2024. július 13., Jenő

Riasztó

#heves megye #katasztrófavédelem #lakástűz

Egy év alatt több mint 300 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók Heves megyében

Barna Benedek 2022.01.11. 15:43

Megugrott a tűzesetek száma az előző évekhez képest.

2021-ben Heves megyében összesen 315 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, csak a negyedik negyedévben 92 alkalommal

számolt be a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Ez a tavalyi esetszám jóval meghaladja az előző évekét: 2020-ban összesen 201 épülettűz keletkezett Heves megyében, míg 2019-ben 250 és a 2018-ban 226 tűzeset volt.

 

Közel háromnegyed focipályányi otthon égett le

 

A katasztrófavédelem statisztikája szerint 2021-ben 5143 négyzetméternyi otthon égett le, ez közel akkora terület, mint egy focipálya háromnegyede. A lakástüzekben 2 ember vesztette életét. A tűzoltók 53 ember életét mentették meg, 17 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. A 2021-ben keletkezett lakástüzek eloltásához 517 tűzoltóautót riasztottak.

társasház-tűz-mti-komka
Fotó: Komka Péter / MTI

 

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 10 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezetett tűzhöz. A katasztrófavédelem közleményében azt is kiemelték, hogy a tűzesetek jelentős része emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza.

 

Sokat számít, ha van füstérzékelő

Ha tűz keletkezett otthonunkban, az oltást csak akkor kíséreljük meg, ha azzal a testi épségünket nem veszélyeztetjük! Ajánlatos egy kisebb porral vagy habbal oltó tűzoltó készüléket akár tűzoltó aeroszolt tartani készenlétben.

– hangsúlyozza a katasztrófavédelem.

 

Emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a tűzzel érintett otthonok közül csak néhány helyen volt füstérzékelő, holott ezek a berendezések már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, a riasztás után még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

 

Sokszor támadt a néma gyilkos

 

Évről évre több ingatlanban van szén-monoxid-érzékelő, ennek is betudható, hogy egyre több ilyen esethez riasztják megyénk tűzoltóit.

Tavaly 44 alkalommal riasztották szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat, hiszen az érzékelők a legkisebb koncentráció esetén is jeleznek.

21-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést, halálos kimenetelű eset idén megyénkben nem történt. Azokban az otthonokban ahol érzékelő volt telepítve, a lakók a színtelen, szagtalan gyilkos gázról jellemzően időben szereztek tudomást és el tudták hagyni otthonukat, majd  értesíteni a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon. 

 

Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amely nyílt lánggal működik. A tragédiák elkerülése érdekében megfelelő levegő-utánpótlást kell biztosítani a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és célszerű a készülékek közelében, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni – zárja közleményét a katasztrófavédelem.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló