2024. július 22., Magdolna

Környék ügye

#heves megye #katasztrófavédelem #kéményseprés #lakástűz #kémény

Minden hatodik Heves megyei lakástűz a kéményben keletkezik

Barna Benedek 2021.11.11. 16:06

A kémények rendszeres ellenőrzésével és a megfelelő tüzelőanyag használatával sok tűzeset lehet megelőzhető.

 

Ha a fűtési szezont is biztonságban szeretnénk lakhelyünkön tölteni, akkor elengedhetetlen a fűtőeszközök és a kémények rendszeres átvizsgálása, melyet szakemberekkel kell elvégeztetni – figyelmeztet csütörtökön kiadott közleményében a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Mint írják, a kéményseprő bármikor el tudja végezni a kémény ellenőrzését és ha szükséges, annak tisztítását. Arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia. A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom.

 

Az ellenőrzés fontosságát támasztja alá a katasztrófvédelem által közölt statisztika:

Heves megyében idén mostanáig 262 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók, és ezek közül 41 alkalommal a kéményekben keletkezett izzás vagy csaptak föl a lángok. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik.

Az utóbbi hónapokban Szarvaskőn, Váraszón, Füzesabonyban, Hevesaranyoson, Szűcsiben, Ecséden és Recsken gyulladt meg a kéményekben lerakódott égéstermék.

A kéményeket biztonságosan használni a tűzesetek után nem lehet, minden esetben szakemberekkel kell felülvizsgáltatni az égéstermék-elvezetőket, számos esetben az ingatlan lakóinak átmenetileg el kellett hagyniuk lakhelyüket. Ezek a tűzestek a kémények rendszeres ellenőrzésével, szükség szerinti tisztításával, továbbá a megfelelő tüzelőanyag megválasztásával megelőzhetők

– hangsúlyozza a közlemény.

 

A katasztrófavédelem arra is felhívja a figyelmet, hogy több korom rakódik le a kéményben, ha a tüzelőberendezésben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – műanyagot, lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére is.

kemenytuz-katved
Fotó: Katasztrófavédelem (Képünk illusztráció)

Idén már 32 alkalommal riasztották a tűzoltókat megyénkben szén-monoxid miatt, az esetek során 8 ember szenvedett valamilyen fokú mérgezést.

Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok miatt keletkezhet szén-monoxid – teszi hozzá a katasztrófavédelem. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelyik nyílt lánggal működik. Ha nem megfelelő a szellőzés, akár egy kandalló vagy cserépkályha is veszélyes lehet. Egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelővel gondoskodhatunk szeretteink és saját magunk védelméről. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el és figyeljünk a szavatossági idejükre.

 

Kéményseprés lakásokban és családi házakban

A katasztrófavédelem hangsúlyozza: Heves megye teljes közigazgatási területén az ő kéményseprőik látják el a lakossági szektorban a kéményseprőipari közszolgáltatási tevékenységet;

ez a szolgáltatás ingyenes azokban az ingatlanokban, ahová nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás. A gazdálkodó szervezetek pedig a megyében működő szolgáltatók valamelyikétől rendelhetik meg a kéményseprőipari szolgáltatást (a cégek listája IDE KATTINTVA elérhető).

 

Aki társasházban él, és olyan lakásban, ahol nincs cég bejegyezve, ahhoz kérés nélkül érkezik a kéményseprő, és a megadott két időpont valamelyikében ingyen elvégzi az ellenőrzést. A társasházak éves sormunkatervei is nyilvánosak megyék szerinti bontásban. Aki pedig társasházban él, de a lakásába gazdálkodó szervezet van bejegyezve, ahhoz megrendelés nélkül megy a kéményseprő, ám pénzért dolgozik. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor a teljes munkadíjat, ha a társasház gyűjtőkéményére csatlakoztatták, akkor a munka rá eső részét kell kifizetnie, például egy tízlakásos házban a teljes munkadíj tizedét.

 

Azok számára, akik olyan családi házban élnek, ahova nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprés önkéntes és ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Időpontot a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének honlapján lehet foglalni, vagy a 1818-as telefonszámon, előbb a 9-es, majd az 1-es melléken lehet kezdeményezni. Abban az esetben, ha a családi házba gazdálkodó szervezetet jegyeztek be, akkor a kéményseprés megrendelése már nem opció, hanem kötelesség. Attól függően, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva, egy- vagy kétévente kell ellenőriztetni és ezért a megrendelt munkát teljesítő kéményseprő cégnek fizetni kell.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló