2024. március 1., Albin

Riasztó

#csalás #bűncselekmény

Csalók az egri on-line térben: banki csalás, vásárlás

Csarnó Ákos - police.hu 2023.02.21. 13:40

 

Az elmúlt napokban, Heves vármegyében több olyan bűncselekmény is történt, melyekhez a sértettek gyanútlan vagy felelőtlen viselkedése is hozzájárult. Sajnos többen is banki vagy online csalók áldozatai lettek.

 

Egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket online. A kényelmes ügyintézés azonban veszélyeket rejthet magában. Az online kereskedelem, a bankkártyás fizetés és utalás terjedésével és népszerűségével a téma egyre aktuálisabb. Az  apróhirdetések oldalain már nemcsak a vevők, hanem az eladók is veszélyben vannak, hiszen a csalók újabb módszerekkel próbálják az eladókat becsapni. 

 

A napokban három online csalás miatt érkezett bejelentés a rendőrségre. Egy férfi az egyik internetes oldalon akart quadot vásárolni, ezért egy rövid üzenetváltást követően elutalt 100.000 forintot az eladónak, aki ezt követően elérhetetlenné vált. További két sértett pedig szintén online vásárolt előre utalással mobiltelefont és alkatrészt. A mobiltelefon helyett a vásárló egy illatszer csomagot kapott, aki 286.000 forintot utalt el előre.

 

Banki csalás áldozatává vált egy egri nő. Az ismeretlen tettes banki alkalmazottnak adta ki magát, majd a sértett bankkártya adatait megszerezte az interneten, majd 900.000 forintot utalt el a számlájáról.

 

Kétszer is előfordult, hogy a sértettek gyanútlanul megadták az internetes oldalon bankkártya adataikat, így az egyik esetnél 2.800.000 forintot a másik esetnél 50.000 forintot szerezetek meg tőlük a csalók.

 

Fontos, hogy mindenki megismerje az elkövetők módszerét, és ne dőljön be a csalóknak, ezért a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ismételten óvatosságra intik önöket:

Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, ezt fontos észben tartani!

Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se e-mailen, se üzenetben a bankkártyája adatait, a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódját, illetve netbankja belépési adatait! 

Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!

Online történő bankkártyás fizetésnél , más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat! Kétség esetén pedig még az adatok megadását megelőzően vegyék fel a kapcsolatot a pénzintézettel.  

Nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat ne indítson!

Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló