2023. szeptember 24., Gellért Mercedesz

Promóció

#netikett

Virtuális világ, valós viselkedés – A netikett 10 aranyszabálya (X)

X 2023.08.04. 11:38

 

Több mint 4,5 milliárd ember, azaz a világ népességének csaknem 60 százaléka internetezik aktívan – derült ki a Statista weboldalának közzétett adataiból. Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt a dolgok még egészen másképp néztek ki, például 2008-ban a Föld lakosságának körülbelül 83%-a nem használta az internetet. Viszonylag nagyon rövid idő telt el azóta, hogy a számok megfordultak, és egy hatalmas digitális társadalomban találtuk magunkat.

 

 

fotó: freepik.com

 

Ennek legfőbb oka, hogy az internet nagyon sokat fejlődött, és megkönnyítette életünk legtöbb folyamatát, mind otthon, mind a munkahelyen. De minél több ember, szolgáltatás és ajánlat történik online, annál több kockázattal kell szembenéznünk, amikor az interneten szörfölünk, legyen szó adathalászatról, internetes zaklatásról, álhírekről vagy trollkodásról. Ahhoz pedig, hogy elkerüld a csapdákat Neked is meg kell tanulnod a helyes virtuális viselkedési normákat. Munkahelyi szinten tartsd be a szabályokat, hobbi szinten pedig tanulj meg felelősségteljesen játszani és tisztességesen veszíteni.

 

Hallottál már a netikettről?

 

Ez egy viszonylag új kifejezés, amely a virtuális világban a „jó viselkedés” szabályait foglalja magában – csakúgy, mint a jó modor, amelyet a körülöttünk lévőkkel való érintkezés során követünk, csak ez az online kommunikációra vonatkozik. Az internetezés során betartandó fő szabályok nagyrészt ugyanazok, és valójában hasonlóak a való élethez, ezek a következők:

1. Úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak!

2. Mindig ellenőrizd az üzenetek helyesírását és helyességét. Függetlenül attól, hogy mit írsz, ügyelned kell arra, hogy ne legyenek hibák a hozzászólásokban, mert nagyban ronthatják mondandód hitelességét.

3. Kerüld el a kattintásvadász webhelyeket a spamek elkerülése érdekében. Miután rákattintottál a felugró üzeneteket tartalmazó linkekre, fennáll annak a veszélye, hogy vírusok, kémprogramok és rosszindulatú programok csapdájába esel. Az ilyen hivatkozások megosztásával növeled annak kockázatát, hogy virtuális barátaidat „megfertőzöd” vírusokkal, akik megbíztak az általad megosztott üzenetekben.

4. A különböző oldalakon regisztrálva lehetőleg ne adj meg személyes adatokat, például telefonszámot, lakcímet, jelszót vagy banki adatokat.

5. Ne beszélj idegenekkel, és ne adj meg bizalmas információkat magadról vagy családodról az interneten.

6. Mutass tiszteletet, még akkor is, ha nem ismered azokat az embereket, akikkel kommunikálsz. A zaklatás és a gyűlöletkeltés a valós és a virtuális életben egyaránt elítélendő.

7. Ne küldj e-maileket vagy üzeneteket a közösségi oldalakon nem megfelelő időpontban. Minden szervizüzenetet, és nem csak, ajánlott 18:00 óráig, de leghamarabb reggel 8:00 óráig elküldeni.

8. Kerüld a Caps Lock használatával írt üzeneteket, mert a virtuális világban a teljes egészében nagybetűkkel írt szövegek úgy néznek ki, mintha kiabálnál azzal, aki éppen olvassa.

9. Legyél diszkrét mindenben, amit az interneten teszel. Ez magába foglalja a közösségi média profilok létrehozását és a megjegyzések közzétételét.

10. Légy önmagad az interneten, mert nem vagy névtelen, és a többi felhasználó is valódi ember. Ne mondj és ne csinálj olyasmit, amit a valóságban nem tennél meg.

Az online környezetben felállított szabályokat többnyire nem szabályozza törvény. Ennek ellenére tudnod kell, hogy az interneten elkövetett cselekményeknek ugyanazok a jogi következményei lehetnek, mint a való életben, és nem mentesítenek senki a felelősségteljes viselkedés alól. Másrészt a netikett nagyon fontos az emberi kapcsolatok minőségének szempontjából is, amely elősegíti a kapcsolatok javítását és a szocializálódást. Ez nagyon fontos egy olyan világban, ahol egyre több kapcsolat és barátság születik az online térben!

 

 

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló