2024. április 17., Rudolf

Promóció

#szponzorált tartalom

Tág erekkel az egészséges életért

Szponzorált tartalom [X] 2022.07.17. 20:44

Az érrendszer betegségei alattomosak, sokáig nem okoznak tüneteket, de jobb vigyázni a vérkeringésünkre, hogy az később is megfelelően elláthassa a szerepét. Az érrendszer normális működése ugyanis elengedhetetlen a szervek és szövetek oxigén- és tápanyagigényének fedezéséhez.

Érszűkület esetén az ér belső átmérője lecsökken, emiatt a benne áramló vér mennyisége is kevesebb lesz. A kor előrehaladtával, és különféle rizikófaktoroknak, például a dohányzásnak köszönhetően majdhogynem elkerülhetetlen az érszűkület. Az erek falában zsíros lerakódások keletkeznek, melyek fokozatosan növekedve egyre nagyobb mértékben gátolják a véráramlást. A kevesebb mennyiségű vér az összeszűkült erekben kevesebb oxigént képes szállítani a sejtekbe.

 

Ha szerveinkhez és szöveteinkhez nem jut elég vér, akkor elégtelen lesz az oxigénellátottságuk, és hiányt szenvednek a legfontosabb tápanyagokban. A sejtek csak akkor tudják megtenni azt, amit tenniük kell, ha megkapják azt amire szükségük van. A sejtek megfelelő oxigén és tápanyag ellátásának biztosítása és az anyagcsere salakanyagainak hatékony elszállítása az egészség előfeltétele.

 

Az érrendszer normális működését számos betegség, életmódbeli tényező és egyéb külső körülmény is megzavarhatja. A 2-es típusú cukorbetegség következményei a mikrovaszkuláris, azaz a legkisebb erek finom hálózatát érintő szövődmények, mint a végtagok érszűkülete, a szem ereinek károsodása, vagy a vesét ellátó érhálózat pusztulása. Sokakat érint az érelmeszesedés is, ami a szívinfarktus és stroke okozója is lehet.

 

Mit tehetünk?

 

A vérkeringésünket rendszeres testmozgással, megfelelő étrenddel, dohányzásról való leszokással és egyéb életmódbeli változtatásokkal is javíthatjuk.

 

Kerüljük az intenzív terheléssel járó sportokat, inkább válasszuk rendszeres sétát, kerékpározást, úszást. Csökkentsük a só és a zsír mennyiségét étrendünkben, és fogyasszunk legalább napi 2,5 liter folyadékot. A dohányzásról próbáljuk meg azonnal leszokni. A dohányzás abbahagyása után nagyon gyorsan jelentkeznek annak pozitív hatásai, így borítékolható a sikerélmény.

 

Fontos, hogy a dohányosok különösen odafigyeljenek szervezetük mikrokeringésének állapotára. Erre nemcsak nekik, hanem minden embernek szüksége van. Lehetőség van arra, hogy a mikrokeringés serkentésével javítsuk egészségi állapotunkat, így akár az érszűkület kiegészítő kezeléseként is csökkenthetjük az elégtelen mikrokeringésből eredő egészségi problémák kockázatát.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló