2024. július 20., Illés

Promóció

Öt jel, amely megmutatja, hogy rossz a bankszámlád (X)

X 2024.06.28. 20:18

 

Bankszámlája mindenkinek van. De vajon a legjobb helyen kezeled-e a pénzedet? Ma már mindez pár perc alatt kideríthető.

 

 

Továbbra is drágák a bankszolgáltatások – állapította meg 2024. június 19-i sajtóközleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ennek a drágulásnak azonban az is az egyik fontos összetevője, hogy az ügyfelek egyáltalán nem használják ki a meglévő előnyöket, kedvezményeket, pedig ezekkel sokat tudnának spórolni. Évente akár 30-40 ezer forintot is elköltenek a banki szolgáltatásokra Magyarországon a lakossági bankszámlával rendelkezők, pedig meg lehetne ezt úszni ennek a töredékéből, sőt még akár ingyen is.

 

Következzen most öt jel, amely megmutatja, hogy a bankszámlák rossz oldalán állsz. Ezeknek a legyőzésével te is jelentős összeget faraghatsz le a bankköltségekből, amit elkölthetsz bármi másra, amire csak szeretnéd.

 

1. jel: 1 000 forintnál is több a havi számlavezetési díjad

 

A havi számlavezetési díj nagysága már önmagában is megmutatja a bankszámlád "jóságát". Az biztos, ha 1 000 forint feletti összeget fizetsz ezért havonta, annál garantáltan találhatsz jobbat, mert biztos valamilyen régi számlacsomagban vagy.

 

Természetesen lehetséges, hogy az olcsóbb számlavezetési díjhoz valamilyen feltételt teljesítened kell – jellemzően valamilyen jövedelem érkezésére vonatkozót –, ezt azonban néha kiválthatod bizonyos bankszámla tranzakciókkal is.

 

A legegyszerűbb természetesen, ha összeveted a a bankszámlahasználati igényeidet egy internetes bankszámla kalkulátor segítségével - vallja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu vezető pénzügyi tanácsadója. - Itt minden díjkedvezmény be van építve a számításokba, a legegyszerűbb tehát, ha kalkulátort használsz. Ami itt kijön a legkedvezőbb bankszámlának, az valószínűleg sokat megspórol neked minden hónapban a jelenleg használt bankszámládhoz képest.

Sőt, ha már belefogsz a változtatásba, akkor érdemes olyan bankszámlát keresned, ahol a havidíj nem alacsony, hanem egyenesen ingyenes. Természetesen az ingyenesség feltételeivel – ha vannak ilyenek – is fontos megismerkedned.

 

2. jel: 10 000 forint körül van az éves bankkártya díjad

 

A bankkártya egy kényszerű eszköz, ha bankszámlád van, hiszen POS terminálon vásárolni, ATM-ből készpénzt felvenni vagy interneten fizetni csak bankkártyával tudsz.

 

A bankkártyák között régebben voltak különbségek, de ma már nincsenek. Ha alapvetően idehaza, vagy az Európai Unióban használod csak a kártyádat, akkor egyszerűen nem éri meg a drágább, dombornyomású vagy presztízs kártyát választanod, hacsak nem mérlegeled a beépített utasbiztosítást, amennyiben van.

Bőven megfelelhet a legolcsóbb bankkártya is, ezek éves díja ma már általában 2 000-4 000 forint között van, de az új számlanyitáshoz igényelt kártya az első évben sokszor ingyenes, itt tehát meg is takaríthatod ezt a költséget.

 

3. jel: túl magas az átutalási költséged

 

Az átutalásnál vannak a legkisebb kedvezmények, mivel ez egy olyan tranzakciótípus, amelyet alapvetően terhel a pénzügyi tranzakciós illeték. Így itt a bank, ha ingyenes átutalást nyújt neked, akkor a tranzakció az ő számára kifejezetten veszteséges lesz.

 

Itt két megoldás kínálkozik. Az egyik, hogy keresel egy olyan számlát, ahol még ingyenes az átutalás. Az Erste és OTP Banknál vannak olyan átalánydíjas csomagok, melyeknél bizonyos összegig nem kell további díjat fizetned az elektronikus, tehát internetbankos vagy mobilapplikációs átutalásokért.

 

A Gránit és UniCredit Banknál pedig él még olyan számlacsomag, melynél teljesen ingyenes az elektronikus átutalás, tehát még csomagdíj sincs. Az UniCredit Bank olcsóbb havidíjas csomagjában ez csak a mobilapplikáción keresztül küldött átutalásokra vonatkozik, az internetbankosokra nem.

 

A másik megoldás, hogy alkalmazod a fizetési kérelem és – 2024. szeptember 1-től – a QR-kódos fizetést, mely addigra minden banknál elérhető lesz. A fizetési kérelem már most is elérhető minden banknál. Mindkét tranzakciótípus teljesen ingyenes átutalásokat tesz lehetővé, ahol még a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő banki díjat sem kell megfizetni.

 

A fizetési kérelem egy fordított átutalás, pénzbekérés, a QR-kódos átutalás pedig a QR-kód lefényképezésével elindított átutalás. Ez utóbbit a kereskedelmi fizetésekre találták ki a bankkártya alternatívájának, de magánszemélyek között is tökéletesen működhet, ha valaki számlaszám helyett a saját QR-kódját mutatja fel vagy küldi át a fizető félnek.

 

Ennek új márkaneve Magyarországon a qvik lesz.

 

4. jel: fizetsz az elektronikus szolgáltatások eléréséért

 

Már nagyon kevés banknál, vagy régebbi számlacsomagoknál van csak olyan, hogy fizetni kell valamekkora havidíjat azért, hogy az internetbankot vagy a banki mobilapplikációt használhasd.

 

Noha ezek a díjak nem magasak, de még ezt a keveset is teljesen felesleges kifizetned, mert ma már lehúzásnak számít a hazai bankpiacon. Válassz inkább olyan számlát, ahol ilyen díjat egyáltalán nem kell fizetned, vagy ha nincs ilyen a bankodon belül, akkor válts bankot és élj az egyéb kedvezményekkel is, amit a váltással elérhetsz.

 

Az online bankszámla nyitás segítségével pedig az otthonodból is megnyithatod a bankszámlát és sok banknál még induló pénzt is kaphatsz a számládra ajágndékba, ha teljesíted az ennek eléréséhez szükséges feltételeket.

 

5. jel: fizetsz készpénzfelvételi díjat

 

Ez már régóta feleslegesnek számít, hiszen van módod megúszni ezt.

 

Egyrészt kérhetsz törvényi ingyenes készpénzfelvételt a bankodtól, mely egyszerre csak egy bankszámládon lehet érvényben, ha több számlád is van. Itt kapsz havi legfeljebb két darab, összesen legfeljebb havi 150 000 forintig igénybe vehető készpénzfelvételi lehetőséget bármely hazai, forint töltésű ATM-ből. Figyelj arra, hogy egyik korlátot se lépd túl, mert csak akkor ingyenes a készpénzfelvétel.

 

Másrészt – egyelőre csak a Penny áruházakban, de remélhetőleg elterjed máshol is –, kérhetsz legfeljebb 20 000 forintnyi készpénzt a boltokban, ha legalább 3 000 forintért vásároltál a kártyáddal. Ezek közül a havi első két darab, összesen legfeljebb havi 40 000 forintig terjedő készpénzátvétel ingyenes, ha azzal a kártyáddal végzed, amelyhez az ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozatod is tartozik.

 

Nem lesz teljesen ingyen, de nagyon olcsón tudsz bankolni a MagNet Banknál, ahol nyilatkozat nélkül is megkapod a törvényi ingyenes készpénzfelvételt. Így ha más banknál leadod a nyilatkozatot és a MagNetnél is nyitsz számlát, akkor a kettő bankszámláról összesen havonta 300 000 forintot is felvehetsz ingyen a hazai ATM-ekből.

 

A Gránit Banknál közel 20 000 forintot kell fizetni a prémium bankkártyáért – melynek nincs pénzügyi feltétele, tehát ha kifizeted ezt az éves díjat, a kártyát biztosan megkapod –, amellyel havi 4 alkalommal itthon és havi 2 alkalommal külföldön teljesen ingyen vehetsz fel készpénzt, felső összeghatár korlátozás nélkül. Ha kiszámolod, hogy havonta mennyibe kerül ez neked átlagosan a bankkártya éves díjáért, akkor gyorsan rájöhetsz, hogy tulajdonképpen egy nagyon olcsó készpénzfelvételi lehetőséghez jutottál.

 

Végül segíthetnek a Revolut vagy a Wise is. Ha van kártyád valamelyik fintech szolgáltatónál, akkor 75, illetve 80 ezer forintig ingyen vehetsz fel készpénzt itthon és külföldön bármely ATM-ből. A Wise-nál a havi 80 000 forintos keretösszeg ingyenessége legfeljebb csak havi 2 tranzakcióra vonatkozik

 

(Szponzorált tartalom)

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló