2023. szeptember 28., Vencel

Promóció

#szponzorált tartalom

Még mindig a cseh korona a legstabilabb a régióban

Szponzorált tartalom [X] 2022.08.21. 21:28

Közép- és Kelet-Európa főbb valutái tovább gyengülhetnek az Ukrajnában zajló háború miatt, de az eurózóna közelgő recessziója miatt is. A Bloomberg hírügynökség adatai szerint a kereskedők a magyar forinttal, a lengyel zlotyval és a cseh koronával szemben szkeptikusabbak, mint bármely más fejlődő ország valutájával szemben, a rubel és a török líra rosszabbul áll.

A nagy befektetési csoportok, köztük a Goldman Sachs, a Fidelity International és az InTouch Capital Markets még arra is számítanak, hogy a közép- és kelet-európai régiót sokkal jobban sújtja az euró árfolyamának esése, mint a többi feltörekvő piacot. A fent említett három valutát különösen sérülékenynek és érzékenynek tartják az eurozóna keresletének ingadozására, amely az ezen országokból származó export mintegy 60 százalékát vásárolja fel.

 

A Nemzetközi Valutaalap júliusban arra figyelmeztetett, hogy a világgazdaság hamarosan a recesszió szélére kerülhet, de az euróövezet kilátásai még rosszabbnak tűnnek. A rekordszintű infláció és az orosz energiaellátás megszakításának megnövekedett valószínűsége miatt fennáll a veszélye annak, hogy a közös európai valuta tovább gyengül.

 

Ha hosszú távon egy euró értéke egy dollár alá esik, akkor a fent említett valuták, köztük a korona, valószínűleg a legnagyobb visszaesést fogják tapasztalni a feltörekvő piacokon.

 

Európa ebben a szakaszban sokkal sebezhetőbb, így a közép- és kelet-európai devizák várhatóan alulteljesítenek.

 

A háború kezdete óta a forint a dollárral szemben 21 százalékkal, az euróval szemben pedig 11,6 százalékkal gyengült. Ez idő alatt a zloty 13,6 százalékot veszített az amerikai valutával szemben, a korona pedig tíz százalékkal esett a dollárral szemben.

 

A cseh korona árfolyama a forinttal szemben folyamatosan erősödik, jelenleg pedig a háború előtti szinten áll az euróval szemben is. Mindez elsősorban a Cseh Nemzeti Banknak (ČNB) köszönhető, amely beavatkozik, hogy megakadályozza a hazai valuta gyengülését, ahogy erről később a szövegben is említést teszünk. A jegybank euróban értékesíti devizatartalékait, ezzel erősítve a hazai valutát.

 

Az elemzők szerint a cseh valuta a régió három valutája közül a legstabilabb. A hónap elején a CNB változatlanul hét százalékon tartotta a jegybanki alapkamatot, ezzel teljesítette az új kormányzó, Aleš Michl tervét, miszerint leállítja a monetáris politika agresszív szigorítását.

 

Júliusban a Cseh Nemzeti Bank továbbra is beavatkozott a cseh korona támogatása érdekében, bár kisebb mértékben, mint az előző hónapban. A jegybank devizatartalékai júliusban 4,2 milliárd euróval (kb. 102,6 milliárd CZK) csökkentek, míg júniusban 7,5 milliárd euróval (kb. 183,3 milliárd CZK).

 

A 2013 és 2017 közötti árfolyam-kötelezettségvállalás eredményeként a CNB igen nagy volumenű devizatartalékkal rendelkezik. Ezek jelenleg 145 milliárd eurót (körülbelül 3,5 billió CZK) tesznek ki. Ezért megengedheti magának, hogy továbbra is megvédje a koronát.

 

A jegybank május 12-én, egy nappal Aleš Michlnek a CNB új kormányzójává történő kinevezése után kezdett beavatkozni a korona megerősítése érdekében. 2000 óta ez csak a második beavatkozása a korona erősítése érdekében. Az elsőre nem sokkal az ukrajnai orosz invázió kezdete után került sor idén télen.

 

Magyarországon is a monetáris politika gyors szigorítása segített egyelőre stabilizálni a forintot, miután júliusban rekordalacsony szintre esett az euróval szemben. Ugyanakkor az is negatívan hat a valutára, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kormánya még nem biztosította a koronavírus-járványt követő gazdasági fellendüléshez szükséges európai uniós forrásokhoz való hozzáférést.

 

Lengyelországban a hatóságok már nagyobb előrelépést értek el az uniós végrehajtó szervekkel folytatott tárgyalásokon az újjáépítési forrásokhoz való hozzáférésről. Eközben a lengyel központi bank a monetáris politikai szigorítási ciklus végéhez közeledik, amely 6,5 százalékra emelte az irányadó kamatlábat, szemben a magyarországi 10,75 százalékkal.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló