2024. július 14., Örs Stella

Promóció

Cukrászdák régen és ma (X)

X 2023.09.12. 08:50

 

Ki ne szeretné az édeset? A négy alapíz közül (édes, savanyú, sós, és a keserű) talán ez a legnépszerűbb szerte a világban. Az édes ízvilágot kedvelők számára egy cukrászda maga a mennyország. Sütemények, torták rengeteg féle ízvilága sorakozik a polcokon arra várva, hogy valaki megkóstolja őket. Vajon hogyan alakult önálló ágazattá? Mióta tömjük magunkat édességekkel?

 

 

kép: pixabay

 

István korában csak a mézet ismerték, mint édesítőszert. Később Erdélyben és a Felvidéken alakultak ki különböző mézeskalácsos céhek. Ezek már helyhez kötöttek voltak, és kereskedelmet folytattak a különböző nyugati országokkal. Mátyás király idejében Beatrixszal kötött házassága után jelentek meg az ünnepi vacsoránál a mandulából és cukorból készült édességek. A török megszálláskor megint egy új irányzat jelent meg. Megjelent a törökméz és a szultánkenyér.

 

A XIX. századtól az édességek fejlődése két irányt vett. Egyrészt kialakultak a cukrászdák, ahol a termékek előállítására a kézművesség volt a jellemző. Másrészt az egyes édességek gyártási folyamata iparosodott. A tömegtermelés és az édesipar jellegzetes terméke lett a többi között a cukorka, a csokoládé, és az édesipari tartós lisztesáruk. A cukorkát tekintjük az egyik legrégebbi édesipari terméknek. Az első hazai gyáripar megteremtőjének Stühmer Frigyest tekintjük. Az első csokoládégyárat pedig Dremmer Mátyás nyitotta meg Pesten 1846-ban.

 

Az édességkészítés természetesen továbbfejlődött a 18. században, amiben az alábbi tényezők játszottak szerepet: a répacukor gyártásának ipari szintű megteremtése, a csokoládé és a kakaópor megjelenése.

 

Az édességeket Magyarországon először patikákban és piacokon árulták. Később átvették helyüket a kávéházak és a cukrászdák. Az első önálló cukrász Hosszmann Károly volt, aki Budán 1718-ban kapott engedélyt cukros sütemények készítésére és kereskedelmi forgalomba hozatalára.

 

Manapság már az élelmiszerláncok kínálatában is felfedezhetünk különböző kisebb cukrászati részlegeket, ahol tudunk süteményt vásárolni. Az Auchan katalógusában is találni mámoros édességeket. Hátrányuk, hogy ezek általában nem kézműves termékek, így az ízviláguk is alig közelíti meg a cukrászdák termékeit.

 

Amennyiben kedvünk támad egy kis “édesség turizmusra”, egy egrinek nem kell messzire utaznia. Hiszen a Sárvári Cukrászda termékeit lassan 100 éve élvezhetjük. Sárvári Kálmán cukrászmester 1927-ben nyitotta meg fagylaltozóját, ahol házi tejből főzött és friss gyümölcsökből készítette fagylaltjait. Ezeket elég hamar megkedvelte a város. A cukrászda 1937-ben került jelenlegi helyére a Kossuth utcába, ahová a környező falvakból „hátyiban” (vesszőből vagy háncsból font négyszögletes vagy puttony formájú, háton hordott kosár) hozták az idősebb hölgyek a kertjükben termett gyümölcsöt, kannákban a frissen fejt tejet. Sikerének titka valószínűleg az alapanyagokban rejlő frissesség és Sárvári a szakmája iránti rajongása volt. 1937-ben már a Párizsi Világkiállításon is részt vett, ahol számos szakmai dicséretet és elismerést kapott. 1954-ben, az államosítás időszakában mindenét elveszítette. Kitartásának köszönhetően cukrászdáját újra elindította és a sikere továbbra is nagy volt. Gondoskodott róla, hogy szakmai tudását nagy alapossággal adja át a család többi tagjának, így halála után a cukrászda továbbra is életben maradt. Legfőbb jellegzetessége az üzletnek az eredeti receptek alapján, hagyományos eljárással, kizárólag természetes alapanyagokból főzött fagylalt, amit régen „édes nyalatnak” hívtak. A kínálat az évek folyamán természetesen bővült. A fagylalton kívül kaphatóak hagyományos édességek, illetve a helyi specialitások, mint a borrolád, vagy a béka desszert, de a tortákból sem érezhetünk hiányt. Jeles alkalmakra is vállalnak megrendelést, például esküvőkre. A mai trendeket követve kínálatukban szerepelnek a macaronok is, melyek kizárólag természetes növényi színezékekkel, változatos ízekben készülnek.

 

A rezsiválság sajnos a cukrászdát sem kímélte, mert januárban ideiglenesen be kellett zárniuk, de a jó idő beköszöntével újra lehetőségünk van élvezni a cukrászda ízeit.

 

S persze csak mértékkel együk az édességeket, jóból is megárt a sok.

 

(Szponzorált tartalom)

 

Van egy jól bevált étel recepted? Befőzöl? Savanyítasz? Bort készítesz vagy szörpöt? Fűszerekkel foglalkozol? Láttál egy jó éttermet? Ajánlanál menüt? Vagy csak egyszerűen érdekel minden ami gasztro? Akkor itt a helyed :) Ha bármi, ami étel-ital-gasztro, színes-szagos és egri, akkor küld el nekünk mi pedig megosztjuk, hogy minél több emberhez eljuthasson! egriugyek(kukac)gmail.com
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló