2023. május 28., Emil Csanád

Promóció

#egészség #életmód

4 egyszerű megoldás az immunrendszerünk védelmében (X)

2022.12.15. 08:25

 

1. Táplálkozzunk egészségesen!

 

Ha erős immunrendszerrel rendelkezünk, sokkal könnyebben átvészeljük a kisebb megfázásokat és a vírusos, illetve egyéb megbetegedéseket is. Hogyan erősíthetjük az immunrendszerünket egyszerűen és hatásosan? Alábbi cikkünkben 4 konkrét tippet adunk ehhez!

 

Az egészséges, személyre szabott étkezés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Persze ez a tanács manapság már elcsépeltnek tűnhet, de az egészséges étkezésre még mindig sokan csak legyintenek, pedig rengeteget segít az immunrendszer erősítésében és a megfelelő mindennapi közérzet megteremtésében is.

Fogyasszunk vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag ételeket. Már az is sokat hozzátesz az egészségünkhöz, ha az étkezések során a főétel mellé egy tenyérnyi nagyságú köretet elfogyasztunk. Kerüljön minden nap friss gyümölcs és zöldség a tányérra, amellyel nemcsak az immunrendszerünket, hanem az emésztésünket is remekül támogatjuk.

TIPP: A B vitamin kifejezetten fontos az oxigén szállítását és a tápanyagok feldolgozását, továbbá az idegrendszer támogatását illetően is. Érdemes komplex készítményt választani, amely a B vitamin összes típusát tartalmazza, hogy minden nap biztosítsuk a szervezetünk számára szükséges mennyiséget.

2. Sportoljunk rendszeresen!

 

Heti 2-3 edzés bizonyítottan erősíti az immunrendszert, ráadásul formába is hozza az alakunkat. Természetesen nem kötelező kőkeményen, minden energiánkat felhasználva edzeni, de ha legalább 20-20 percet mozgunk, azzal csakis jót teszünk a szervezetünknek.

 

Válasszunk egy szimpatikus sportágat, vagy csak járjunk le súlyt emelni és aerob edzést végezni a konditerembe - a lényeg, hogy rendszeresen csináljuk. A sportolással pedig a gerincünket is erősítjük, így még ha alapvetően mozgásszegény életmódot is folytatunk a munkánkból fakadóan, akkor is jelentősen csökkentjük a jövőbeli gerincsérv vagy egyéb hátpanaszok kialakulását.

TIPP: Ha igazán profin akarunk hozzáállni, kérjük személyi edző segítségét. Így személyre szabott edzésprogramot követve haladhatunk a céljaink felé, és még a helyes étkezéssel kapcsolatban is számos hasznos tanácsot kaphatunk.

3. Mellőzzük a káros szokásokat!

 

A dohányzás és a túlzott alkohol- vagy koffeinfogyasztás folyamatos terhelésnek teszi ki az immunrendszerünket. Igyekezzünk mindig a mértékre törekedni, és ne építsük be a mindennapjainkba a szervezetünkre káros tevékenységeket. Persze időnként ki lehet ereszteni a gőzt, azonban a hangsúly továbbra is a mértéken kell, hogy legyen.

Helyettesítsük egészséges programokkal a bűnös élvezeteket!

 

Találjuk meg azokat az elfoglaltságokat, amelyek legalább ugyanakkora élvezetet nyújtanak, mint a káros szokások. Dohányzás helyett inkább nassoljunk valami finomat és egészségeset, alkoholfogyasztás helyett pedig készítsünk mennyei turmixokat. De akár a sportban is megtalálhatjuk az örömünket, hiszen a mozgás dopamint, azaz boldogsághormont szabadít fel a szervezetünkben.

 

 

4. Pihenjünk eleget!

 

Immunrendszerünk csakis akkor tud erősödni és regenerálódni, ha minden nap biztosítjuk számára a minőségi pihenést. Törekedjünk 7-9 órányi alvásra, és tegyük rendbe az alváshigiénés szokásainkat, hogy minél kipihentebben ébredjünk.

 

Igyekezzünk minden nap ugyanabban az időpontban kelni és feküdni, illetve elalvás előtt 2-3 órával már ne használjuk a számítógépünket vagy mobilunkat. Hagyjunk időt az alvásra való felkészüléshez, és az online térben való szörfözés helyett inkább válasszunk lassabb, offline tevékenységeket - például olvassunk könyvet vagy hallgassunk egy kis zenét.

 

A fenti tippek segítségével napról napra erősíthetjük az immunrendszerünket. A legfontosabb, hogy figyeljünk oda tudatosan az egészséges táplálkozásra, illetve mozogjunk hetente legalább 2 alkalommal egy kicsit, és igyekezzünk a káros szokásainkat is minimálisra szorítani a mindennapokban. Végül pedig ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásról sem, hogy az immunrendszerünk valóban felkészülhessen a különböző betegségekkel szembeni kihívásokra.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló