2021. május 11., Ferenc

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #nyitás #zacher gábor #teraszok

Zacher Gábor a zsúfolt teraszokról: az egészségügy két hét múlva megérezheti a következményeket

2021.04.26. 11:45

Az ismert orvos-toxikológus elítélően nyilatkozott a hétvégi "rajzásról".

Hétvégén a kormány döntése értelmében újra kinyithattak a teraszok és kerthelyiségek, és sok helyen tömegek lepték el a vendéglátóhelyek külső részeit. Az Index ennek kapcsán megkereste az ismert orvos-toxikológust, a hatvani kórházban dolgozó Zacher Gábort, aki a lapnak úgy nyilatkozott:

A terasznyitás utáni rajzásra annyit tudok mondani: mi, egészségügyi dolgozók ott leszünk a betegágy mellett, beadjuk a megfelelő gyógyszereket, mindent megteszünk majd az emberek életéért

Zacher szerint a mostani helyzetben felelőtlenség az a "rajzás" , amit sok helyen látni lehetett.

Hirtelen kigyulladt a három zöld lámpa, mint a Formula–1-ben, az emberek pedig arra mentek, amerre láttak. Elhiszem, hogy már mindenkinek a töke tele van a bezártsággal, de el kell fogadnunk, hogy a vágyaink és a járványhelyzet még mindig nem párhuzamosak. Nagyon nagy fokú felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk. És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy. Remélem, tévedek. Remélem, nem lesz igazam

– fogalmazott.

 

A szakember szerint úgy tűnik, mindenki elfelejti, hogy egy oltás után még senki sem védett. Sőt, a megfelelő védettséget a második oltás utáni 14. naptól érjük el. Elmondta: kezelnek olyan betegeket, akik a második oltásuk után kerültek kórházba. "Tény, hogy lélegeztetőgépre nem kerültek, tehát valóban nem olyan súlyos a betegség lefolyása. Azonban a fertőzést az első és a második oltás után is el lehet kapni, át lehet adni" – tette hozzá.

zacher-gábor-mti-mohai-balázs
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A terasznyitás kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a pincérek fiatalok, sokan még az első oltásukat sem kapták meg.

Hiába van rajtuk maszk, elkaphatják a fertőzést a vendégtől (akiknek nem kell maszkot viselniük – a szerk.). Nem szeretnék pesszimista lenni, én is nagyon örülnék, ha visszakapnánk az életünket, de nem győzöm hangsúlyozni: ehhez még mindig fegyelmezettségre van szükség

– hangsúlyozta.

 

Kitért arra is, hogy az újranyitási lázban a sétálók is megfeledkeztek a maszkviselésről, aminek pedig szerinte szintén következményei lehetnek.

Nem szabad abból kiindulni, hogy ma már nem háromszázan, hanem kétszázan haltak meg. Ez az adat nem »aktuális«, hiszen sajnos az elhunytak legtöbb esetben az egy-két hete vagy több ideje kórházban lévő betegek. Való igaz, hogy kevesebb a beteg, azt is el kell mondanom, hogy láthatóan javul a helyzet. Azonban ahhoz, hogy ez így maradjon, továbbra is vigyáznunk kell. Olyan nagy kérés ez?

– mondta Zacher Gábor.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló