2023. március 29., Auguszta

Mindenki ügye

#koronavírus #pfizer #gyógyszer #tabletta

Vészhelyzetben már lehet szedni a Pfizer koronavírus elleni tablettáját

Nagy Donát 2021.12.17. 09:16

Egyelőre csak akkor szedhető be, ha nagyon kell.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) zöld utat adott a Pfizer által kifejlesztett, koronavírus elleni tabletta vészhelyzeti használatára az Európai Unió tagországaiban, írja az AFP-re hivatkozva a Telex. A hivatalos forgalomba hozatali engedélyről még nem döntött az EMA.

 

A gyógyszergyártó kedden jelentette be egy 2250 alannyal végzett tesztjének eredményét.

Eszerint a kísérleti antivirális gyógyszere, a paxlovid 89 százalékkal csökkenti a kórházba kerülések és halálozások esélyét a legmagasabb kockázatú csoportokban, ráadásul úgy tűnik, hogy a koronavírus omikron variánsa ellen is működik.

Az EMA ajánlása szerint a gyógyszert olyan felnőtteknél lehet alkalmazni, akiknél fennáll a súlyos fertőzés esélye, de nem szorulnak extra oxigénre. A cikk szerint még novemberben fogalmazott meg hasonló ajánlást az EMA egy másik Covid elleni gyógyszerről, a molnupiravirról. Ez a Merck gyógyszergyártó fejlesztése, amiről a kezdeti biztató jelek után a cég gyengébb vizsgálati eredményeket közölt november végén. Ennek ellenére a tablettát előbb a briteknél, majd a dánoknál is engedélyezték magas kockázatú betegek kezelésére.

 

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló