2023. október 1., Malvin

Mindenki ügye

#áremelkedés #infláció #drágulás

Utoljára több mint 20 éve volt nagyobb infláció, mint idén áprilisban

Barna Benedek 2022.05.10. 16:17

Rég látott drágulásról számolt be a KSH.

 

9,5 százalékos volt az infláció idén áprilisban – számolt be a HVG a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése nyomán, hozzátéve, hogy ennél nagyobb inflációt utoljára 2001 második negyedévében láttunk Magyarországon.

 

A maginfláció, vagyis a gyorsan változó külső gazdasági hatások kiszűrésével készült mutató 10,3 százalékos (márciusban 9,1 százalékos volt). A nyugdíjas infláció, azaz az idősek fogyasztási szokásai szerint átsúlyozott mutató az előző havi 8,3 százalékosról 9,3 százalékosra nőtt (ennek kapcsán a hvg.hu cikke emlékeztet: a kormány épp április végén jelentette be, hogy tovább emeli a nyugdíjakat, amelyek így az eredetileg tervezett 5 helyett 8,9 százalékkal nőnek idén). Ha nem az egy évvel korábbihoz, hanem a márciusihoz hasonlítjuk az árakat, akkor is látványos áremelkedést látunk: 1,6 százalékos volt a drágulás egy hónap alatt.

 

A részletes adatközlés szerint

 

– ez élelmiszerek átlagosan 15,6 százalékkal drágábbak, mint egy éve,

 

– az alkoholos italok és dohányáruk együtt számolva 5 százalékkal drágultak,

 

– a tartós fogyasztási cikkek (például a háztartási gépek, bútorok, járművek, számítógépek) ára 11,1 százalékkal nőtt,

 

– az egyéb cikkek elnevezésű csoport (itt a legfontosabb az üzemanyagok, de ide tartoznak a lakásjavítás, barkácsolás eszközei, a háztartási fogyó cikkek, a gyógyszerek, újságok, könyvek, virágok is) 10 százalékkal drágult,

 

– a szolgáltatások ára átlagosan 6,3 százalékkal nőtt,

 

– a háztartási energia 1,6 százalékkal drágább (a nagy része ennek a csoportnak most fix áras),

 

– a ruhák ára pedig 3,7 százalékkal nőtt.


Egy hónappal ezelőtt a márciusi 8,5 százalékos adat még meglepően alacsonynak számított. A korábbiaknál ugyan az is magasabb volt, de a várakozások ennél sokkal nagyobb áremelkedésről szóltak (a kormány ehhez képest még kimondottan optimista, amikor a konvergenciaprogramban 8,9 százalékos éves inflációt valószínűsített).

 

Mi az árstopok hatása?

 

A kormány nemrég ezt július 1-jéig hosszabbított a meg az árstopokat. A HVG cikke szerint az üzemanyagárak 480 forintos maximálása valóban meglátszik a statisztikán, az élelmiszereké viszont ennél egy fokkal bonyolultabb kérdés, hiszen a boltok emelhetik minden más termékük árát, hogy a maximált árú hat termék miatti bevételkiesést visszahozzák. Ebből jött ki az, hogy ugyan egy hónapja a magyar infláció az EU-s középmezőnyben volt, az élelmiszerárak sokkal durvábban nőttek itt, mint a kontinens szinte minden más helyén.

 

(Indexfotó: Koszticsák szilárd / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló