2023. május 28., Emil Csanád

Mindenki ügye

#csalás #országgyűlési választások

Teljeskörű megfigyelő missziót sürgetnek EP-képviselők a választás napjára

Nagy Donát 2022.01.19. 07:43

Kételkednek a magyar országgyűlési választások tisztaságában.

Kedden 62 európai parlamenti képviselő írt levelet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (EBESZ/ODIHR) igazgatójának, azt kérve, hogy a szervezet küldjön teljes körű választási megfigyelő missziót az április 3-i magyarországi parlamenti választásra, írja a Népszava.

A választási megfigyelők már eddig is jelentős aggályokat fogalmaztak meg a 2018-as magyarországi választások tiszta lebonyolításával kapcsolatban. Orbán Viktor miniszterelnök azóta is következetesen támadja a demokráciát hazájában. Független megfigyelőkre van szükségünk, hogy tudjuk, mi történik Magyarországon idén tavasszal. A választási manipulációk masszívan károsítanák az európai demokráciát. Az Európai Unió csak akkor demokratikus, ha a demokrácia minden tagállamban működik

– nyilatkozta az egyik aláíró, a német zöldpárti Daniel Freund.

 

A lap szerint a 2018-as, korlátozott megfigyelés alatt is megtapasztalták „az átláthatóság általános hiányát” és szóvá tették „az erősen polarizált és kritikai elemzést nélkülöző" médiatudósításokat.

A levélírók leszögezik, hogy az idei választások előtt további, súlyosan aggasztó fejlemények történtek.

Ilyen, hogy a kormány 2021 novemberében tulajdonképpen legalizálta a fiktív lakcímeket. Emiatt széles körben attól tartanak, a kormánypárt ezt arra fogja felhasználni, hogy növelje szavazóbázisát a különösen vitatott régiókban.

Lényegében legalizálja a voksturizmust egy friss törvénymódosítás a TASZ szerint

Az Országgyűlés megszavazta azt a javaslatot, ami az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt - olvasható a TASZ és a Political Capital (PC) közleményében. A módosítás megváltoztatja a lakóhely fogalmát: a jövőben nem kell ténylegesen ezen a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít.

Mindezek fényében úgy gondoljuk, kulcsfontosságú, hogy a magyar választási folyamat valamennyi jelentős aspektusát nyomon kövessék: a jogalkotási keretet, a jelölt- és választói regisztrációt, a kampányt, a média szerepét (beleértve az átfogó médiafigyelést), a választási adminisztrációt, a választási viták rendezését, a nők és a nemzeti kisebbségek részvételét, valamint a szavazás, a számlálás és az adatok összesítésének folyamatát a választás napján, továbbá a választást követő panaszok és fellebbezések ellenőrzését egy teljes körű választási megfigyelő misszió segítségével

– áll a levélben, amelyet 19 tagállamot és öt EP-frakciót képviselő politikusok írtak alá, köztük a Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselői. Nincsenek az aláírók között a szélsőjobb és az euroszkeptikus frakcióhoz tartozó politikusok.

 

A Népszava megemlíti, hogy néhány nappal ezelőtt 20 magyarországi civil szervezet fordult hasonló kéréssel az EBESZ/ODIHR igazgatójához. Levelükben kifejtették: az előző parlamenti választás óta bekövetkezett folyamatok szükségessé teszik teljes körű választási misszió kiküldését, kifejezett hangsúllyal a választások napján végzett megfigyelésre.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Címlapfotó: MTI/Kallos Bea

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló