2021. október 25., Blanka Bianka

Mindenki ügye

#szakszervezet #rabszolgatörvény #munkaadók

Szakszervezet: több cég visszafizettetné a le nem dolgozott órákat a munkavállalókkal

Barna Benedek 2021.10.11. 15:53

A rabszolgatörvényre hivatkoznak a munkáltatók.

 

Az elmúlt másfél évben a járványügyi korlátozások és az alkatrészhiány miatti gyárleállások következtében több autóipari, gépipari és elektronikai cégnél is előfordult, hogy rengeteg munkaórát nem tudtak munkavállalóikkal ledolgoztatni. Ezeket a mínusz órákat pedig most ki akarják fizettetni a munkavállalókkal a rabszolgatörvény néven elhíresült jogszabálymódosításra hivatkozva – erről László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke beszélt a Népszavának.

 

László Zoltán elmondása szerint több tucat cég készül erre, és a munkások többségén legalább 80-100 ezer forintot akarnak behajtani, de van, akitől 600-800 ezer forintot is követelhetnek.

 

A Népszava cikke emlékeztet: az utóbbi évek egyik legnagyobb tüntetéssorozatát kiváltó rabszolgatörvény lehetővé tette, hogy a cégek akár 2-3 éves munkaidőkeretben igazítsák a beérkező megrendelések intenzitásához a dolgozók munkaidejét. Ha épp nincs, vagy kevés a megrendelés, akkor  a munkavállalók nem, vagy kevesebbet dolgoznak, de ugyanúgy megkapják a fizetésüket. Ha pedig később több lesz a megrendelés, az így keletkezett mínusz órákat ledolgoztatja a cég, és a munkavállalók ugyanúgy az alapfizetésüket kapják, nem jár nekik túlóradíj. 

autógyár-mti-ujvári-sándor
Fotó: Ujvri Sándor / MTI

Bár a 6 hónapnál hosszabb munkaidőkeret bevezetéséhez alapesetben a helyi szakszervezettel is meg kell állapodnia a cégeknek, a kormány a járvány idején változtatott a szabályozáson, így tavaly áprilistól júliusig a cégek a dolgozókkal történő bárminemű egyeztetés nélkül, egyoldalúan vezethettek be 2 éves munkaidőkeretet, vagy meghosszabbíthatták a meglévőt. László Zoltán szerint a cégek százával éltek a lehetőséggel, ezek a munkaidőkeretek pedig az elkövetkező hónapokban fognak lejárni

Már most látszik, hogy a munkaidőkeretek kifutásáig nem fogják tudni ledolgoztatni a pandémiás és alkatrészhiányos időszak mínuszóráit. Sokaknak legalább 16 órája van mínuszban, de van, akinek 350 is. Utóbbi kéthavi munkaidőnek felel meg. Van, ahol azzal próbálkoznak, hogy ezeket a mínuszokat tovább görgessék a következő munkaidőkeretbe. Számos vidéki autóipari fellegvárban viszont azt állítják a dolgozóknak, hogy pénzzel tartoznak a vállalatnak. Két cégnél „nagylelkűen” azt is felajánlották a munkavállalóknak, hogy hathavi részletben kamatmentesen törleszthetik a tartozásukat

– nyilatkozta a Vasas Szakszervezet alelnöke, aki szerint azonban mindkét lépés törvénytelen.

 

A szakszervezeti vezető elmondta: a törvény alapján a munkaidőkeret végén el kell számolni, a többletórákat ki kell fizetni, a mínusz órákat pedig a cégnek le kell nulláznia. Ha nem tudja ezeket ledolgoztatni, el kell könyvelnie saját veszteségeként. "Nem a dolgozó hibás azért, mert nem tudtak neki munkát adni. Amiatt nem lehet senkit sem adósságba verni, ha betartotta a munkaszerződését, és azt tette, amit a cég vezetése mondott neki" – hangsúlyozta

 

Vannak egyébként olyan vállalatok is, amelyek éppen fordított helyzetben vannak, hiszen a járványhullámok idején egyszer sem álltak le, sőt, tele voltak és vannak megrendeléssel. Ezeken a helyeken rengeteg pluszóra keletkezett, amit nem minden cég akar kifizetni, éppen ezért most "lepihentetik" ezeket az órákat a munkavállalókkal, miközben a kölcsönzött munkaerőt agyondolgoztatják – írta le a másik végletet László Zoltán.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló