2024. május 20., Bernát Felícia

Mindenki ügye

#kórház #egészségügy #orvos

Sorban állás: 56 ezren várnak műtétre ma Magyarországon

Nagy Donát 2022.05.31. 08:13

És ők csak azok, akiket egyáltalán felvisznek az adatbázisba.

 

Rengetegen, csaknem 56 ezren várnak országszerte valamilyen előjegyzett műtétre hivatalosan a központi műtéti várólista adatbázis szerint, írja a Portfolio.

A valóságban ennél is többen lehetnek, akiket meg kellene operálni, mert a kórházak egy része egyszerűen nem tölti fel a várakozók adatait, hiába kötelező.

A lap azt írja, a kormány egészségügyben tervezett lépéseiről kevés konkrétumot említett parlamenti bizottsági meghallgatásán Pintér Sándor belügyminiszter, aki alá az új kormányban az ágazat tartozik, a kevesek között azonban ott voltak a várólisták. Az egyik legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy mindenki a lehető gyorsabban megkapja azt az orvosi ellátást, amire szüksége van.

doctor-79579_1280
Fotó: Pixabay

 

A járvány időszaka alatt meghozott intézkedések évekkel visszavetették a műtéti várólistákat, így most majdnem ugyanolyan rossz a helyzet, mint 2012-ben volt. Akkor több mint 70 ezren vártak valamilyen beavatkozásra, és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista-nyilvántartásában most is 56 ezer ember szerepel. A legtöbb páciensnél, 17 és fél ezer embernél szürkehályog-műtétet kellene végezni.

 

Úgy tudni azonban, hogy a valóságban azonban még ennél is többen várnak valamilyen operációra: a kórházak egy része ugyanis egyszerűen nem közöl adatokat, hiába kötelező, a műtétre váró betegeknek pedig – akiknek azonosítószámot kellene kapniuk, hogy az adatbázisban lássák, mikor kerülnek sorra – egyszerűen azt mondják, hogy már nem kell vezetni a központi várólistát.

A tapasztalatok alapján a követhető és nyilvános adatbázisok helyett sok helyen megmaradtak a visszaélésre alkalmas, lassú és pontatlan rendszerek; azaz a kockás füzet és a helyi érdekérvényesítés.

Mivel az adatok nem teljeskörűek, a NEAK az év eleje óta nem is közli a várható várakozási időt az egyes beavatkozásoknál. 

Javulás pedig nem várható. Az egészségügyi veszélyhelyzet ugyan június 1-jén megszűnik, és az egészségügyi szolgáltatók finanszírozása ismét teljesítményalapú lesz, a kórházak azonban ettől még nem fognak elkezdeni éjjel-nappal operálni. 

treatment-4099432_1280
Fotó: Pixabay

 

Az egyik ilyen az orvosi bérek egységes, differenciálatlan emelése, ami Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint nemhogy ösztönzőleg hatott volna az egészségügyre, hanem negatív hatásokkal járt, írják. A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatóhelyettese már tavaly decemberben arról beszélt egy konferencián, hogy „a béremelés óta az orvosok leálltak, eldobták a fonendoszkópot, a szikét”. A hálapénz kivezetésével ráadásul az egészségügyi ellátórendszer dezintegráltsági foka nem csökkent, hanem nőtt, és a nővérek is joggal lázadoznak, mert az béreik emelése jócskán lemarad az orvosoké mögött – vélekedett.

 

A közgazdász szerint az ápolók fizetésének rendezése „megúszhatatlan”, legalább 25-30 százalékos béremelés kell, és az esetükben, valamint az orvosoknál is meg kell jelölni a következő lépcsőket, mert az ő – egyébként markáns – bérnövekményüket is erodálja az óriási infláció. Erre még akkor is áldozni kell, ha nyilvánvaló, hogy a gazdasági környezet nagyon kedvezőtlen közben, és a közoktatás, a szociális ellátórendszer is iszonyúan alulfinanszírozott. Most viszont a nővérhiány továbbra is komoly gond, ami érdemben hátráltatja a várólisták lefaragását is.

 

A Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Lénárd Rita szerint legalább három évbe telik, hogy a covid alatt összeszedett minden lemaradást be lehessen hozni, miközben a magánszolgáltatók is bekapcsolódhatnak a fejleményekbe.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló