2022. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

#mvm #rezsiválság #jelleggörbe

Nem kötelező bejelenteni ha fűtésre és főzésre is használjuk a gázt, de nem árt

Csarnó Ákos 2022.09.27. 15:47

A számlán meglátszódhat, ha diktálósok vagyunk és főzünk, fűtünk de nincs bejelentve.

Komoly felzúdulást okozott tegnapi cikkünkben az MVM állítása. Az MVM-nek feltett kérdés lényege az volt, hogy más-e az ára földgáznak ha csak fűtünk vele vagy más az ára ha főzünk, sütünk is?

 

Az MVM válasza az volt, hogy a kérdés illetve a felvetés félrevezető. Ez a tájékoztatás rengeteg olvasónak nem tetszett, többen saját példával is alátámasztották, hogy valami sántít a földgáz ára körül. Ezért kedden megkérdeztük személyesen is az MVM egri kirendeltségén, hogy mi is a valódi helyzet, de közben olvasóink is eljuttattak szerkesztőségünknek saját példát, bizonyítékokat (alább az egyiket be is mutatjuk).

 

 

Azt le kell szögezni, hogy aki személyesen szeretné elintézni a dolgát az MVM-nél az Agria Plázában, az jó hosszú időre készüljön fel, mire ügyintézőhöz juthat. Információink szerint időpont-foglalás földgáz-ügyekben nem lehetséges, így ki kell várni a sort. Másfél óra várakozásra kell készülni megközelítőleg. 20-25 méteres a sor, a várakozók türelmesek, a személyzet próbál segíteni és mindegyik ablak fogadja az ügyfeleket.

 

A kormány rendeletben meghatározott egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja, ez a limit a földgáznál 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap, a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra évenként (kWh), ami 210 kWh havi fogyasztásnak felel meg. Földgáz esetében 1729 köbméter fogyasztás alatt 102 forint a tarifa - e felett 747 forint/köbmétert kell fizetni.

 

A probléma ott kezdődik, hogy a fogyasztók vagy átalánydíjasok vagy „diktálósok”, akiknél havonta olvassák le a fogyasztási adatokat. A diktálás alapján készülő elszámoló számla esetén, a kedvezményes áron számlázandó mennyiség meghatározása a fogyasztási jelleggörbe és a rendelkezésre álló napi fűtési hőmérsékleti tényezők alapján történik. A fogyasztási jelleggörbe azt mutatja, hogy az adott felhasználó az év során milyen (napi, havi) eloszlásban használja fel a gázt.

 

Ennek három fajtája van:

Lineáris (egyenletes, jellemzően főzés, vízmelegítés célú használat)

Fűtési (szezonális, kizárólag fűtés céljából, nyáron nincs is használat)

Vegyes (a fenti kettő keveréke, kis nyári fogyasztással, nagyobb szezonális fűtési fogyasztással).

 

Ráadásul a gázdíjat nem Ft/m3-ben, hanem Ft/MJ-ban meghatározott, az elhasznált földgázmennyiség alapján számított hőmennyiség (MJ) alapján kell fizetni, figyelme véve a nyomás-, és hőmérséklet-korrekciót is. Így fordulhat elő például (olvasónk esete), hogy a beállított jelleggörbe alapján – ami szerint csak fűtési célú a gázhasználat – június, július és augusztus hónapokra 0 MJ adható kedvezményesen, de mivel ebben a három hónapban volt gázfogyasztás így a kedvezményes ár helyetti, piaci árat számlázta ki az MVM.

 

Az MVM azt kéri az olvasónknak elküldött levelében, hogy amennyiben a jelleggörbe nem megfelelő, azt az ügyfélszolgálatnál kell jelezni. Az MVM-től személyesen kapott információk alapján korábban nem volt ennyire fontos a jelleggörbe, viszont most már a helyben illetékes szolgáltatónál kell bejelenteni a változást.

 

Mindenesetre olvasónk a helyi szolgáltatónak jelezte (OPUS-Tigáz Zrt.), hogy változtatni kívánja a jelleggörbét, amit a szolgáltató cég el is végzett „a terhelési profilt módosítottuk, fűtésre, főzésre”, továbbá arról is tájékoztatták, hogy az egyetemes szolgáltatót, vagyis az MVM-et is értesítették a változtatásról.

 

A váltás amúgy önkiszolgáló felületeken egyelőre nem lehetséges, ahhoz ügyintéző szükséges, a váltás kezdeményezhető a területileg illetékes földgázelosztók, vagy az MVM Next telefonos, vagy személyes ügyfélszolgálatán. Tapasztalatunk az, hogy a telefon folyamatosan foglalt, az ügyintézés, mint ahogy cikkünket kezdtük – időigényes viszont mindenképpen megéri, ha nem akarunk egy vastag földgázszámlába belefutnunk.

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló