2024. június 22., Paulina

Mindenki ügye

#budapest #tüntetés #nav #iványi gábor

"Ne bántsátok őket!" – Iványi Gábor nyugtatta a NAV nyomozóit szidalmazó tüntetőket

Kovács Dávid 2022.02.22. 08:20

Feszült volt a hangulat a budapesti Dankó utcában.

Több száz ember gyűlt össze hétfő este a józsefvárosi Dankó utcában, az Oltalom Egyesület épületénél, ahol reggel óta mintegy 30 fegyveres pénzügyőr kíséretében tartottak házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói, derült ki az Rtl.hu tudósításából. A rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és mindkét irányból lezárták az utcát.

 

Az eseményen az ellenzék több politikusa is részt vett, köztük Karácsony Gergely főpolgármester, Donáth Anna EP-képviselő, Pikó András VIII. józsefvárosi polgármester, illetve Jámbor András, az egyesült ellenzék budapest 6-os választókerületében induló országgyűlési képviselőjelöltje.

 

 

Később Iványi Gábor, a hajléktalanszállót is működtető egyesület vezetője és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezető lelkésze is felszólalt. Beszéde közben a pénzügyőrök rendőri kísérettel, a tömeg szitkozódása közben több zsáknyi lefoglalt irattal és adathordozóval távoztak az épületből.

Ne bántsátok őket! Az egyikük azt mondta, négy gyereke van. Én mondtam neki, hogy jöjjön inkább hozzánk dolgozni

– nyugtatta a pfújoló és fütyülő tüntetőket a lelkész.

 

Iványi Gábor szerint a NAV nyomozói azt mondták neki, hogy az egyesületen, illetve az egyházon belülről érkezett a feljelentés. A lelkész elmondta: a házkutatás előtt a NAV levelekkel bombázta a munkatársaikat, hogy jelentsék fel a munkaadójukat, ezért felszólították levélben a hatóságot, hogy ezt fejezzék be.

Olyan országra vágyunk, ahol nem kell többé félni, ahol nem szenteste hozzák salátatörvényben azokat a jogszabályokat, amelyek meghatározzák majd az életünket, ahol nem csalnak a választáson, ahol nem vonszolják ki a sajtót és a képviselőket, ha valamire kíváncsiak. Ahol nem küldik rá biztonságiakat, NAV-alkalmazottakat politikai ellenfeleikre, nem gyötrik meg őket, és nem játszák azt a látszatot, mintha a dolgok egyébként jól működnének

– idézte Iványit a Mérce tudósítása.

 

Iványi Gábor már az esti események előtt is úgy fogalmazott a Népszavának: nyilvánvalóan politikai üzenetről van szó, miután a személye felvetődött államfő-jelöltként. Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, Márki-Zay Péter február első felében arról beszélt, hogy Iványit kérné fel államfőjelöltnek, hiszen integrálni tudná a jobb- és baloldaliakat, és mivel ő keresztelte meg a miniszterelnök két idősebb gyermekét, Ráhelt és Gáspárt, Orbán Viktor és a Fidesz is nehezen tudna ellene szavazni. Ám végül nem Iványit, hanem Róna Pétert választották az ellenzék államfőjelöltjének.

 

Az ellenzék szerint Iványi szimbólum és a nemzet lelkiismerete

 

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a beszédében azt taglalta, miért szúrhatja annyira a magyar miniszterelnök szemét Iványi Gábor és az egyesület munkássága.

Azért zavarja, mert emlékezteti egykori önmagára, az egykori demokratára, arra a fiatal apára, akinek gyerekeit Iványi Gábor keresztelte. Arra emlékezteti, hogy elárult mindent, ami még akkor képviselt. Ma Iványi Gábor a magyar nemzet lelkiismerete

– mondta.

 

A Mérce tudósítása szerint Pikó András, Józsefváros polgármestere a helyszínen arról beszélt: amikor Iványi Gábor mellé állunk, nem egy szervezet vagy egy ügy, hanem az emberi segítőkészség, szeretet és együttérzés mellé állunk.

 

Úgy fogalmazott:

Az Iványi Gábor-féle emberek szimbólumok, de életükben mindig a hatalom által üldözött páriák, ahogy azok is, akikért dolgoznak: a vidéki mélyszegénységben élő gyerekek és szüleik, a sehol máshol gyógyítást nem remélők, a fedél nélkül élők, a kitaszítottak.

NAV: Nem politikai okokból cselekszünk

 

Közben a NAV is reagált a történésekre, hétfő este az MTI-vel közölték: azért tartottak házkutatást az egyesület székházában, mert a szervezet a gyanú szerint a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be. Az egyesület évek óta törvénytelenül járt el, ezzel nemcsak a költségvetést, de a saját alkalmazottait is megkárosította – állították.

 

A közleményből az is kiderült: a NAV szerint Iványi egyházának intézményei csaknem 1300 alkalmazott után összességében hárommilliárd forint járulékot nem fizettek meg. Hangsúlyozták: a hatályos jogszabályok alapján járnak el, politikai kérdésekben nem foglalnak állást.

 

Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni Jámbor András beszédét, aki a helyszínen úgy fogalmazott: "Tűnjön el ez a hatalom, amely a hatóságokat politikai eszközként használja! Ne azokat zargassa, akik a közösségünkért tesznek, hanem azokat, akik ellopják a pénzt!"

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló