2023. június 9., Félix

Mindenki ügye

#zöldfül #szélenergia #szél

Lehet, hogy hamarosan feloldják a szélkeréképítési tilalmat Magyarországon

Nagy Donát 2022.08.18. 08:30

Jelenleg ugyanis gyakorlatilag tilos szélerőművet építeni itthon.

Több figyelemreméltó bejelentést is tett Palkovics László technológiai és ipari miniszter a török hírügynökségnek adott interjújában, többek között belengette a szélkeréképítési tilalom megszüntetését is, szúrta ki a Világgazdaság.

sunset-1786582_1280
Fotók: Pixabay

 

Egy 2016-os kormányrendelet értelmében ugyanis nem lehetséges szélfarmot telepíteni a lakott területtől számított 12 kilométeres védőtávolságon belül. Ez a kikötés a gyakorlatban azt jelenti, hogy lényegében nincs olyan pont Magyarországon, ahol lehetséges szélerőművet felállítani.

Úgy tűnik, a kormány hajlandó meggondolni magát a kérdésben.

Az iparminiszter ugyanis hosszan beszélt energetikai kérdésekről Törökországban. Kifejtette, hogy jelenleg Európa energiarendszere földgázközpontú: a villamosenergia árát földgáz alapú rendszerek alapján állapítják meg, ezen azonban változtatni kell.

 

Magyarország 2023 végére a napenergiatermelés kapacitását 3 gigawattról 8 gigawattra növelné, ezt pedig a szükséges berendezések magyarországi gyártása esetén 20-24 gigawattra lehet felfuttatni. Palkovics szerint ugyanakkor Magyarország más alternatív energiaforrások kiaknázását is tervezi, mint a biogáz, a biometán és a biomassza.

 

Közölte, hogy 

a geotermikus és a szélenergiába való befektetésekkel együtt a következő 10 évben összesen 16 milliárd euró értékben jöhet létre befektetés.

A lap szerint a szélenergia alternatívák közötti említése a cikk elején említett okok miatt váratlan a kormányzati szinten. Hogy ebben lesz-e tényleges változás, az egyelőre nem ismert, mindenesetre ha valamikor, akkor most feltámadhat itthon a poraiból a szélenergia.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló