Megérkezett az idei első hó
Két éve, a koronavírus-járvány előtti utolsó nyáron átlagosan 280-300 forintba került egy gombóc fagyi a Balatonnál, tavaly ez 300–350-re kúszott fel, és a növekedés az idei évben is borítékolható volt – kezdi cikkét a Növekedés.hu.
Ugyan minden évben emelkedik a fagylalt ára, de a pozitív változások se hallgassuk el, a megemelkedett árhoz, a legtöbb helyen jobb minőség is párosul.
A cikk szeint a nyersanyagok nagy része külföldről érkezik, és a gyenge forint miatt ezeket idén sem lehet olcsón beszerezni.
Míg a gyümölcsök terén sokáig kiváló minőségű hazai alapanyagból dolgozhattak a fagylaltkészítők, az elmúlt pár évben a hektikus időjárás rányomta bélyegét a termésre, ezért a folyamatos utánpótlást kénytelenek francia, olasz, vagy spanyol cégek fagyasztott termékeivel megoldani, még úgy is, hogy ezek lényegesen drágábbak a magyar gyümölcsnél.
De fontos alapanyag a vanília is, amelynek az ára egy ideje már az egekben van, mindez pedig a gombócok árán is meglátszik. Arról nem is beszélve, hogy a vendégek nem csak a kultikus Bud Spencer filmben követelik a pisztáciát, a valóságban is igénylik az egzotikusabb ízeket, viszont ezek alapanyagai annyira drágák, hogy a cukrásznak jellemzően semmi haszna nincs rajtuk.
A jelenlegi átlagos fagylalt ár valahol 300-350 forint/gombóc körül van, de 500 forintért is láttam már idén fagylaltot kínálni.
Az ár emelkedésére a nyersanyag árakon túl, a bérköltségek drasztikus emelkedése is hatással van
– mutat rá Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.
Azt mondja, ha nagyon olcsó, 200 Ft körüli fagylalttal találkozunk, akkor kezdjünk el gyanakodni, mivel ennyi pénzért valószínűleg csak mesterséges aromákat és ételszínezéket kapunk.
A cikk szerint nagyon fontos bevételi forrás a fagylalt a cukrászdák számára, általában a fagylaltból származó bevétel biztosítja a cukrászdák életben maradását. Fagylalt nélkül szinte veszteséges lenne a legtöbb cukrászda üzemeltetése.