2022. július 1., Tihamér Annamária

Mindenki ügye

#közvélemény-kutatás #bizonytalanok #választás

Friss kutatás: több esélye van a bizonytalan szavazók voksainak megszerzésére az ellenzéknek

EÜ/Azonnali 2021.03.18. 13:01

Ők azok, akik jelenleg egyetlen pártot sem támogatnak. De a Fideszt mégis jobban elutasítják. Ennek óriási befolyása lehet a 2022-es országgyűlési választásokra.

Március 18-án közölt egy tanulmányt a Republikon Intézet, amelyről az Azonnali számolt be. A kutatásban a bizonytalan szavazók politikai hovatartozását, véleményét, illetve társadalmi hátterét vizsgálták.

A tanulmány szerint az ellenzéknek nagyobb tartaléka van a bizonytalan szavazók között, mint a Fidesz-KDNP-nek. A kutatás szerint a bizonytalan szavazók mindössze 12 százaléka szeretné, ha 2022 után továbbra is a 2010 óta kormányzó Fidesz-KDNP maradna hatalmon, míg 38 százalékuk annak örülne, ha kormányváltás történne.

De kik is azok a bizonytalanok?

 

A politikatudomány szerint bizonytalan szavazónak az számít, akinek vagy nincs pártpreferenciája (tehát nem tudja, hogy kire szavazna), vagy pedig nem biztos, hogy elmenne szavazni, ha most vasárnap lennének a választások.

 

A magyar társadalomban a számuk általában elég magas: a legtöbb közvélemény-kutatás szerint Magyarországon a választóképes társadalom 30-40 százalékát a bizonytalan szavazók adják, így nem véletlen, hogy a legtöbb kampány a bizonytalan szavazókat próbálja megszólítani, hiszen a pártoknak rendszerint a bizonytalanok körében van tartalékuk. A pártok kampányának általában célja, hogy meggyőzzék a bizonytalanokat, hogy vegyenek részt a választáson és rájuk szavazzanak.

 

A kutatás másik fontos eredménye szerint a bizonytalan választók úgy vélik: a Fidesz-KDNP kormányzása inkább a gazdagoknak kedvez, és ma Magyarországon leginkább azok tudnak érvényesülni, akik jó kapcsolatot ápolnak a kormánnyal.

azonnali republikon diagram
Forrás: Republikon Intézet

 

Ha továbbra részletekre kíváncsi arról, hogy milyen esélyei vannak az ellenzéknek legyőznie a kormánypártokat, olvassa el az Azonnali cikkét!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló