2024. május 27., Hella

Mindenki ügye

#korlátozások #maszkviselés #enyhítés

Közterületen már nem, de boltban és vendéglátóhelyen továbbra is előírható a maszkviselet

Tóth Csaba Tibor 2021.07.05. 17:19

A kormány pénteki döntése után lényegében az üzlettulajdonosoknál pattog a labda. Az önkormányzatok maguk is megkövetelhetnek maszkot saját tulajdonukban, de közfeladatot ellátó intézményben már nem.

szallitotta_azonnali_1@2x

A kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök július 2-án, pénteken bejelentette: az 5,5 millió koronavírus elleni beoltott elérése után mentesül a kötelező maszkviselés alól mindenki, aki nem kórházba vagy idősek otthonába látogat, avagy ott dolgozik, vagy él. A végül vasárnap reggel kiadott kormányrendelet értelmében immár sem a tömegközlekedési eszközökön, sem a közintézményekben, de vendéglátóhelyeken sem teszi a kormány kötelezővé a szájmaszk használatát.

 

Ezen túl védettségi igazolvány használata nélkül is látogathatóak lesznek az éttermek, színházak, mozik is.

Valóban kitört a szabadság, és már senki nem írhat elő maszkviselést?  Úgy tűnik, ez azért mégsem ilyen egyszerű ez.

Pálvölgyi Miklós ügyvéd segítségével összeszedtük, hol futhatunk még bele a következő időszakban is „Maszk használata közelező!” feliratokba. Mutatjuk tehát, hogy jelenleg kinek és hol van meg opcionálisan a lehetősége arra, hogy előírja a kötelező maszkviseletet.

 

Önkormányzatok: közterületen, közforgalmú intézményben nem, saját tulajdonban igen


Ugyan a kormányzat rendelete miatt állami hivatalokra és például az önkormányzatok által fenntartott közforgalmú intézményekre (ahol bármilyen önkormányzati ügyintézés, ügyfélfogadás, avagy akár szabadidős szolgáltatás folyik, ezek ugyanis az Önkormányzati törvény értelmében közhatalmat gyakorló intézmények) már nem írhatnak elő az önkormányzatok kötelező maszkviselést, Pálvölgyi Miklós ügyvéd szerint a saját magántulajdonának területére egy önkormányzat is megteheti ezt. Ebbe a körbe tartoznak például az önkormányzatok által üzemeltetett üzlethelyiségek, vagy a nem közforgalmú területek, telkek – erre inkább kistelepüléseken lehet példa – is.

Ami azonban közforgalom számára van nyitva, arra értelemszerűen a kormányrendelet – tehát a kötelező maszkviselés hiánya – vonatkozik.

covid-19-4969674_1280 (1)
Kép forrása: pixabay.com

Magánterületek: a boltok és vendéglátóhelyek előírhatják a maszkot


Ugyanez a helyzet a magánvállalkozások magánterületeivel. is.

Azt, hogy a magánterületere ki lép be, egyedül annak birtokosa döntheti el.

Pálvölgyi hozzátette, egy-egy üzlethelyiség birtokosa, vagy akár tulajdonosa továbbra is mindenféle aggály nélkül, bármikor előírhat a saját magántulajdona területén kötelező maszkviselést, mert ez teljes mértékben az ő szuverén joguk maradt. Az ügyvéd úgy világította meg a helyzetet, hogy ez olyasmi, mint amikor egy rendezvényen kötelező farsangi jelmezt írnak elő – csak ebben az esetben szájmaszkot lehet megkövetelni.

Azon tehát nem érdemes meglepődni, ha akad majd olyan kávézó, virágboltos, vagy éjjel-nappali kisbolt, ahol a maszkot továbbra is fel kell majd venni.

Tömegközlekedés


Az, hogy bármiféle, önkormányzatok által üzemeltetett, helyi tömegkölekedési társaság továbbra is megkövetelheti-e a maszkhordást a buszok, trolik, villamosok fedélzetén vagy a megállókban, lényegében még nem eldöntött kérdés. Mint ismert, a kormány által 2020-ban, „a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről” kiadott rendelete felhatalmazta a polgármestereket, saját hatáskörben döntsék el a kötelező maszkviselés feltételeit a településen. A 2021. május 23-tól hatályos belügyminisztériumi határozat a maszkivselés előre, sok önkormányzat által sokféleképpen meghatározott szabályain egységesen enyhített. A mostani, július 3-i, újabb rendelet értelmében pedig csupán az egészségügyi és szociális feladatok ellátó közintézményben marad mindez.

Azonban a tömegközlekedés helyzete még így is kérdéses, mert bár elvileg ez egy közszolgáltatás, de ugyanakkor például a buszsofőrnek bármikor joga van túl koszos ruhában felszállótól megtagadni, hogy a buszon legyen.

Elvileg tehát a tömegközlekedési vállalatoknak is lenne valamiféle lehetősége a külön maszkhasználat további megkövetelésére – ugyanakkor erre egyelőre még sehol sem volt példa.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló