2024. július 22., Magdolna

Mindenki ügye

#egészség #gasztronómia #gasztro #méz #táplálkozás

Ki tudja, hogy melyek a legelterjedtebb mézfajták? 

Csarnó Ákos 2023.03.16. 07:49

 

Új sorozatunkban a legelterjedtebb mézfajtákat soroljuk fel, ugyanis ezek a legelterjedtebb mézek a méhészek között és talán a legnépszerűbbek a fogyasztóknál. Ebben a bemutatóban segít nekünk a Bodó Méhészet.

 

Lényegesen több fajta méz van a világon, de ahhoz, hogy több fajtát állítsanak elő a kis állatok, olyan virágra is szükség lehet, ami lehetséges, hogy kis hazánkban egyáltalán nem őshonos, így elég bajos azt megtermelni.

 

Az akácméz

 

Kezdjük is a sokak által igen ismert termékkel, az akácmézzel.  Szinte nincs is olyan erdő, ahol nem található meg ez a fajta virágzó fa. Kevesen tudják, de Magyarország összes erdejének majdnem a negyede akác főfajú fa. Igen kiváló mézelő növény, ami általában május első heteiben ontja magából a nektárt, amit a kis bogarak szívesen meglátogatnak, amennyiben elérhető közelségben van számukra. A méhészek ezt a fajta növényt szeretik a legjobban, mivel, ha szerencsések és az idő is kedvező, ebből a mézből lehet a legnagyobb mennyiséget pörgetni. A magyar méztermés felét majdhogynem ennek a virág nektárja teszi ki méz formájában. Az akác szerepel a magyar hungarikumok listáján is.

 

 

Az egyik legelterjedtebb és az egyik legismertebb mézfajta a vásárlók körében, és illő tudni, hogy igen széles a felhasználási területe és lehetősége is.  Az akácmézről tudni kell, hogy nagyon kevés virágport tartalmaz. A Magyarországon kitermelt, és méhek által gyűjtött akácméz igen különleges, és jó tudni, hogy Hungaricumnak is számít. Az akácméz talán az egyik legvilágosabb és legátlátszóbb mézek egyike. Rendkívül nehezen kristályosodik ki amennyiben az akáctartalma több mint 89%, ellenben a többi mézzel.

 

Rendkívül jó a csontképző képessége. Vértisztító, roboráló és immunerősítő tulajdonsága miatt is szokták fogyasztani. Amennyiben valaki beteg, száraz köhögése van ajánlott a fogyasztása, hiszen jó a köhögéscsillapító hatása. Az akácmézzel a felső légúti megbetegedést is különösen jól lehet kezelni. Kis mértékben ajánlott savcsökkentésre is alkalmazni, de jól gyógyítja a vérszegénységet is. Szoptatós anyák körében mindenképpen ajánlott a fogyasztása, ugyanis jól erősíti az ilyen szervezetet.

Van egy jól bevált étel recepted? Befőzöl? Savanyítasz? Bort készítesz vagy szörpöt? Fűszerekkel foglalkozol? Láttál egy jó éttermet? Ajánlanál menüt? Vagy csak egyszerűen érdekel minden ami gasztro? Akkor itt a helyed :) Ha bármi, ami étel-ital-gasztro, színes-szagos és egri, akkor küld el nekünk mi pedig megosztjuk, hogy minél több emberhez eljuthasson! egriugyek(kukac)gmail.com
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló