2024. június 16., Jusztin

Mindenki ügye

#zöldfül #közbeszerzés #greenpeace #fertő tó

Fertő tó: visszavonták az önleleplező közbeszerzési kiírást


Azért kértek gyorsított közbeszerzést, mert ha leáll a munka, visszatérnek az állatok. A Greenpeace megtámadta a kiírást, ezután visszavonták azt. Vasárnap Sopronban tüntetnek is a Fertő-tóért.

 

Múlt héten robbantotta a hírt az Átlátszó, hogy az állatok zavaró jelenléte miatt gyorsított eljárásban keresik a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban zajló luxusberuházás kivitelezőjét.

A közbeszerzési kiírás szerint azért kell minél előbb megkezdeni az építkezést, mert „ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”.

Ezzel a Greenpeace szerint az állami cég maga ismerte el, hogy célja kifejezetten az állatok elűzése a nemzeti parkból. A civil szervezete ezért a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a kiírás megsemmisítését kérve.

Úgy tűnik, sikeresen: pénteken a pályázatot kiíró állami cég visszavonta a közbeszerzést.

 

Abszurd indoklással adott különengedélyt a kormányhivatal


A helyiek és természetvédő szervezetek évek óta tiltakoznak a 100 százalékos állami beruházás keretében megvalósuló Fertő Part nevű projekt ellen, mert az szerintük súlyosan veszélyezteti a minden létező hazai és nemzetközi védelem alatt álló terület élővilágát, és a Fertő-táj világörökségi státuszát. A tiltakozók szerint jogsértő beruházásra nemcsak, hogy kiadta az engedélyt a természetvédelmi hatóság szerepét is ellátó Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, de még azt is jóváhagyta bármiféle vizsgálat nélkül, amikor a beruházást végző Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. utóbb engedélymódosításban azt kérte, hogy az itt élő állatok vegetációs és költési időszakát figyelmen kívül hagyva egész évben építkezhessen – áll a Greenpeace közleményében.

 

A kormányhivatalnak ebben a határozatában szerepelt az a megdöbbentő indoklás, hogy a Zrt. által megtett „intézkedések hatására, a munkaterület a madarak és az emlősök számára kedvezőtlen élőhellyé vált, fészkelő példányok nem fordulnak elő, (...) a hüllők és kétéltűek a munkaterületet elkerülték”.

„Magyarán: azért nem gond, ha folyamatosan zajlik az építkezés, mert az állatok a nagy felfordulás miatt már úgy sincsenek ott, így bántódásuk sem eshet” – foglalta ezt össze a környezetvédő szervezet közleménye.

A Greenpeace 2021 áprilisában peres úton támadta meg ezt a határozatot, a per jelenleg is zajlik a Győri Törvényszéken. Ha nem lenne önmagában elég abszurd, hogy a magyar állam arra hivatkozva épít hatalmas üdülőközpontot egy Natura 2000 besorolás alá is eső nemzeti parkban, hogy az állatok majd úgyis elmennek onnan, a Zrt. fent idézett közbeszerzési kiírása most ráadásul még önleleplező bizonyítékot is szolgáltat.

 

Az állatok megpróbálnak visszatérni szétdúlt otthonukba

 

A beruházó cég a most visszavont közbeszerzés indoklával a Greenpeace szerint nyíltan bevallotta egyébként, hogy ugyan

az elűzött állatok megpróbálnak vissza-visszatérni szétdúlt otthonukba, az építkezés gyorsításával kifejezetten az a célja, hogy ezzel a kellemetlen szokásukkal egyszer és mindenkorra hagyjanak fel.

Az állami cég ezzel az eljárással a környdzetvédő szervezet szerint a következő törvénysértéseket valósítaná meg: 

 

– a terület biológiai sokféleségének fenntartása ellen tesz (a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv., továbbiakban Tvt.) Tvt. 5. § (2)
– nem őrzi meg a táj természetes és természetközeli állapotát /Tvt. 6. § (2)/
– helyreállíthatatlanul szándékozik károsítani a területet / Tvt. 7. § (3) /
– a természetes élővilágnak maradandó károsodást okoz, biológiai sokféleségét számottevően csökkenti / Tvt. 16. § (2) /
– védett állatfajokat valószínűsíthetően zavar, károsít, sőt kínoz, elpusztít, lakóhelyeiket pedig nyilvánvalóan pusztítja (Tvt. 43. § (1) szerint „Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.")  

 

„A magyar természetvédelem több mint tíz éves tudatos tönkretételét, érdekérvényesítő képességének teljes megszűnését bizonyítja ez az egész abszurd történet. Miközben az államnak az lenne a feladata, hogy egy végsőkig kizsigerelt bolygón legalább azokat a megmaradt természetes területeket megvédje, amelyeket még nem pusztítottunk el, a magyar állam egy felesleges luxusberuházás kedvéért ott játssza ki a saját törvényeit, ahol csak tudja” – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace természetvédelmi szakértője.

 

Most vasárnap Udvaros Dorottyával demonstrál a Fertő tó barátai Egyesület és a Greenpeace abból az alkalomból, hogy most lesz éppen 20 éve, hogy a Fertő-táj Világörökségi státuszt kapott az UNESCO-tól. A civilek a beruházó cég soproni irodája elé mennek a beruházás leállítását követelve. 

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló