2024. május 27., Hella

Mindenki ügye

#nemzeti konzultáció

Ezért (is) kamu a nemzeti konzultáció (VIDEÓVAL)

Nagy Donát 2021.07.26. 10:37

A YouTube-ra került fel a videó arról, hogyan töltögeti a kérdőíveket egy program.

Tomanovics Gergely a Youtube-csatornáján indította el azt az élő videót, melyben azt látni, hogy egy algoritmus ész nélkül töltögetni ki a nemzeti konzultációkat – adta hírül a 444.

 

A cikk szerint az élő közvetítés 12 órája megy, az oldala sarkán futó ablak alapján ez idő alatt több mint 3100 konzultációt töltött ki az algoritmus.

A lap visszaemlékszik, hogy a Fidesz által meghonosított online nemzeti konzultációk korábbi verzióinál is felmerült, hogy azokat igazából akárhányszor ki lehet tölteni, és ez visszaélésekre adhat okot.

A többszörös kitöltés érthetően a kormánynak kedvez, így bár ebből is látszik, mennyire nincs értelme ezek számával villogni, ők ezt mégis megteszik minden alkalommal.

A mostani algoritmus a leírás szerint teljesen véletlenszerűen válaszol a kérdésekre. A Youtube-oldalán Tomanovics linkel egy blogposztot is, melyben amellett érvelnek, hogy ez a fajta tevékenység nem számít bűncselekménynek, mert a konzultáció kitöltése nem meríti ki a jogszabályokban felsorolt tényezők egyikét sem.

 

A lap azt írja, hogy már a legutóbbi nemzeti konzultáció idején is történt egy hasonló eset, akkor rendőrségi nyomozás és vádemelés lett a dologból. Mint kiderült, egy 40 év körüli, budapesti, hobbiból programozni tanuló férfi írta a kódot, és szerinte szó sem volt hackelésről. A konzultáció online felületéről hiányzott az úgynevezett reCaptcha, az az eszköz, ami segít kiszűrni a robotokat egy oldalra való belépéskor. Az automata kitöltéshez szerinte a legelemibb programozói tudás is elég volt.

 

Frissítés: Tomanovics Gergely 11 órakor azt írta a Facebookon: rájöttek a trükkre, amivel automatikusan generált minden egyes kamu kitöltőhöz működő e-mailcímet, de hozzátette: próbálkozik még.

 

Frissítés2: Később újabb videó indult. Az abban használt módszer nagyjából két óráig működött.

 

Frissítés3: Valószínűleg erre reagálva a kormány honlapján hétfőn késő délután megjelent egy közlemény, amely szerint észlelték, hogy "informatikai támadást indítottak a konzultáció hivatalos internetes oldala ellen, tömeges kitöltéssel próbálkoznak az elkövetők", emiatt büntető feljelentést tesznek. "Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egyes szereplők különböző módszerekkel próbálják ellehetetleníteni a járvány utáni életről szóló párbeszédet" – írták.

 

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló