2023. március 30., Zalán

Mindenki ügye

#törökország #nato #svédország #finnország

Erdoğan: Törökország nem fogja jóváhagyni a finn és a svéd NATO-tagságot, ne is utazzanak ide, hogy meggyőzzenek

Aradi Péter/Azonnali.hu 2022.05.17. 11:22

A török elnök sem adja könnyen magát.

azonnalipp

Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök a Reuters tudósítása szerint május 16-án, este határozottan kijelentette, hogy nem fogja jóváhagyni Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz. A török elnök állítólag ezúttal azt is hozzátette, hogy ne fáradjanak azzal a svéd és finn delegációk, hogy Törökországba utaznak, hogy meggyőzzék.


Erdoğan egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy azért fekszik keresztbe, mert szerinte Svédország terroristaszervezetek keltetőhelye, sőt szerinte még a parlamentjükben is terroristák ülnek.

 

Hogy kikre gondolhatott Erdoğan, azt nem nehéz kitalálni. Erdoğan azt állítja, hogy mindkét északi ország olyan embereknek nyújt menedéket, akik szerinte terroristacsoportokkal állnak kapcsolatban, a terroristacsoport pedig nem más, mint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű katonai csoport és Fethullah Gülen követői, akik Erdoğan szerint 2016-ban puccsot kíséreltek meg ellene.

 

A svéd parlamentben valóban ül hat, a svédországi kurd közösségből kikerült kurd származású képviselő, azonban semmi nem utal arra, hogy bármilyen kapcsolatban állnának a PKK-val.

 

A Kurdisztáni Munkáspártot pedig nemcsak Törökország, hanem az Európai Unió több tagállama és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tarja számon, de mint írtuk, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a svédországi képviselőknek bármi közük lenne hozzá.

erdogan-face
Kép forrása: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

A Kurdisztáni Munkáspárt főhadiszállása egyébként az Irak északkeleti részén fekvő Kandil-hegységben van, a szervezet Délkelet-Törökországban tevékeny, ahol 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd kisebbség függetlenségéért.

 

A török biztonsági erők és a PKK közötti több évtizedes konfliktusban emberek tízezrei vesztették életüket.

 

Erdoğan egyébként már néhány nappal korábban is jelezte, hogy aggályai vannak a NATO-bővítéssel, de Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára ennek ellenére is roppant bizakodó volt, és május 15-én kijelentette, hogy szerinte ennek ellenére sem várható késedelem Finnország és Svédország csatlakozásában.

 

A svédek május 16-én, hétfőn napközben kijelentették, hogy diplomáciai tárgyalásokat kezdenek a törökökkel, erre érkezhetett most, néhány órával később Erdoğan válasza.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló