2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#gasztro #méz #mézharmat

Egy különlegesség: a mézharmat

Csarnó Ákos 2023.03.28. 09:02

 

Sorozatunkban a legelterjedtebb mézfajtákat soroljuk fel, ugyanis ezek a legelterjedtebb mézek a méhészek között és talán a legnépszerűbbek a fogyasztóknál. Ebben a bemutatóban segít nekünk a Bodó Méhészet.

Édes harmatméz

 

Az Édes harmatmézet, vagy nevezhetjük mézharmatnak is a méhek legfőképpen a fenyőfélék, hársfélék, és a gesztenyeféle növényekről, fákról tudják begyűjteni. Ezt a mézfajtát – mézharmat – akkor tudjuk mézharmatnak nevezni, ha az valamelyest keveredik vegyesvirágmézzel, és a jellemzői mézharmatra utalnak.

Mézharmat, vagy édesharmat mézet országunkban jellemzően a Dunakanyar vonulataiban, védett övezeteiben tudunk gyűjteni a méhekkel, mivel ezen a területen találhatóak meg legnagyobb számban a fent említett fafajták.

Mikor gyűjthetik a méhek ezt a fajta mézet:

 

A nyár korai szakaszában mézelnek, és akkor ajánlott a méhlegelőre vinni a kis bogarakat, hogy megfelelő idő esetén tudjanak eme csodálatos mézfajtából szüretelni.  Sajnos ebben az időben elég gyakoriak a viharok és az esős időszakok, így nagyon lutri, hogy lesz-e egyáltalán ilyen méze az adott méhésznek. Ennek köszönhetően nem sokan vállalják be ezt a fajta mézgyűjtést, hiszen ha az idő nem engedi, elég komoly költségek merülhetnek fel a méhész életében.

 

Milyen eme csodálatos méznek a megjelenése:

 

Elég sötét színben pompázik, van, hogy szinte teljesen fekete és nem is átlátszó az üvegben. Íze zamatos, és kimondottan értékes a szervezetre nézve az összes jótékony hatása. Sajnos nem túl sokat lehet a méhektől lepörgetni ebből a mézfajtából, hiszen sűrűsége miatt, igen nehéz kinyerni, kipörgetni a keretből anélkül, hogy esetlegesen a fiasítást – Nagy Boconádi kaptár esetében – bántatnánk. Nagyon könnyen kristályosodik, így nagyon nehéz lehet pont azt az időt elkapni, amikor ki lehet pörgetni a keretből. Sajnos, ha az idő nem engedi a mézharmat pörgetését, megvan rá az esély, hogy már a keretbe belekristályosodik, így ebben az esetben a méz kipörgetése a keretből lehetetlenné válik.

 

 A kikristályosodott méz, nem a minőségét veszíti el, nem tönkremegy, hanem ez bizonyos mézfajtáknál teljesen természetes folyamat. Van, aki kimondottan a kikristályosodott mézet kedveli. Aki esetleg ragaszkodik a folyékony halmazállapotú mézhez, azoknak ajánlott enyhén meleg – kevesebb, mint 40 Celsius fok – vízbe beletenni az üveget, amiben a méz van, és időszakos kavargatás mellett a méz újra cseppfolyóssá válik. Nagyon fontos itt megjegyezni, hogy forralni a mézet TILOS, ugyanis elveszítheti az összes jótékony hatását a meleg, forró víz miatt.

 

A méz összetételénél fontos megjegyezni:

 

A mézharmat, vagy Édesharmat méz nagyon magas ásványi tartalommal rendelkezik, és talán az egyetlen olyan méz, ami a megszokott mézfajtákhoz képest igen eltérő cukor összetétellel rendelkezik. A mézben megtalálható minden olyan ásványi tartalom, ami a szervezet mindennapi működéséhez elengedhetetlen. Nagyon sok a vitamintartalma, így a fogyasztása különösen ajánlott minden korosztály számára.

 

Méhészetünkben a mézharmat mézet nem mindig találja meg, mivel ha sikerül is pörgetni, a családunk szinte azonnal el is fogyasztja, a rokonsággal együtt. Mondhatni, hogy ha van is pár kg ilyen mézünk, azt szinte azonnal megvásárolják a közeli rokonok, barátok mivel tudják, hogy mennyire értékes és milyen ritka méz.

 

Van egy jól bevált étel recepted? Befőzöl? Savanyítasz? Bort készítesz vagy szörpöt? Fűszerekkel foglalkozol? Láttál egy jó éttermet? Ajánlanál menüt? Vagy csak egyszerűen érdekel minden ami gasztro? Akkor itt a helyed :) Ha bármi, ami étel-ital-gasztro, színes-szagos és egri, akkor küld el nekünk mi pedig megosztjuk, hogy minél több emberhez eljuthasson! egriugyek(kukac)gmail.com
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló