Megérkezett az idei első hó
Sorozatunkban a legelterjedtebb mézfajtákat soroljuk fel, ugyanis ezek a legelterjedtebb mézek a méhészek között és talán a legnépszerűbbek a fogyasztóknál. Ebben a bemutatóban segít nekünk a Bodó Méhészet.
Édes harmatméz
Az Édes harmatmézet, vagy nevezhetjük mézharmatnak is a méhek legfőképpen a fenyőfélék, hársfélék, és a gesztenyeféle növényekről, fákról tudják begyűjteni. Ezt a mézfajtát – mézharmat – akkor tudjuk mézharmatnak nevezni, ha az valamelyest keveredik vegyesvirágmézzel, és a jellemzői mézharmatra utalnak.
Mézharmat, vagy édesharmat mézet országunkban jellemzően a Dunakanyar vonulataiban, védett övezeteiben tudunk gyűjteni a méhekkel, mivel ezen a területen találhatóak meg legnagyobb számban a fent említett fafajták.
Mikor gyűjthetik a méhek ezt a fajta mézet:
A nyár korai szakaszában mézelnek, és akkor ajánlott a méhlegelőre vinni a kis bogarakat, hogy megfelelő idő esetén tudjanak eme csodálatos mézfajtából szüretelni. Sajnos ebben az időben elég gyakoriak a viharok és az esős időszakok, így nagyon lutri, hogy lesz-e egyáltalán ilyen méze az adott méhésznek. Ennek köszönhetően nem sokan vállalják be ezt a fajta mézgyűjtést, hiszen ha az idő nem engedi, elég komoly költségek merülhetnek fel a méhész életében.
Milyen eme csodálatos méznek a megjelenése:
Elég sötét színben pompázik, van, hogy szinte teljesen fekete és nem is átlátszó az üvegben. Íze zamatos, és kimondottan értékes a szervezetre nézve az összes jótékony hatása. Sajnos nem túl sokat lehet a méhektől lepörgetni ebből a mézfajtából, hiszen sűrűsége miatt, igen nehéz kinyerni, kipörgetni a keretből anélkül, hogy esetlegesen a fiasítást – Nagy Boconádi kaptár esetében – bántatnánk. Nagyon könnyen kristályosodik, így nagyon nehéz lehet pont azt az időt elkapni, amikor ki lehet pörgetni a keretből. Sajnos, ha az idő nem engedi a mézharmat pörgetését, megvan rá az esély, hogy már a keretbe belekristályosodik, így ebben az esetben a méz kipörgetése a keretből lehetetlenné válik.
A kikristályosodott méz, nem a minőségét veszíti el, nem tönkremegy, hanem ez bizonyos mézfajtáknál teljesen természetes folyamat. Van, aki kimondottan a kikristályosodott mézet kedveli. Aki esetleg ragaszkodik a folyékony halmazállapotú mézhez, azoknak ajánlott enyhén meleg – kevesebb, mint 40 Celsius fok – vízbe beletenni az üveget, amiben a méz van, és időszakos kavargatás mellett a méz újra cseppfolyóssá válik. Nagyon fontos itt megjegyezni, hogy forralni a mézet TILOS, ugyanis elveszítheti az összes jótékony hatását a meleg, forró víz miatt.
A méz összetételénél fontos megjegyezni:
A mézharmat, vagy Édesharmat méz nagyon magas ásványi tartalommal rendelkezik, és talán az egyetlen olyan méz, ami a megszokott mézfajtákhoz képest igen eltérő cukor összetétellel rendelkezik. A mézben megtalálható minden olyan ásványi tartalom, ami a szervezet mindennapi működéséhez elengedhetetlen. Nagyon sok a vitamintartalma, így a fogyasztása különösen ajánlott minden korosztály számára.
Méhészetünkben a mézharmat mézet nem mindig találja meg, mivel ha sikerül is pörgetni, a családunk szinte azonnal el is fogyasztja, a rokonsággal együtt. Mondhatni, hogy ha van is pár kg ilyen mézünk, azt szinte azonnal megvásárolják a közeli rokonok, barátok mivel tudják, hogy mennyire értékes és milyen ritka méz.