2021. október 26., Dömötör

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #védőoltás #koronavírusteszt #tasz #semmelweis egyetem

Az egyetem cáfolja, hogy oltást követelnének a vizsgához, mégis ezt sugallja néhány e-mailjük

Tóth Csaba Tibor 2021.05.07. 21:52

Az egyetem Neptun-rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra. A Semmelweis vezetősége szerint azonban ez valójában nincs így, és továbbra is lehet ingyenes koronateszttel vizsgázni, csakhogy a levelekben erről egy szó sem volt.

szallitotta_azonnali_1@2x

Érdekes levelek jutottak május 6-án az Azonnali birtokába, amelyekben képernyőképek szerepeltek a Semmelweis Egyetem tanulmányi rendszerének levelezőjéből.

 

Angol nyelvű e-mailekben arra kérték a hallgatókat, hogy vagy igazolják, hogy beoltották már a koronavírus elleni valamelyik vakcinával, vagy válaszoljanak erre az e-mailre, és regisztráljanak oltásra az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatói Tér (EESZT) erre szolgáló oldalán, amely attól a dátumtól fogva a külföldi állampolgárok is rendelkezésére áll.

 

A levél úgy fogalmazott: "Kedves diákok! Ahogyan azt a szemeszter során is többször hangsúlyoztuk, közös érdekünk az, hogy pácienseink és kollégáink életére vigyázzunk. Ebből az okból az egyetem a teljes félév alatt ingyenes oltási lehetőséget biztosított mindenkinek. Szeretettel arra kérünk mindenkit, aki még mindig nem kapott oltást, az jelentkezzen nálunk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a gyakorlatokon és vizsgákon való személyes részvétel alapvető feltétele hogy ne veszélyeztessük a páciensek és kollégák egészségét. Ez pedig csak az oltással érhető el. Ha még mindig nem vagy beoltva, arra kérünk, foglalj időpontot az internetes felületünkön. Ha erre az e-mailre holnap reggel 7 óráig nem válaszolsz, úgy tekintjük, hogy az oltást megkaptad.”

SMmail1

A levelet megosztó forrás nem maga kapta, de elmondása szerint az, hogy csupán oltással lehetne a vizsgákra bejárni és a gyakorlatokon megjelenni, diszkriminatív lépés. Azt is hozzátette, hogy eddig ezeket vagy oltással, vagy negatív eredményű antigén-teszttel lehetett megtenni, amit a megjelenés előtt röviddel készítettek. Azonban az e-mail a sürgető hangnemben úgy mutatja be a helyzetet, mintha ez a lehetőség már nem lenne elérhető.

 

Ráadásul a levelet később, ugyancsak angol nyelven egy második levél is követte, május hatodikán, 12.27-kor. Ebben a küldő megköszöni a diákok előző e-mailre adott válaszait, majd az EESZT-regisztrációra biztat mindenkit, és arra kér, regisztrációja státuszát is ossza meg mindenki az egyetemmel. Ezek után hozzáteszi:

Ahogyan az előző levélben említettük, a vizsgákat és gyakorlatokat immár személyesen tartják meg, ez pedig szükséges biztonsági intézkedéseket követel meg. Mától fogva ezt oltással lehet és kell is biztosítani.

Smail2

Az egyetem cáfol

 

A levelek kapcsán az Azonnali megkereste az egyetem sajtóosztályát, akik cáfolták az e-mailek által sugallt helyzetet, mely szerint a vizsgák és gyakorlatok csak oltás után lehetnének látogathatók a Semmelweis Egyetemen.

 

Mint írták, „(...) az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás és vizsgák nélkül, ezért a Semmelweis Egyetemen a hibrid tanév után a vizsgákon személyesen kell megjelenni. A Semmelweis Egyetem munkatársai, védekezésben részt vevő hallgatói közül szinte már mindenki megkapta az oltást, vagy átesett a fertőzésen. [...] Amennyiben egy-egy hallgató nem veszi fel a védőoltást, vagy nem esett még át a betegségen, úgy – a betegbiztonság miatt – 1 napon belüli negatív antigénteszt felmutatásával vehet részt a vizsgán, melyet az egyetem ingyenesen biztosít az egyetemi polgárok számára.

 

Ugyanakkor az egyetem nem cáfolta, hogy az eredeti leveleket ők küldték ki, igaz, nem is erősítették meg ezt.

 

Az egyetem hivatalosan küldött válaszán felül a portál megkérdezte az egyik neve elhallgatását kérő munkatársukat is, hogy valóban küldhetett-e ki az intézmény ilyen információs leveleket, és ha igen, mennyiben fér ez össze a koronavírus elleni védőoltás önkéntes jellegével. Az egyetem munkatársa úgy válaszolt, nem tudja egyértelműen megerősíteni, az üzenetekben foglalt információk valóban tőlük származnak-e.

 

Ő is kategorikusan cáfolta azonban, hogy csak és kizárólag oltási igazolással, vagy oltás után lehetne a fizikailag is megtartott oktatásban részt venni, minden hallgató rendelkezésére állnak ugyanis ingyenes koronavírus-tesztek is. Ezek közül minimálisan az antigén-tesztek kötelezőek a vizsga- és gyakorlatlátogatáshoz, de a költségesebb PCR-teszteket is ingyen biztosítják. Ugyanakkor hangsúlyozta, ideális megoldásnak az egész Semmelweis az oltást tekinti:

Mi mindenkit arra biztatunk, hogy oltassa be magát, mert ez az egyetlen lehetőség a járvány leküzdésére, de erre senkit nem kényszeríthetünk. Akkor viszont marad a teszt, minden vizsga előtt
– hangsúlyozta még.

 

Hozzátette azt is, tavaly is voltak problémáik egyes hallgatókkal, aminek az oka az egyetem munkatársa szerint az, hogy egyesek inkább online szeretnének vizsgázni, nem pedig személyesen.

 

Az Azonnali által megkérdezett munkatárs azt is elmondta, az egyetem jellegéből adódóan – műtéti gyakorlatok – a személyes jelenlét és a kontaktórák sohasem tűntek el az oktatásukból, hiszen rengeteg dolgot az orvosi egyetemeken nem lehet online megtartani, ezért eddig hibrid oktatási rendszert alkalmaztak: a gyakorlatokon személyesen meg kellett jelenni, az előadásokat pedig online tartották meg.

 

Az eredeti két e-mail elküldője azonban azt írta a portálnak, szerinte az abban foglaltak alapján egyértelműen azt lehet gondolni, hogy csak beoltva lehet részt venni személyesen az oktatásban,

ezt a gyakorlatot pedig főleg azért találta igazságtalannak, mert nem hagy a hallgató kezében semmiféle döntési lehetőséget az oltással kapcsolatban. Arról sincsen benne szó, hogy a tesztek továbbra is ingyenesen elérhetőek, tehát a tájékoztatás legalábbis nem volt teljes körűnek mondható.

Magyarországon nem lehet az oltás alapján diszkriminálni

 

Magyarországon egyetlen intézményben sem lehet kötelezővé tenni a védőoltások beadatását, azt mindenki csak önkéntes alapon veheti fel. Azonban vita alakult ki a márciusban bevezetett és postázni kezdett úgynevezett védettségi igazolványok körül is, amelyhez a nyitás során számos, ideiglenes előjogot kötött hozzá a kormányzat.

 

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő civil szervezet önmagában csak akkor nem tartaná sérelmesnek a kártyák rendszerét, ha azok valóban alkalmasak lennének a fertőzőképesség és védettség igazolására, ugyanakkor Asbóth Márton az Azonnalinak arról számolt be, jelenlegi formájában ez az igazolvány szerintük erre nem alkalmas.

 

A szervezet azonban most és korábban is kiemelte: egyetlen munkáltató, vagy oktatási intézmény sem kötheti a munkavégzést, illetve az oktatást az oltás felvételéhez.

 

A munkáltatók kapcsán erről azt írják honlapjukon: „ha a munkáltató hátrányos következményt, szankciót fűz ahhoz, ha a munkavállaló nem oltatja be magát, azzal olyan nyomást helyez rá, aminek eredményeként a munkavállaló nem dönthet teljesen szabadon az oltás felvételéről. Ebből kifolyólag az ilyen munkáltatói elvárás korlátozná a munkavállaló emberi méltóságát védő személyiségi jogait, köztük a magánélet védelmét garantáló jogokat.”

 

A Semmelweis Egyetem volt az a helyszín, ahol 2020. március 4-én az első, igazolt magyarországi koronavírus-fertőzöttek karanténba kerültek. Azóta minden nap részt vesznek az egyetem oktatói, dolgozói és hallgatói is a járványvédekezésben. Az első magyar is itt kapta meg az első koronavírus elleni védőoltást.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló