2022. augusztus 11., Zsuzsanna Tiborc

Mindenki ügye

#ebesz #választás 2022

Az EBESZ szerint is a Fidesznek lejtett a pálya a választáson

Kovács Dávid 2022.04.05. 10:01

A külföldi megfigyelők több kritikát is megfogalmaztak, úgy tapasztalták, nem voltak kiegyenlítettek az erőviszonyok.

A választás másnapján sajtótájékoztatón ismertette magyarországi tapasztalatait az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) és az EBESZ Parlamenti Közgyűlése (EBESZ PA) közös megfigyelő missziója.

 

Kari Henriksen norvég parlamenti képviselő a Hvg.hu cikke szerint az esményen elmondta: bár a parlamenti választás rendben lezajlott, több esetben nem érvényesültek a nemzetközi standardok, nem voltak kiegyenlítettek az erőviszonyok, a szavazás titkossága is gyakran veszélybe került, különösen a túlzsúfolt szavazóhelyiségekben.

 

"A folyamatot aláásta a kormány és a kormánypártok üzenetei közötti jelentős átfedés, amely elmosta a határvonalat az állam és a párt között, továbbá a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás" – idézi a lap a Magyarországra küldött norvég parlamenti képviselő nyilatkozatát.

 

A megfigyelő misszió megállapította: az állami költségvetésből finanszírozott széles körű kormányzati reklámkampányok megerősítették a kormánypártok fő kampányüzeneteit, ezzel jogosulatlan előnyhöz juttatva őket. Úgy látták, elfogult és kiegyensúlyozatlan híradások terjedtek a magyar nyilvánosságban.

Ahhoz, hogy a szavazók megalapozott döntést hozhassanak, alapvető fontosságú, hogy a rivális felek egyenlő hozzáféréssel rendelkezzenek a médiához, és tájékoztató kampányokat folytassanak, ahelyett, hogy a megosztó üzenetek közvetítésére és személyes támadásokra összpontosítanának, amint az sajnos itt megfigyelhető volt

– mondta Henriksen.

 

Magyarországon most történt meg először, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (OSCE/ODIHR) teljes körű megfigyelési missziót javasolt. Erre az uniós államok közül eddig egyedül Bulgáriában volt példa.

 

 

(Indexkép: MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló