2022. július 5., Emese Sarolta

Mindenki ügye

#európai unió #oroszország #import

Afrikából importálna gázt az EU, hogy az Oroszországtól való gázfüggést csökkentse


A tervek szerint meg lehetne szabadulni így rövid időn belül az orosz gáz kétharmadától.

azonnalipp

Az Európai Unió az afrikai országokkal való szorosabb együttműködéssel próbálja meg magát függetleníteni az orosz gázimporttól. Az uniós vezetők azt tervezik, hogy ezzel a lépésükkel az orosz gáznak a kétharmadától meg tudnak szabadulni – írja a Bloomberg.

A Bloomberg News által hivatkozott EU-s dokumentumban azt írják, hogy főként a nyugat-afrikai Nigériában, Szenegálban és Angolában rengeteg felhasználatlan folyékony földgáz tartalék van.

A lap szerint az Európai Bizottság még ebben a hónapban el fog fogadni a külső energetikai szerepvállalásról szóló döntést az EU-blokk által Moszkvától való energiafüggőségének csökkentése érdekében végrehajtott intézkedéscsomag részeként, és elkezdi szorosabbra fűzni a szálakat a fent említett országokkal. 

 

Az EU a cseppfolyósított gáz importjának 50 millió köbméterrel történő növelését és az Oroszországon kívüli országok vezetékes gázszállításának 10 milliárd köbméterrel történő növelését tervezi, ami új alapokra helyezi a hagyományos partneri kapcsolatokat a hagyományos beszállítókkal való viszonyt, valamint új beszállítókkal való kapcsolattartást feltételez – írja a dokumentum.

A kulcsfontosságú intézkedések között az is ott van, hogy  2022-ben 13 milliárd köbméternyi folyékony földgáz fog érkezni az Egyesült Államokból, ez a mért 2030-ra a tervek szerint el fogja érni az 50 milliárd köbmétert. További cél egy háromoldalú egyetértési megállapodás aláírása Egyiptommal és Izraellel az Európába irányuló cseppfolyósított gáz szállításának növeléséről ez év nyaráig.

Ugyanakkor az EU a déli áramlaton érkező gázmenyiség növelésére is törekszik, ezen keresztül azeri gáz érkezik, évi 20 milliárd köbméter körül.

 

A dokumentum azt is írja, hogy az EU-nak nyitottnak kell lennie a folyékony-gáz piacon a nagy szállítókkal szemben, olyanokkal mint az Egyesült Államok, Ausztrália és Katar, valamint a nagy fogyasztókkal (Kína, Japán és Dél-Korea) is.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

 

 

Indexfotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló