2021. június 24., Iván

Mindenki ügye

#pénz #gyümölcs #eper #dinnye #szamóca #drága

A szezon végig marad a 2000 forint körüli szamócaár, de a cseresznye is késik

Nagy Donát 2021.06.04. 07:41

"Drágaságom!"

A Népszava cikke szerint Európában élen állunk az inflációban: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) áprilisi jelentése szerint a forint romlása 5,1 százalékkal haladta meg áprilisban a tavalyi hasonló időszakot.

Erre 2012. óta nem volt példa.

Az élelmiszerek idén a negyedik hónapban 2,4 százalékkal voltak magasabbak az előző évinél.

 

A lap szerint a zöldségek, legalábbis egy részük a tavalyi árszintet tartják, ennek oka, hogy a melegigényes hajtatott – köznyelven fóliás, vagy üvegházi – növények piaca igen kiegyensúlyozott. Például az úgynevezett tévépaprikából, fürtös, bogyós paradicsomból szinte teljesen önellátó az ország.

 

A karfiol kilónként már 1 000 forint, és a spárga ára is feljebb kúszott – a nagybani piacon is 1500-1800 forintért adják kilóját –, mert a legnagyobb exportpiacunkon, Németországban gyengébb volt a termés, ez pedig növelte az érdeklődést a magyar spárga iránt.

 

A piacokon kapható görögdinnye nagyrészt nem magyar, csak július közepétől jelenhet meg a hazai dinnye az árukínálatban. 

watermelon-1969949_1280
Fotó: Pixabay

 

A szélsőséges időjárás miatt még mindig bizonytalan, hogy milyen gyümölcsből mennyi terem majd a fákon, mert a rendkívül hűvös és fényszegény tavasz miatt nagyon vontatott a vegetáció, azaz az érés. Bő két hét csúszásban van a szezon, így érdemben még - a szamócán kívül - el sem kezdődött, jóllehet ilyenkor egy átlagos évben már szüretelik a cseresznyét.

 

Azt írják, hogy a tavaszi fagykárok miatt várhatóan kajsziból és őszibarackból gyenge lesz a termés, minden más gyümölcsfajnál még egy közepes vagy akár jó termés is lehet.

Valószínűleg a kajszi és az őszibarack ebben az évben is drágább lesz a megszokottnál.

Az áraknak az tenne jót, ha napos, mérsékelten meleg és száraz idő következne júniusban.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló