2024. április 17., Rudolf

Mindenki ügye

#koronavírus #maszk

A magyarok többsége keveset, maximum ötezer forintot költött maszkokra a koronavírus-járvány megjelenése óta

Nagy Donát 2021.08.12. 09:51

Pedig az elején csúnyán elszálltak az árak.

A koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakaiban világszerte mindennapossá vált a maszkviselés. Akadtak időszakok, amikor opcionális viselet volt, de számos országban, így Magyarországon is hónapokra kötelezővé tették – kezdi elemzését a Napi.

 

A lap megemlíti, hogy a járvány indulása után globálisan, majd a vírus tavaly márciusi magyarországi megjelenése után a magyar piacon is hiánycikké váltak a különböző maszkok. Az óriási, hirtelen jött kereslet miatt az árak is elszabadultak. A múlt év tavaszán a speciális, a koronavírus ellen is védelmet nyújtó FFP2-es és FFP3-as maszkok és légzőkészülékek pillanatok alatt elfogytak a munkavédelmi boltokból, amelyeknél a pandémia előtt ezek az állandó kínálat részét képezték. 

A pandémia előtt 100 forint alatt vagy annál alig drágábban kapható egyszer használható maszkok ára anno a sokszorosára emelkedett.

Mint arra emlékszünk, közben sokan ráálltak a maszkgyártásra és a dizájnos textilmaszkok előállítására, de alapvetően a járvány berobbanásakor a szerencsétől is függött, hogy kinek mennyiért sikerül maszkot vennie. Akadtak egyébként cégek, önkormányzatok, amelyek maszkadományokkal próbáltak javítani a helyzeten.

coronavirus-4957673_1280
Fotó: Pixabay

 

A Pulzus Kutató felmérése szerint a magyarok többsége a járvány magyarországi megjelenése óta összesen kevesebb mint ötezer forintot költött maszkokra. Ez még akkor is alacsony összeg, ha a legegyszerűbb maszkok pandémia előtti 100 forint körüli árával számolva ez fejenként havonta alig több mint 3 maszk megvásárlását jelenti.

 

A másik oldalról nézve viszont ezzel is jó nagy piac alakult ki idehaza. Azt feltételezve, hogy minden 15 évnél idősebb magyar állampolgár mondjuk átlagban 3-5 ezer forintért vásárolt maszkot, a járvány ideje alatt a teljes maszkpiacon legkevesebb 25-42 milliárd forintos forgalmat generáltak a vásárlók.

 

A felmérés szerint egyébként a diplomások költötték a legtöbbet a maszkokra, 18 százalékuk 10-20 ezer forintot, de 12 százalékuk pedig több mint 20 ezret fordított erre.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló