2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#budapest #összehasonlítás

A magyar fővárosban a hetedik legdrágább a mindennapi élet a volt keleti blokkban

Fekő Ádám/Azonnali.hu 2022.02.06. 11:45

Minden jel szerint megelőztük például Moszkvát, de Szlovákia és Csehország több városa előttünk van.

azonnalipp

Közép- és Kelet-Európáról tett közzé összeállítást a Numbeo a városok mindennapi megélhetési költségeivel (tej, étel, étterem, utazás, albárlet, stb.) foglalkozó Numbeo (vagyis csak Kelet-Európaként írják le az egész Ausztriától jobbra fekvő részleget, de most lépjünk túl ezen a büszkeségen). Az összesen 49 várost tartalmazó listáról gyorsan kiderül, hogy Budapest jelenleg nem áll különösebben rosszul azt nézve, hiszen több közeli város is megelőz minket:

a magyar főváros a régió hetedik legdrágábbja lett, a listán óriási cseh uralom van.

A legdrábább talán nem meglepő módon Prága, az viszont meglepetés, hogy Pozsony futott be a második helyre, utána jön Brno, utána jön Alamóc, Kassa, Ostrava.

 

A nyolcadik helyre fért be Varsó, azt követi a szintén lengyel Gdyna, a bolgár Szófia pedig a tizedik helyre tudott odaérni.

Érdekes, hogy a sokáig a világ legdrágább városai közt is szerepelt Moszkva már ezen a listán is csak a tizenegyedik az orosz gazdaság szárnyalása miatt.

Feltűnik még magyar város, konkrétan Pécs, ami a tizenötödik lett, ami azt jelenti, hogy ott kicsit drágább élni, mint Bukarestben, de Szeged és Debrecen is befutott a középmezőnybe.

 

A lista második felét annyira nem meglepő módon Ukrajna, illetve Oroszország kevésbé turistás városai foglalják el, de befért még Moldova fővárosa, Kisinyov is.

budapest-pixabay
Fotó: pixabay.com

A teljes lista ide kattintva érhető el.

 

Érdemes persze elmondani, hogy mik voltak a pontos szempontok: a lista helyezéseit százalékokból hozták ki, 100 százalék itt New Yorkot jelenti,

tehát Budapest összességében nagyjából az ottani megélhetési költségek 46 százalékát emészti fel.

Ezek alapján Budapesten lakást bérelni nagyjából a 16 százaléka a New York-i összegeknek, amivel jelentősen elmaradunk például a szintén rettentő drága Prágától (ott 26), de annyira nem meglepő módon ebben Moszkva vezet, ahol a New York-i bérletárak 28 százaléka él.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló