2022. augusztus 10., Lőrinc

Környék ügye

#zöldfül #környezetvédelem #tisza #hulladék #pet kupa

Rengeteg a szemét a Tiszán: két év alatt 80 tonna hulladékot szedtek ki a folyóból önkéntesek

Barna Benedek 2021.08.31. 15:23

Sikeres volt a Hulladékmentes Tisza program két éve, de a munka folytatódik.

 

80 tonna szemét összegyűjtésével zárult a Hulladékmentes Tisza elnevezésű háromoldalú összefogás, amelyet a Tiszai PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a The Coca-Cola Foundation – a Coca-Cola globális alapítványa – indított útjára két évvel ezelőtt – számolt be honlapján a PET Kupa.

 

Sikeresen zárult a program első két éve

 

2019-ben minden korábbinál több uszadék és hulladék érkezett a Kiskörei Vízlépcsőhöz. A duzzasztómű felett kialakult hulladéktorlasz felülete elérte a 17 ezer négyzetmétert, vastagsága helyenként meghaladta a 3 métert. A helyzet felszámolása és hatékony kezelése érdekében fogott össze akkor a vízügyi, civil és vállalati oldal, ennek eredményeként született meg a Hulladékmentes Tisza program.

 

Azóta folytatódott a folyamatos védekezés, a kitermelt hulladék nagymértékű újrahasznosítása, és

azzal, hogy a rendszeres, nagyszabású takarításoknak köszönhetően 80 tonna folyami hulladékot távolítottak el a folyóból és árteréből, teljesült a kitűzött cél.

A vízügy közreműködésének köszönhetően a Kiskörei Vízlépcső szomszédságában kiépült a PET Kupa első Folyómentő Központja, egy olyan közösségi tér és munkavégzésre alkalmas terület, ahol a hulladékkezelő és válogató infrastruktúrának köszönhetően, rendszeressé válhatott a hulladék gondos szétválogatása, újrahasznosításra való előkészítése. A kitermelt hulladék több mint fele hasznosult újra.

 

 

Kajak készült a műanyagból

 

A program keretében készültek Plasztikkajakok is, kizárólag a Tiszán összegyűjtött műanyag palackokból, úgynevezett másodlagos nyersanyagból.

 

Egy-egy kajak elkészítéséhez körülbelül 300 kilónyi hulladékot kellett összeszedni a folyó árteréből, amiből 20 kiló kajak alapanyagot, úgynevezett HDPE típusú műanyagot válogattak ki. A hulladék összegyűjtötése, átválogatása, mosása, majd ledaráltása több száz óra önkéntes munkába került. (A HDPE nagy sűrűségű polietilén, amelyet kiváló kémiai ellenállóképessége miatt különböző flakonok gyártására, de védőcsövek és vízcsövek előállításáraszoktak hasznáni).

 

A kajak elkészültét egy YouTube-sorozatban mutatták be, amelyben a Jason Statham magyar hangjaként ismert Epres Attila színész, vízitúra vezető szerepelt:

 

 

A hulladéktérképezéshez elindult a GPS alapú nyomkövetés

 

Ahhoz képest, hogy mekkora problémát jelent a műanyag szennyezés, kevés adat áll rendelkezésünkre arról, hogy vajon mennyi utat tesz meg egyszerre egy pillepalack, mennyi időt tölt az ártérben, és ha fennakad a fák között, van-e esély rá, hogy a következő áradás továbbviszi.

 

A műanyag áradat követésére a PET Kupa szakemberei komolyabb technológiát vetnek be: a Hulladékmentes Tisza program ugyanis lehetővé tette, hogy a vándormadaraknál már bevált GPS jeladókat és egyéb, új technikai megoldásokat alkalmazva feltáró kutatásokat indítsanak.

 

Jöhet a folytatás

 

A The Coca-Cola Company több mint 30 éve a nemzetközi működési bevételének 1%-át különféle – többek közt fenntarthatósági – célokra fordítja világszerte. Alapítványa, a The Coca-Cola Foundation a Hulladékmentes Tisza projekt keretében 250.000 dollárt adományozott a PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesületnek. Ennek révén valósult meg a 2019-ben induló kétéves program, és a sikereknek köszönhető, hogy újabb 150.000 dolláros támogatással idén szeptembertől egy éven keresztül folytatódhat a Tisza megtisztítását célzó, szemléletformáló program.

 

A folytatással a szakemberek olyan programokat valósítanak meg, amelyekkel a Tisza forrásvidékén szeretnének elérni jelentős változásokat, hogy közelebb kerüljenek a probléma gyökeréhez, egyúttal hosszú távú megoldásához.

 

(Indexfotó: Balázs Attila / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló