2021. november 29., Taksony

Környék ügye

#heves megye #katasztrófavédelem #kéményseprés

Rámenős kéményseprők járják a Heves megyei falvakat, a Katasztrófavédelem is megszólalt

2021.02.18. 08:05

Bár a lakossági kéményseprés állami feladat, az utóbbi időben több községben is felbukkantak furcsán fellépő vállalkozók, akik magukat kötelezően választandó szolgáltatóként ajánlották. Pedig egyáltalán nincs így. Utánajártunk.

Több jelzést is kapott az utóbbi hetekben az Egri Ügyek egyes Heves megyei falvakból, ahol értesítők bedobása után jelentek meg a házaknál, magukat kéményseprőként bemutató vállalkozók, azt állítva, hogy a kötelező kéményellenőrzést jöttek elvégezni. Az elmondások szerint igencsak rámenősen viselkedő kéményseprők szinte hivatalos hatósági személyekként viselkedtek, akiktől muszáj megrendelni, ott helyben vagy adott időpontra visszatérve a kéményseprési szolgáltatást. A beszámolók alapján ezek a vállalkozók olyan házakat kerestek fel, ahová egyéni vállalkozók vagy más vállalkozások vannak bejelentve.

Mivel 2016 óta a lakossági kéményseprés nem kötelező, csak választható lehetőség, ráadásul csak egy állami szerv, a Belügyminisztérium alá tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jogosult elvégezni azt, sok megyei lakosban felmerült a kérdés: mit akarhatnak ezek a kéményseprők és milyen kötelezettségre hivatkoznak?

A jelenség miatt kérdésekkel fordultunk a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, ahol megtudtuk: az Egri Ügyekhez érkezett egyik lakossági jelzésben feltűnt, konkrét kéményseprő-vállalkozás teljesen legálisan végzi a tevékenységét, nincs miért aggódnunk. Ám a szolgáltatók rámenős fellépése egyáltalán nem indokolt.

kéményseprő mti2

"Heves megyében a lakosság kéményseprőipari szolgáltatója a katasztrófavédelem. Azaz a katasztrófavédelem kéményseprői ellenőrzik ingyenesen az összes társasházi égéstermék-elvezetőt évente vagy kétévente, és azokat a családi házakat, ahová gazdálkodó szervezetet nem jegyeztek be. A családi házban élő lakosok körében a közszolgáltatás elvégeztetése önkéntes, csak akkor keresi fel az ingatlant a katasztrófavédelem kéményseprője, ha a tulajdonos igényli az ellenőrzést.

 

Ugyanezt a feladatot a gazdálkodó szervezetek részére az adott megyében nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozók vagy szolgáltató cégek teljesítik írásbeli megrendelés alapján, költségtérítés ellenében. Kéményseprőipari tevékenységet kizárólag az a szolgáltató végezhet, melyet a székhelye szerint illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság, mint tűzvédelmi hatóság nyilvántartásba vett. Az országos lista ezen a linken található: https://www.katasztrofavedelem.hu/177/kemenyseproipari-tevekenyseget-ellatok-orszagos-nyilvantartasa. Az érintett vállalkozás egyike a Heves megye területére bejelentett kéményseprőipari cégeknek, akik gazdálkodó szervezetek székhelyeként, telephelyeként, fióktelepként bejegyzett ingatlanban végezhetnek kéményseprést" - írta megkeresésünkre a katasztrófavédelem.

 

Az állami szerv arra is magyarázatot adott, mitől olyan "furcsa" az érintett válllakozók viselkedése, fellépése. "A szolgáltatói paletta rendkívül változatos, így a lakossági közszolgáltató mellett több kéményseprő cég is dolgozik egy-egy településen. Heves megyében a katasztrófavédelem megyei ellátási csoportja (BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ, Kéményseprőipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet Heves Megyei Ellátási Csoport - 3300 Eger Klapka György út 11.) mellett 12 kéményseprőipari cég működik a gazdálkodó szervezetek szolgálatában. A gazdálkodó szervezetek képviselői szabadon választhatnak a kéményseprőipari szolgáltatók közül, de fűtési módtól függően évente vagy kétévente kötelesek elvégeztetni az ingatlan égéstermék-elvezetőnek ellenőriztetését, és ezt írásban kell megrendelniük. A szolgáltatók sajnos gyakran megpróbálnak elébe menni a feladatnak, de a cégvezetők semmiféle szolgáltatást nem kötelesek helyben megvásárolni. Tájékozódásként ajánljuk a következő weboldalt: https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat/gyik." - írta a katasztrófavédelem.

 

Vagyis ne feledjük: ha lakóhelyünkre vállalkozás van bejelentve, egyáltalán nem vagyunk kötelesek elfogadni egy adott kéményseprő-vállalkozó helyszínen tett ajánlatát. Akkor sem, ha magukat kötelezően választandó szolgáltatóként ajánlják fel. Érdemes tehát tájékozódnunk, hogy milyen más lehetőségeink vannak az adott településen, tehát például olcsóbban is találhatunk-e magunknak vállalkozót.

Fotók: MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló