2023. június 5., Fatime

Környék ügye

#zöldfül #mátra #invazív fajok #kaktusz

Már a Mátrában is felbukkantak a kaktuszok

Csarnó Ákos 2023.05.03. 09:40

Nem jó jel.

 

A Kiskunságban már régóta problémát okozó, invazívan terjedő kaktuszok már a Mátrában is megjelentek emberi hanyagság miatt.

 

Még január végén jelent meg egy bejegyzés a Kaktuszok a természetben nevű facebook-os csoportban, hogy Gyöngyöspata külterületén, a szőlők mellett is megjelentek a kaktuszok – írják a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

 

 

A nemzeti park őrszolgálatának tagjai ellenőrizték a helyszínt, és sajnos valóban találtak kivadult kaktuszokat, egészen pontosan medvetalp kaktuszokat (Opuntia sp.), amelyek nagy valószínűséggel zöld hulladékkal kerülhettek ki a természetbe, ugyanis egyéb elszáradt növényi hulladékokat is találtak a kaktusztelepek közelében.

 

Ha még télen/kora tavasszal irtjuk ki az állományt, akkor mindenképpen vissza kell térni a nyár második felében, mert a leszakadó, nehezen észrevehető csíranövényekről könnyen újra sarjad a növény;

Mechanikai irtás esetén vasvillával érdemes kifordítani a növényeket a földből;

A föld alatt is lehetnek szártagok, amikről újra sarjadhat a növény, így mechanikai irtás esetén ezeket ki kell gereblyézni;

Vegyszeres irtás esetén medallonnal célszerű leecsetelni a szártagokat.

Mivel a területen főként szőlők, gyümölcsösök és kaszálók vannak, így a vegyszer esetleges talajba, illetve talajvízbe mosódásának, majd az emberi fogyasztásra szánt terményben annak felszívódásának megelőzése érdekében a BNPI kollégái a mechanikai irtást választották.

 

Jelenleg Magyarországon már több, mint hatvan helyen bukkantak fel a kaktuszok, az előfordulások mintegy fele a Duna-Tisza közén található.

A kaktuszok a természetbe sokszor szándékos kiültetés során kerülnek ki, valahol pedig kertekből, tanyákról terjednek el az ellenőrzött területen kívülre. De az emberi hanyagság is szerepet játszik, ugyanis sokszor az illegálisan lerakott zöldhulladékkal jutnak ki és szaporodnak el a természetes élőhelyeken.

 

fotók és forrás: bnpi.hu, Urbán László és Zsupos Vivien

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló