2024. június 18., Arnold Levente

Környék ügye

#tűzoltók #heves #gyakorlat #viharkár

Nagy erejű vihar után kellett takarítani Hevesen – De ez csak gyakorlat volt (FOTÓK)

Barna Benedek 2022.04.14. 13:21

A tűzoltók az áramszolgáltató és a vízmű szakembereivel együtt gyakorlatoztak.

 

Az esetleges viharok által okozott közlekedési akadályok felszámolását, valamint az áram- és vízellátás kimaradása esetén elengedhetetlen együttműködési feladatokat gyakorolták szerdán Hevesen a katasztrófavédelem, az áramszolgáltató és a vízmű szakemberei – számolt be csütörtökön a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

A gyakorlat elején a hatás- és feladatkörrel rendelkező szervezetek átismételték az eljárásrendeket és a várható feladatokat.

Az elképzelt szitációban Hevesen tomboló zivatar vonult át, viharos szél kíséretében. Az erős szélben fák dőltek ki, ágak szakadtak le, veszélyeztetve a közlekedés biztonságát. A település nagy részén az áramellátás és az ivóvíz szolgáltatás akadozott, valamint szennyvízkezelési problémák is adódtak. 

segélyhívásokat követően a tűzoltók és a szolgáltatók a kritikus helyszínekre vonultak és megkezdték a kárfelszámolást. 

6257c2dedbfa31-33035342

A feltételezés szerint a vezetékekre dőlt fák hosszantartó áramkimaradást okoztak, ezért a vízszolgáltató aggregátorokkal biztosította a szennyvízátemelő szivattyúk működtetését és a folyamatos ivóvíz szolgáltatását. A vihar által leginkább érintett terület az Eötvös József Református Oktatási Központ és a környező utcák voltak, ahol számos veszélyesen megdőlt fa veszélyeztette a tanulók biztonságát, az ott található műemlék épületeket.

 

A kiérkező gyöngyösi és hevesi hivatásos tűzoltók egy létrás gépjármű segítségével, motoros láncfűrészekkel nekiláttak az oktatási intézmény területén a veszélyes fák eltávolításának, miközben az áramszolgáltató két magasból mentő járművel végezte a vezetékszakadások elhárítását, a fák gallyazását.

6257c2df93ad27-07525801

A gyakorlatot Vaszkun Attila tűzoltó alezredes, iparbiztonsági felügyelő, Magda István tűzoltó alezredes, polgári védelmi felügyelő és Molnár Roland tűzoltó százados, a hevesi katasztrófavédelmi őrs parancsnoka irányították, a beavatkozó állománnyal és együttműködő szolgáltatókkal folyamatos kapcsolatban voltak. A gyakorlaton a gyors információáramlásra, illetve a reagálási képesség erősítésére is fókuszáltak a vezetők, amelyek elengedhetetlenek a káresemények, krízishelyzetek hatékony kezeléséhez. 

 

Dr. Zólyomi Géza tűzoltó ezredes, a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője a rendezvény zárásaként hangsúlyozta a gyakorlat értékteremtő jellegét. A közös beavatkozások, intézkedések megtételét hatékonynak, a szolgáltatókkal való együttműködést példaértékűnek tartotta. 

 

A gyakorlatról készült további képek az alábbi galériában lapozgathatók:

 #GALLERY_171#

(Fotók: Vaszkun Attila tűzoltó alezredes / Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló