2024. április 25., Márk

Vélemény

#munkásszálló #lakópark

Meg lehet akadályozni, hogy munkásszálló épülhessen a Lajosvárosban - VÉLEMÉNY

Punyi Imre 2024.02.22. 04:50

Találni lehet megoldást.

A Vélemények rovatban a szerkesztőség véleményétől eltérő írásokat is közreadunk, azonban azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk. Természetesen szívesen várjuk a válaszreakciókat, amelyeket közre is adunk.

A lajosvárosi, Galagonyás lakópark-munkásszálló kapcsán kialakult felfordulás kapcsán tisztázni kell, hogy az építésügyi jogszabályok hol engedik meg a munkásszálló létesítést. A Galagonyás lakópark lényege ugyanis az, hogy kereskedelmi, szolgáltató gazdasági övezetből (Gksz/… jelű) kerül átsorolásra kisvárosias általános lakóövezetbe (Lk1/... jelű). Erről csütörtökön (ma) dönthet a közgyűlés. A jogértelmezés szerintem a következő az ügyben.

 

Egy magasabb rendű jogszabállyal kell kezdeni, mégpedig egy kormányrendelettel (OTÉK, 253/1997. (XII. 20.). Ebben a jogszabályban 2021.07.16-tól van külön nevesítve a „munkásszállás” funkció, kibontva az „szállás jellegű” funkcióból. Ez fontos részlet a továbbiakban, ugyanis a munkásszállás funkciójú épület megengedett a több, különböző besorolású területeken, mint nagyvárosias lakóterületen, településközponti vegyes területen, intézményi vegyes területen, kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen, egyéb ipari gazdasági területeken valamint általános gazdasági területen.

 

Azonban nem sorolja föl a létesíthető épületek körében a munkásszállást a következő beépítésre szánt területek esetében, mint pl. a kisvárosias lakóterületek, kertvárosias lakóterületek, falusias lakóterület, ipari gazdasági terület, üdülőházas üdülőterület, hétvégi házas üdülőterület és különleges beépítésre szánt terület eseteiben.

 

Ezek tisztázása után meg kell vizsgálni Eger helyi építési szabályzatát (HÉSZ, ami egy önkormányzati rendelet). Ebben a jogszabályban a „munkásszállás” szó előfordulási helyei a következők:

 

Értelmező rendelkezések

2. §

(...)

13. Intézményi rendeltetés: a közösségi rendeltetés fogalmával megegyező minden közhasználat céljára szolgáló önálló rendeltetés pl.: közigazgatási, oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális és művelődési intézmény, könyvtár, múzeum, kollégium, gyermek-, diák-, nevelőotthon, munkás- és nővérszállás, szociális otthon, idősek otthona.

(…)

39. Szállás, szálláshely szolgáltató épület: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. Törvény szabályozása szerint kizárólag vagy túlnyomórészt szállás céljára szolgáló szobaegységeket, apartmanokat, valamint közös vagy egyéni használatú egyéb helyiségeket tartalmazó épület (szálloda, fogadó, panzió, kollégium, gyermekotthon, nevelőotthon diák-, munkás- és nővérszállás, szociális-otthon, egészségügyi létesítmény.

 

46. §

(…)

(7) Agip-Á/jelű általános gazdasági építési övezet a környezetre jelentős hatást nem gyakorló ipari gazdasági rendeltetésű, továbbá kereskedelmi szolgáltató és raktározási rendeltetésű épületek építmények építési övezete.

a) Az építési övezetben nem helyezhető el:

(...)

ad) Sem szolgálati lakás, sem munkásszálló, sem bér-apartman nem valósítható meg.

 

A HÉSZ 2. § alapján az Intézményi és Szállás, szálláshely szolgáltató épület magában foglalja a munkásszállást is, ezzel gyakorlatilag az összes lakóövezetben lehetséges a munkásszálló építés is. Azonban nem lehet munkásszálló kereskedelmi szolgáltató építési övezetekben (Gksz/… jelű) illetve egyéb ipari terület építési övezetben (Gip/… jelű).

Úgy is lehet mondani, hogy a kormányrendelet és önkormányzati rendelet nincs összhangban, ugyanis a Galagonyás Lakópark területe az átsorolást követően  kisvárosias lakóövezet lesz, amiben nem megengedett a munkásszállás funkció, mivel a magasabb rendű kormányrendelet kell figyelembe venni az eljárás során.

Összefoglalva tehát van lehetőség álláspontom szerint arra, hogy ne épülhessen munkásszállás a Lajosvárosba, amennyiben megfelelő döntést hoz a Közgyűlés.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló