2024. április 13., Ida

Vélemény

#oroján sándor #fidesz #pajtók gábor #vágner ákos

Az ország legnagyobb Fideszes káosza Egerben található

Csarnó Ákos 2024.02.26. 15:53

Itt mindenki, aki narancsos lő arra, aki magát narancsosnak nevezi

 

Mielőtt belemennénk az egyes egri fideszes frakciók bemutatásába, egy fontos helyzetleírással kell kezdeni, hogy kicsit jobban érthetővé váljon a következő pár hónap.

Június 9-én uniós és önkormányzati választás lesz. Az uniós választás írásom szempontjából most másodlagos, főleg mivel ott egy-az-egyben indulnak a pártok, a Fidesz is, ami külsőleg egy monolitnak tűnik. Azonban, ha az önkormányzati választás szempontjából vizsgáljuk meg a Fideszt, akkor nem hajszálrepedéseket, hanem Mariana-, és alig kisebb mélységű lövészárkokat, félháznyi repedéseket látunk azon az egri monoliton.

Ráadásul, mivel Eger lakossága 50000 fő alá esett, kevesebb egyéni és listás körzet osztható ki a nyertesek között, a polgármesterrel együtt – ha nem indul egyéniben -  akkor 15 hely osztható ki mindösszesen. Ez egyrészt felértékeli az egyes helyeket, másrészt tovább szűkíti a kiosztható helyeket.

 

Ám.

 

Ami fontos, hogy mivel alapvetően három főbb szereplővel számolhatunk – egyelőre Fidesz 1.0, balos összefogás, Mirkóczki és nem létező csapata – közöttük fog eldőlni a polgármesteri szék kérdése, ami azt jelenti, hogy kb. 5000-6000 szavazattal is el lehet nyerni a pozíciót. Egerben! (49 ezer lakos, 42 ezer szavazópolgár, 20-22 ezres részvétel, a többiek elvisznek 2-3 ezer szavazatot, akár 5-6000 szavazattal nyerhető a polgármesteri szék, de egy képviselő lehet valaki egy utcával, pontosabban 400-500 szavazattal is. Felkészül a Felsőváros).

 

Fidesz 1.0

 

A Fidesz egyik húzása, hogy létrehozták a választókörzeti felelős pozícióját – ami cseppet sem magyar közjogi méltóság – akinek a személye a választókörzetre jutó fideszes pénzek felett is dönt és fő szabály szerint az adott körzet országgyűlési épviselője is az a személy egyben. Nos emlékezhetünk, hogy korábban Egerben és a körzetében volt némi zavar, amikor Nyitrait hamarabb leszedték a választókerületi elnöki pozícióból, aztán már ogy-i képviselő sem lett. Most tehát Pajtók Gábornál van a kasszakulcs, de a helyzete egyáltalán nem teljesen biztos. Vágner Ákos egri polgármester-jelölésével kb. húsz és félre húzott lapot, mivel még a korábbi belháborúk maradványaként megmaradt fideszesek jelentős részénél is kiverte a biztosítékot. De így Budapestnél hamarabb lett Egerben jelölt.

 

Fidesz 1.0 built 253412

 

Az árvák. Az Oroján-féle történet egyik mellékszála, hogy a rajta kívül az egri Közgyűlésben ott üldögélő hat ex-Fideszes képviselő mit akar, de legfőképpen, hogy mit tesznek. Az, hogy pár millió forintért lefekszik a polgármesternek és cserébe leszavaznak, de nem gondolnak arra, hogy életük végéig kiírják magukat az egri közéletből – mint pl. Kovács Cs. Tamás, Bódi Zsolt vagy Orosz Lászlóné Ibolya – nos, az őket minősíti, de Pajtóknak és a hivatalos Fidesznek komoly problémákat okoz. Mi itt most nem megyünk abba bele, hogy kinek, mikor, milyen és mekkora narancsos logót ígért-biztosított akárki, ez a Fidesz ügyesen faragja a Fidesz 1.0 esélyeit Egerben.

 

Fidesz 1.0 DLC Oroján

 

Korábban arról írtunk mi is, hogy Egerben kétfejú a Fidesz. Nos nem, tévedtünk, mára nemhogy háromfejűvé vált, de még lesz egy negyedik is. Innen szép nyerni. No de ki is a harmadik csapat?

 

Az Oroján-féle egyesület – akikről el kell ismerni, hogy a baloldaltól a Fideszig tartó politikai palettán tapasztalható teljes bénultsághoz képest – kampányolnak, szervezkednek, tematizálnak… Nos, megrpóbálnak kihívóként fellépni Egerben.

 

Oroján Sándor volt egri fideszes frakció-vezető által összesepert egyesület nagy várakozásokkal fut neki a választásoknak, és ha mégis bíznak abban, hogy az Oroján névvel labdába rúgnak is akár, arra jók lehetnek, hogy Mirkóczki majd a Fidesz 1.0 helyett őt, őket emeli magához, mint kihívót… nos a végén még akár Kubatovnál is kijárhat valami stallumot az idő előtti visszalépéssel. Majd a többieknek magyarázza el.

 

Fidesz 2.0

 

No és hát ott a Fidesz központi döntéshozása, Kubatovval és Orbánnal - Mirkóczki Ádám szerepét nem feledve. Nyilván nem a legjobb jel, ha az ország kormányzó pártja egy ÉRSEKI megyeszékhelyt nem tudna meghódítani a saját színeiben, de nem volt távol tőlük sohasem, hogy esetleg odaadják a logót egy baráti szervezetnek. Amennyiben az Oroján-féle egyesület tud bizonyítani a Pajtók féle Fidesz 1.0-val szemben, akkor Oroján nagyon jó eséllyel kérhet bármit: pozíciót, mentességet stb. Ha nem, akkor is még időben „elkaphatja a kormányt” és jelezheti, hogy az egri Fidesznek segít. Aztán meglátjuk, hogy a személyes sértettség mire visz – tök mindegy melyik szereplőről gondoljuk a személyes sértettséget - Pajtókról, Orojánról, Kubatovról, az egri Fidesz-árvákról.

 

Akárhogy is nézzük, az egri Fidesz az országos trendekhez képest is mélyebb repülésben van, amit egy pedofil-botrány még csak meg is nehezített…

 

indexkép: Pajtók Gábor facebook

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló