2024. június 18., Arnold Levente

Vélemény

#Eger #építkezés #településrendezési szerződés

A településrendezési szerződés a mutyizás melegágya? II. rész

Punyi Imre 2024.05.10. 08:00

Valaki mindig túl jól jár.

A Vélemények rovatban a szerkesztőség véleményétől eltérő írásokat is közreadunk, azonban azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk. Természetesen szívesen várjuk a válaszreakciókat, amelyeket közre is adunk.

 

„Településrendezési szerződés megkötése nem indokolt.”

 

Ez a mondat gyakran fordult elő a 2024.02.22-i közgyűlés 10. napirendi előterjesztésében, konkrétan 19 darab egyedi kérelemből 8 esetben. Ez a napirend önmagában botrányosra sikeredett, mert az egri polgármester Eger Alapokmányát meghekkelve, a Közgyűléssel hozatott döntést az Urbanisztikai, Klíma- és Környezetvédelmi Bizottság jogkörét elvonva. A napirend mindössze 45 másodpercig tartott szavazással együtt.

 

Az előző részben arról volt szó, hogy hogyan kellene történnie a helyi építési szabályok módosításának a településrendezési szerződés (továbbiakban TSZ) megkötését követően. Egy balul sikerült ügyön keresztül bemutattuk, hogy bizony komoly közösségi célú fejlesztések is elérhetőek lennének az ingatlanfejlesztés során. Sajnos nem ez az általános eljárás, mint inkább az „ingyen” adott kedvezmények rendszere, amiből vajmi keveset hasznosít a közösség. Erre a furcsaságra mutattunk rá a 10. napirend egyik kedvezményezett ingatlanja kapcsán.

 

Ebben a részben egy másik kedvezményezett ingatlanról lesz szó, amelyik ügyét a Külsősor út 12. sz. alatti egykori húsüzemből tésztaüzem kialakítása érdekében kezdeményezték. Szakmai mélységekbe nem mennék, ugyanis itt inkább az építtető személye és egyéb érdekeltségeinek ismerete teszi érdekes megvilágításba a projektet, melyről részleges információk nyerhetők a VUKKB bizottság 2023.10.16-i ülés anyagából. A kérelemből kiderül, hogy a tésztagyártó üzem Eger város részére munkahelyeket teremthet. A feltételes mód árulkodó lehet, különösen ha hozzávesszük, hogy az építtető nem olyan rég munkásszállót létesített a belvárosban.

Ha az ember szóba elegyedik az épület előtt drosztoló taxisokkal megtudhatja, hogy bizony ázsiai vendégmunkások is lakják a szállót. Különösen pikáns ez a tény annak a fényében, amit az előző részben ismertetett Galagonyás lakópark esetében megtapasztaltunk, külterületen igen, belvárosban nem ütközik meg a város népe a munkásszálló létesítésén. Ennek tudatában talán már nem is lepődhetünk meg, hogy csak pár gépkocsinak terveztek parkolót a tésztagyár ingatlanán. Reménykedhetünk csupán, hogy legalább a vezetők magyar állampolgárok lesznek és legfőképp egriek.

A kis bulvárkitérő után visszakanyarodva az alaptémához; bizony jelen esetben sem tartotta fontosnak előterjesztő polgármester, hogy TSZ köttessék.

 

Lássuk tehát a településterv pénzügyi mérlegét:

 

Tervezési díj, mely közpénzből fizetendő: ~50 millió forint +ÁFA

Tervezési díj, melyet kérelmezők fizetnek: 0, azaz nulla forint.

Településfejlesztés, melyet kérelmezők fizetnek: 0, azaz nulla forint.

 

„Településrendezési szerződés megkötése nem indokolt.”

 

A napirendben lévő furcsaságokat további részekben boncolgatjuk. Folyt.köv.

 

indexkép: google maps, 2019

 

(A szerző az MKKP önkormányzati képviselő-jelöltje Egerben)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló