2024. április 25., Márk

Mindenki ügye

#megszorítás #karácsony gergely #önkormányzatok

Karácsony Gergely: nem lehet valaki másodrangú állampolgár azért, mert élt demokratikus jogával

ugytudjuk.hu 2021.02.02. 15:58

A főpolgármester szerint az önkormányzatoknak együtt kell fellépni azért, hogy a kormány kompenzálja az iparűzési adó kiesést.

Karácsony Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) főpolgármester Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármesterrel tartott sajtótájékoztatót kedd délután.

 

A két politikus legfőképp arról beszélt, hogy a kormány elvonásai miatt milyen nehéz helyzetbe kerültek olyan önkormányzatok, amiket ellenzéki pártok vezetnek. 

Arra nem gondoltunk, hogy az úton, amin megyünk, azon megállítanak minket és azt mondják, hogy a javaink egy részét oda kell, hogy adjuk

- kezdte így Nemény András, aki hozzáfűzte, hogy még ez sem rettenti el őket attól, hogy a város működésére 10 éves programot készítsenek elő, vagy éppen közvetlenül az Európai Uniónál kopogtassanak támogatásért.

 

Nemény hangsúlyozta, hogy tegnap küldte el azt a levelet, amiben megírta, hogy milyen kormányzati kompenzációra van szüksége a városnak ahhoz, hogy továbbra is működőképes maradjon. Ezt egyébként Gulyás Gergely miniszter kérte a megyei városok polgármestereitől, így Nemény ennek a kérésnek tett eleget. 

 

Log into Facebook

 

Szombathely első embere hangsúlyozta, hogy azzal, hogy a nem fideszes városvezetésű önkormányzatoknak december 24-én a kormány nem adott kompenzációs pénzt, nem ezeket az önkormányzatokat, hanem a városban élőket büntette meg.

A helyi iparűzési adó elvétele kapcsán a kormánynak egyedüli lehetősége az, hogy mérettől, pártállástól függetlenül kompenzálja ezt a bevétel kiesést

- ezt már Karácsony Gergely mondta el. Ebből pénzből ugyanis az önkormányzatok szolgálják a települések polgárait. Fontos, hogy az önkormányzatok egymásra találjanak és együtt lépjenek fel azért, hogy a kormány kompenzálja az iparűzési adó kiesést. Érthetetlen, hogy a 25 ezer főnél kisebb településeknél egy automatikusan működik, a 25 ezernél nagyobb településeknél pedig alkukkal próbálják meg térdre kényszeríteni az önkormányzatokat. A külön alkuknál pedig elfogadhatatlan, hogy valakinek jut, valakinek meg nem jut - tette hozzá Karácsony.

 

A főpolgármester gratulált azokhoz az eredményekhez, amiket a szombathelyi városvezetés a választások óta véghezvitt. 

 

Karácsony azzal zárt, hogy a szavazók által megválasztott önkormányzati képviselőknek és polgármestereknek ne kelljen elviselniük a vírushelyzet okozta gazdasági visszaesést és a kormányzati megszorítást egyszerre. Ez ugyanis nem méltó Magyarország kormányára és a magyar polgárokra sem.

Nem lehet első, és másodrangú állampolgár azért valaki, mert élt demokratikus jogával.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Indexkép: Mónus Márton / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló