2024. június 16., Jusztin

Környék ügye

#szilvásvárad #állami ménesgazdaság #öntözés #vízmű #lovasközpont

Magyar Narancs: A vízkorlátozás ellenére bőségesen locsolták a szilvásváradi lovaspályát

Barna Benedek 2022.07.29. 14:55

Korábban a vízszolgáltató kérte, hogy lehetőleg mindenki mellőzze – vagy inkább összegyűjtött esővízzel oldja meg – az öntözést a hőségriasztás idején.

 

A vízszolgáltató a locsolás mellőzésére kért mindenkit a hőségriasztás idején, ennek ellenére a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság Lipicai Lovasközpontjában órákon át öntözték a pálya homokos talaját – számolt be a Magyar Narancs.

 

Ahogy azt portálunk is megírta, az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. a vízhasználat korlátozását kérte a lakosságtól a hőségriadó idejére. "Locsolás céljából lehetőség szerint gyűjtött esővizet használjanak, és a hőségriasztás időtartama alatt lehetőség szerint szüneteltessék a locsolást, gépjárműmosást, házi úszómedence-töltést a közműves ivóvízellátó rendszerből, és javasolt az érintett időszakban a kommunális ivóvízrendszerre kapcsolt automata locsolóberendezések leállítása is" – fogamaztak a felhívásban, amelyet Szilvásvárad hivatalos oldalán is közzétettek.

 

A harmadfokú hőségriasztás múlt szerdától (július 20-tól) most keddig (július 26-ig) tartott. Ennek ellenére a Magyar Narancs cikke szerint július 25-én napközben – amikora tehát a hőségriasztás még érvényben volt – a Lipicai Lovasközpont automata locsolórendszere órákon át működésben volt, intenzíven öntözve a tikkasztó hőségben, napsütésben a homokos talajt (a lap közölt is néhány aznap, a helyszínen készült fényképet).

lovasközpont-mti-komka
Fotó: Komka Péter / MTI

A Magyar Narancs rákérdezett a szilvásváradi Állami Ménesgazdaságnál, hogy miért nem vették figyelembe a vízszolgáltató vízkorlátozására kérő felhívását, de nem kaptak választ a megkeresésre. Azt is hiába kérdezték, hány köbméter vizet használtak el egy-egy locsolás alkalmával. Az újság a forrásaira hivatkozva azt írja, egyik este sem álltak le az öntözéssel a hőségriasztás napjain.

 

A lap megjegyzi: Szilvásváradon a homok öntözése különösen érzékeny téma azután, hogy a vízhiány már a közeli Szalajka-völgyben a Fátyol-vízesésen is meglátszik: az Egererdő Zrt. közlése szerint az elmúlt időszakban a nagy forróság hatására a talaj annyira kiszáradt, hogy elnyel minden csepp nedvességet, így nem marad víz a mederben.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló