2024. július 13., Jenő

Eger ügye

#zöldfül #környezetszennyezés #akkumulátor gyár #akkumulátor feldolgozás

Most Minczér Gábor alpolgármester nem akar akku-gyárat Egerbe

Csarnó Ákos 2023.10.26. 08:40

 

Még a májusi rendes Közgyűlésen Komlósi Csaba képviselő nyújtott be egy határozati javaslatot arról, hogy Egerbe ne kerülhessen akkumulátor gyár vagy feldolgozó üzem. Pontosabban így szólt az eredeti előterjesztés:

Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy határoz, hogy csak abban az esetben épülhet akkumulátorgyár, akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó üzem, nagy víz, vagy áramigényű egyéb termelőegység vagy termőföldet érintő beruházás Eger közigazgatási területén, ha arról helyi népszavazáson a lakosok érvényesen és eredményesen szavaztak.

A Közgyűlés fideszes tagjai mereven elzárkóztak a támogatástól, Orosz Lászlóné képviselő egyenesen politikai nyilatkozatnak tartotta a javaslatot, míg azt Mirkóczki Ádám „pongyola” megfogalmazással illette. Komlósi ezek után módosította a javaslatot úgy, hogy szűkítette a kört:

Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy határoz, hogy csak abban az esetben épülhet akkumulátorgyár, akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó üzem, Eger közigazgatási területén, ha arról helyi népszavazáson a lakosok érvényesen és eredményesen szavaztak.

Végül a testület ezt a módosított indítványt sem fogadta el, a Fidesz letartózkodta/nemmel szavazott erre a változatra is.

 

Azonban az ügy nem nyugodott le, a demokratikus Koalíció az akku-gyárak ügyét zászlójára tűzte és a korábbi szövetséges ún. városvezetésnek esett ebben a témában: azzal vádolta a Kínába látogató Minczér Gábor alpolgármestert és Spisák György aljegyzőt, hogy azért utaztak ki, hogy ott egy Egerbe telepítendő akku-gyárról is tárgyaljanak. Mivel az ún. városvezetés képtelen volt egyértelműen fogalmazni, cáfolni a gyanút (pontosan úgy, mint korábban a Fidesz az elektronikus feldolgozó üzem esetében) , az olyannyira ráégette a bélyeget a polgármesterre és az alpolgármesterre, hogy mára odáig jutott az ügy, hogy kétségbeesett próbálkozást tesz Minczér a csütörtöki Közgyűlésen.

Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy határoz, hogy Eger város közigazgatási területén csak a tárgyban tartott eredményes és támogató népszavazást követően épülhet környezetkárosító illetve a vízkészlet jelenetős felhasználásával járó akkumulátorgyár, ipari beruházás.

A szövegezés gyakorlatilag alig tér el a korábban, Komlósi által benyújtott és módosított szövegtől.

A Közgyűlésen kiderül, hogy végül a Fidesz ezt is politikai nyilatkozatnak tartja-e és folytatja az országos gyakorlatát, hogy az akku-gyárak mellett mindenképpen kiáll.

 

 

Korábban portálunk szavazásokat indított abban a témában, hogy ki szeretne akkumulátor gyárakat a környékre:

 

 

 

Továbbá arról is szavazhattak olvasóink, hogy az akku-gyárak vendégmunkásait mennyire várjáka környéken élők:

 

 

 

indexkép: Getty Images

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló