2024. július 23., Lenke

Eger ügye

#eger #járvány #sport #megszorítás #kultúra #költésgvetés

Eger idén a tavalyinál 10 milliárddal kevesebbel gazdálkodhat, a kiesést a kultúra és a sport sínyli meg

2021.02.12. 19:12

A kötelező feladatok ellátására lesz elég a költségvetés.

A költségvetés kapcsán Mirkóczki Ádám polgármester januárban úgy fogalmazott: "Talán nem az a kérdés, hogy mennyit tudunk adni, hanem egyáltalán az, hogy hova tudunk adni, és tudunk-e adni." A város ugyanis a kormányzati elvonások (gépjárműadó és parkolási díjak elvétele, iparűzési adó megfelezése) miatt rengeteg bevételtől elesik.

 

Nemrég már bejelentették, hogy több tisztség megszűnik, és bizottságokat vonnak össze, hogy spóroljon az önkodmányzat. A korábbi közlések szerint a költségvetés jelenleg 3 milliárdos hiánnyal bír.

 

Időközben a kormány azt is bejelentette, hogy februártól májusig elengedik az állami és az önkormányzati ingatanok bérleti díját a vendéglátóegységesnek, edzőtermeknek. A város emiatt újabb mínuszokkal kénytelen számolni.

 

Minczér Gábor alpolgármester a TV Egernek ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott:

A kötelező feladatainkat fogjuk tudni nagyjából ellátni, tehát minden olyan önként vállalt feladatot, amit eddig az önkormányzat felvállalt, azt ebben az évben úgy néz ki, hogy el kell engednünk. Itt gondolok arra, hogy nem fog pénz jutni valószínűleg kultúrára, sportra, egyéb közművelődésre. Színházakat is nagyon meg kellet szorítanunk, tehát ott is jelentős lehúzásokat kellett eszközölnünk.

Az alpolgármester hozzátette: elsősorban arra kell koncentrálniuk, hogy működjön a város. Tehát a kötelező feladatokat, amik a városüzemeltetéshez, városgondozáshoz kapcsolódnak, az óvodák, bölcsődék fenntartására, egészségügyi szolgáltatásokra.

 

Mint mondta, tavaly közel 45 milliárd forintból gazdálkodhattak a pályázati forrásokkal együtt, addig idén 33,5 milliárd forintból igyekszik ellátni feladatait az önkormányzat. Ennek ellenére az önkormányzat igyekszik segíteni azoknak, akik megkeresik - korábban szó volt arról is, hogy a nagy hiány ellenére próbálnak könnyíteni a vendéglátósok terhein -, és bíznak a kormányzati kompenzációban, illetve a járványügyi korlátozások mihamarabbi feloldásában.

 

 

(Indexkép: mindenamieger.blogspot.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló