2023. december 8., Mária

Eger ügye

#egerplusz #eger #zöldfül #érsekkert #verseny #virágosítás

Újra részt vesz Eger a Virágos Magyarország vetélkedőn, az Érsekkert gesztenyefái külön is versenyeznek

Barna Benedek 2022.07.20. 13:03

Nagy a konkurencia, ugyanis idén rekordszámú, közel 350 település nevezett a versenyre.

 

A tavalyi kihagyás után idén újra nevezték Egert is a Virágos Magyarország vetélkedőre, amelynek célja egy kulturált, környezetbarát, vendégváró országkép kialakítása, a településeken az életminőség javítása, a közterek, utcák és intézmények virágosítása, zöldfelületek ápolása. Amellett pedig, hogy a város megméretteti magát a környezetszépítő versenyen, idén az Érsekkert gesztenyefasorával ringbe száll "Az Év fasora" díjért is.

 

Kedden már el is látogatott városunkba a vetélkedő háromtagú zsűrije: köztük volt Pollák Erika, a verseny és a mozgalom örökös alapító tagja, Szabó Mária nemesítő kertészmérnök valamint dr. Takács Katalin tájépítész-mérnök.

 

A város hivatalos Facebook-oldalán olvasható beszámoló szerint a zsűrizés során egy előre meghatározott útvonalat jártak be: az Egészségház utca, Érsekkert, a Gesztenye fasor, a Bogi fája, az Imola udvar, az Eszterházy tér, az Érseki Palota helyszíneit tekintették meg.

 

A zsűritagokat Farkas Attila alpolgármester és Ferenczy Tamás, a Városgondozás vezető főkertésze fogadta. A főkertész elmondta: Egerben egymillió kétszázezer négyzetméter zöldfelületet tartanak fenn, a közterületeket 82 ezer egynyári növény és 27 ezer fa díszíti. Ősszel 30 ezer kétnyári és 25 ezer hagymás növényt ültetnek ki. 

 

 

Városunk egyébként az 1990-es évektől aktív résztvevője a Virágos Magyarországért versenynek. 2006-ban Eger lett az első a vetélkedésben, így résztvevője lehetett a 2007. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyének (Entente Florale Europe, EFE) is, ahol aranyérmes helyezést ért el. 

 

Minden korábbinál többen versenyeznek

 

A települések közötti megmérettetésre idén június 15-ig lehetett jelentkezni, és ebben az évben rekordszámú nevezés érkezett: 349 település – köztük 33 határon túli magyar közösség – összesen 452 pályázattal képviselteti magát a megmérettetésben, azaz számos önkormányzat indult a főkategóriákban és a tematikus díjak valamelyikéért is.


A verseny győztesei közül kerülnek ki azok a hazai települések, amelyek 2024-ben az EFE-n képviselik majd hazánkat.

Az eredmény októberben várható.

 

 

(Indexkép forrása: Eger Város Hivatalos Oldala / Facebook)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló