2023. december 9., Natália

Eger ügye

#egerplusz #eger #bródy sándor megyei és városi könyvtár #irodalom #eszterházy károly katolikus egyetem #ünnepi könyvhét

Kötetbemutatókkal és könyvvásárral is megörvendeztetik az olvasás szerelmeseit Egerben az Ünnepi Könyvhéten

Barna Benedek 2022.06.07. 11:18

A könyvtár és az egyetem is több eseménnyel csatlakozik a kulturális rendezvénysorozathoz.

 

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésésének szervezésében idén újra megtartják az Ünnepi Könyvhetet, amelyen immár 93. alkalommal ünnepeljük a kortárs magyar irodalmat.

 

Eberben a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár mellett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is csatlakozik az országos rendezvénysorozathoz, amelynek keretében író-olvasó találkozók, kötetbemutatók, előadás és könyvvásár lesz a városban.

 

Érdekesség, hogy Murawski Magdolna Egerben élő író, költő, publicista két, most megjelent – online elérhető - művel jelentkezik az idei Ünnepi Könyvhéten. A bariton című középkori kalandregény és a Tört fény szonett-válogatás elérhető a könyvtár honlapján, a Heves Megyei Elektronikus Könyvtárban.

 

 

A Bródy Sándor Könyvtár Központi Könyvtárának programjai:

 

Június 7. (kedd) 16.30

A Lisztóczky László szerkesztette "Ó, véled gondolok most, tollas jobbkezemmel" – Költők egymáshoz és egymásról című könyv kötetbemutatója. Közreműködik Fekete Borbála énekművész, Ungvári P. Tamás előadóművész és Véghelyi Balázs, az Üveghegy Kiadó vezetője. "Ez a versantológia a kézfogások könyve. Nemzedéki szövetségek, korok és körök kapcsolatának példatára: magyar költők ismert vagy rejtőzködő versei irodalmi példaképekhez, mesterekhez, pályatársakhoz" – olvasható az esemény beharangozójában.

 

Június 8. (szerda) 16.30

Step-by-step – a Lépcsőfok zenekar (Lázár Attila és tanítványai) koncertje

 

Június 9. (csütörtök) 16.30

Szíki Károly Bonifác herceg és Vilmos császár: Cicázás Sir Williammel és Bonifác herceggel című könyvének kötetbemutatója. Közreműködik Bodor Sarolta, Árvai Judit, Szedresi István, Patkós Attila, Jónás Zoltán és Szíki Károly. "Ez a könyv látszólag és a cím szerint is 2 cicáról szól, de ez nem így van, 2x10 cica van benne. Nem csak cica-dolgokról elmélkedem, kirajzolódik eközben valamiféle jelentés önmagunkról, viszonyulásainkról, barátságunk igazságtartalmáról, reményeinkről, örömvágyainkról" – idézik a szerzőt a könyvtár oldalán.

 

Június 10. (péntek) 10.30

A Móra kiadó Már tudok olvasni sorozat köteteként megjelent Kincskeresés Nagymaroson című kötete kapcsán látogat el a könvtárba Stiglincz Milán. A találkozón a szerző mesél a történet születéséről, a szereplőkről, az írói folyamatról, majd közös, játékos történetírásra invitálja a gyerekeket.

 

Június 10. (péntek) 15.30

Irodalmi délutánon találkozhatunk helyi írókkal, alkotókkal lehet találkozni a könvtárban. "Városunkban és szűkebb környezetünkben számos alkotó él, akikkel többnyire író-olvasó találkozókon, kötetbemutatókon találkozhatunk. A hosszúra nyúlt pandémiás időszak kevés alkalmat biztosított az utóbbi időben a találkozásokra, az elmélyült beszélgetésekre. Az idei Ünnepi Könyvhét most erre is lehetőséget ad. Amennyiben szeretne találkozni helyi írókkal, költőkkel, alkotókkal várjuk szeretettel! Vendégeink beszámolnak az elmúlt évben végzett irodalmi tevékenységükről és a számukra fontos eseményekről, jövőbeni terveikről" – írták a beharangozóban.

 

Június 11. (szombat) 11.00

Író-olvasó talákkozó Karády Annával, A füredi földesúr című könyv szerzőjével. A történelmi regény az alkotó korábbi munkájának, a 2021-ben megjelent A füredi lánynak a folytatása. Az esemény leírása szerint a bemutató idejére a könyvtárosok kézműves foglalkozást tartanak a gyermekek számára.

 

Június 14. (kedd) 16.30

Sipos Erzsébet Neked adom című verseskötetét mutatja be dr. Lisztóczky László és dr. Ködöböcz Gábor József Attila-díjas irodalomtörténészek.

 

Június 15. (szerda) 16.30

Tátrai S. Miklós Rejtélyek – Emlékek – Szerelmek. Novellák III. című ktetének bemutatója. Közreműködik Bodó Boglárka Rita könyvtáros.

 

Június 16. (csütörtök) 16.30

Petneki Noémi Krakkóban élő műfordító tart előadást Adytól a mangalicáig – Egy lengyel-litván költőnő Erdélyről és a magyar irodalomról címmel. A témája Kazimiera Iłłakowiczówna munkássága, aki háborús menekültként, egyfajta szellemi túlélési stratégiaként kezdett bele Ady, majd Áprily Lajos, Tamási Áron és más szerzők – így Petőfi Sándor – műveinek fordításába. Számos saját verset és prózai művet, műrészletet is szentelt Erdélynek és a magyar irodalomnak.

 

Június 7-től június 16-ig

Bródy Antikvár: akciós könyvvásár a leselejtezett könyvekből. A könyvek 200 forint, a folyóiratok 20 forintos darabáron vásárolhatók meg. Az Antikvár a könyvtár nyitvatartási ideje alatt, az Egészségház utcai parkolóban felállított sátorban várja az érdeklődőket.

 

 

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem programjai:

 

Június 8. (szerda) 16.30

A REGEA Alapítvány újabb 40 gyógyulástörténetet bemutató, Falevelek 2. című kötetének bemutatója a Tittel Pál Könyvtárban (Líceum, földszint 112-es terem). Moderátor: Fodorné Vincze Anna, klinikai szakpszichológus

 

Június 9. (csütörtök) 14.00

Dr. Daróczi Gabriella, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Tanító- és Óvóképző Intézetének adjunktusa Örök barátaink régi-új köntösben – Interaktív kötetbemutató kortárs könyvtárgyakkal című előadása a Tittel Pál Könyvtárban (Líceum, földszint 112-es terem).

 

Június 9. (csütörtök) 17.00

Lengyelné Dr. Molnár Tünde, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Informatikai Karának dékánja A könyvtárak digitális ökoszisztémája című kötetének bemutatója a Tittel Pál Könyvtárban (Líceum, földszint 112-es terem).

 

Júnus 9. (csütörtök) 18.00

Dr. Fodor Réka – Greguss Sándor: AFRÉKA 2. Tűzön-vízen át Afrikában című kötetének bemutatója és előadás az afrikai missziókról (Helyszín: Érseki Palota, II. emeleti Erdődy terem). A könyvbemutatót megelőzően, 15 órától szerzői dedikálás is lesz az Érseki Palota udvarán felállított könyvsátorban.

 

Június 9-én és 10-én (csütörtökön és pénteken) 10.00-16.00

Könyvvásár az Egri Érseki Palota udvarán felállított könyvsátorban. Itt többek között megvásárolható lesz Gárdonyi Géza: Isten rabjai című regényének legújabb kiadása, amelyet a Gárdonyi emlékévhez kapcsolódóan, az Egri Főegyházmegye kérésére jelentetett meg a Szent István Társulat.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló