2024. február 24., Szökonap

Eger ügye

#eger #zöldfül #egererdő #természetvédelem #madarak #berva-völgy

Otthonteremtés madaraknak: újabb odútelep várja a szárnyas bérlőket a Berva-völgy közelében – FOTÓK

Barna Benedek 2022.02.18. 16:13

Igyekeznek pótolni a természetes odúkat.

 

Az Egererdő Zrt. a közösségi oldalán számolt be róla, hogy a napokban új helyszínnel bővült madárvédelmi programjuk: az Egri Erdészethez tartozó egri Berva-völgy közelében újabb odútelepet hozott létre az erdőgazdaság. A közel 10 hektáros erdőtömbben összesen 23 odút helyeztek ki az erdész szakemberek, hogy a középkorú tölgyesben még több madár találja meg otthonát.  

odúk3

Az erdőgazdaság felidézi: Garamszegi István, az Egri Erdészet egykori vezetője, már évtizedekkel ezelőtt felismerte a madárvédelmi odútelep jelenőségét, mely az erdő immunrendszerére pozitív hatást gyakorol. Vezetése alatt az erdészet területén közel 100 mesterséges odú kihelyezését szorgalmazta. Garamszegi  utódai, az erdészet munkatársai is fontosnak tartják a madárvédelmi intézkedéseket, melynek köszönhető az új odútelep létrejötte. 

odúk4

Ezért van most szükség a mesterséges odúkra

 

A korábbi, igen intenzív fahasználatok következményei ma is föllelhetőek erdőállományainkban. A szükséghelyzetben kialakult erdőkezelési gyakorlat nagy területű tarvágásokat kívánt, melynek eredménye, hogy azonos életkorú faegyedekből álló erdőállományok alakultak ki.

 

Elsősorban emiatt van az, hogy számos középkorú, egy korosztályba tartozó faegyedből álló erdő látható a Bükkben és a Mátrában, melyekben még kevés természetes odú alakult ki (mivel ezek a korhadás vagy a harkályok munkájának eredményei, és jellemzőn idős fákban jelennek meg).

odúk

Ugyanakkor a fiatalabb és középkorú erdőkben a természetes odúk mesterségek odúkkal pótolhatók, így az odúlakó madarainknak búvó- és fészkelőhelyként szolgálhatnak, így abban akár évente több alkalommal felnevelhetik a fiókákat.

 

A fáknak is jól jön majd a szárnyasok beköltözése

 

Azokban a típusú odúkban, amelyeket most kihelyeztek, főként cinege, légykapó, csuszka fajok találnak otthont, melyek többek között az erdőt és a makkot károsító rovarfajok hernyóinak elfogyasztásával, pozitív hatást gyakorolnak az erdő vitalitására. Előfordulhat azonban, hogy hívatlan vendégek is felkeresik az odúkat, néha pelék, mókusok, alkalmanként darazsak is beköltöznek egy-egy "lakásba". 

odúk2

Ahogy arról portálunk is hírt adott, az Egererdő múlt évben a Mátrában hozott létre új odútelepet, és az erdőgazdaság közleménye szerint ezt hamarosan elkezdik ellenőrizni, hogy felmérjék, hányban kezdtek költeni a"bérlők". Emellett az erdőgazdaság  múlt év tavaszán 60 odút helyezett el többek között erdei iskolákba, egri iskola és óvoda udvarára, a Vadászati Világkiállítás alkalmából. Ezek közül többen már nyáron lehetett látni megtelepedő madarakat. 

 

Bárki részt vehet a madaraknak szóló "otthonteremtési programban"

 

Az Egererdő posztjában jelezték: ahoz, hogy országunkban még nagyobb számban találhassanak otthont és költő helyet a madarak, nemcsak zárt erdőben tehetünk madárvédelmi lépéseket, hanem a települések környékén, sőt akár saját lakókörnyezetünkben, még városban is.


Az odúkihelyezés szempontjait is felsorolták:

 

– Városi környezetben fák mellett épületekre is érdemes odút elhelyezni. 

 

– 2-8 méter magasságba javasolt kihelyezni az odút.

 

– Az uralkodó szélirányt figyelembe kell venni a röpnyílás tájolásakor. Fontos, hogy a nyíláson keresztül ne fújjon be a szél és ne essen be az eső.

 

– Az odú inkább kicsit előre billenjen, hogy a víz könnyen lefolyhasson a tetejéről.

 

– Az odú és teteje könnyen leszerelhető legyen, a későbbi karbantartási, tisztítási és ellenőrzési munkánál. 

 

– Szabad legyen a berepülő nyílás külső környezete, lombos ágak azt ne takarják. 

Fotók: Vigh Ilona / Egererdő Zrt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló