2023. december 4., Borbála Barbara

Eger ügye

#egerplusz #eger #ünnepség #elismerés

Sokan kaptak elismerést munkájukért Eger városától október 23-a alkalmából

Nagy Donát 2021.10.23. 18:21

A városi díszünnepségen tanulókat és sportolókat is méltattak. Mutatjuk a névsort.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából Egerben is megemlékezést tartottak, amely szentmisével kezdődött a Bazilikában, majd a Gárdonyi Géza Színházban folytatódott, ahol az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet diákjai adtak ünnepi műsort.


Mirkóczki Ádám polgármester köszöntője után díjakat és elismeréseket is átadott.

 

A Városi Díszünnepség díjazottjai:


1. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a testnevelés és a sport területén végzett kiemelkedő munkájáért „PRO AGRIA” szakmai díjat adományozott Herczeg Béla testnevelő, kézilabda edzőrészére. 

Herczeg Béla a kézilabda sportágban 1979-ben kezdett el edzősködni Dunaújvárosban, ahol 1983 és 1986 között a Dunaújváros felnőtt női NB I-es csapatot irányította. 1993-ban költözött Egerbe. Előbb az NB II-es férfi csapatot vezette bajnoki címig, majd ózdi, miskolci, gyöngyösi és mezőkövesdi kluboknál is dolgozott. 2009 óta napjainkig dolgozik az Egri Városi Sportiskola utánpótlás nevelésében. Mind leány, mind fiú vonalon kiemelkedő sikereket ért el csapataival. 2014-től utánpótlás szakágvezetőként felügyeli a Sportiskola valamennyi csapatának szakmai munkáját. Felkérésre a 2013-14-es szezonban az Eszterházy SC NB I-es női együttesénél vezetőedzőként dolgozott.  Pedagógusként 1987-től 2021-ig a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium szolgálatában munkálkodott földrajzot és testnevelést oktatva. 2017-től részt vesz a kézilabda szakedzők képzésében az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, az edzéselmélet oktatásában. Országos ellenőrként, versenybíróként a Magyar Kézilabda Szövetség Játékvezetői Albizottság elnökségi tagjaként az utánpótlás szakreferensi feladatokat látja el.

 

2. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése kimagasló sportolói tevékenységéért „EGER KIVÁLÓ SPORTOLÓJA” kitüntetést adományozott az Egri Városi Sportiskola birkózója, Osváth-Nagy Noémi részére. 
2014-ben kezdett birkózni a jelenlegi Sike András birkózó csarnokban, Egerben. Madarasi Gábor és Szucsik Tamás kezei között kezdte meg a munkát, majd később Gyöngy Attilához került, aki Madarasi Gáborral együtt felváltva tartja az edzéseket Noéminek. 2018 óta állandó tagja a magyar válogatott keretnek. 2019-ben, a korosztályban töltött utolsó évében a hazai minősítő versenyekről hozott 2 aranyérmemmel kivívta az EB-n való indulást. Athénban, majd egy Ludbreg-ben rendezett nemzetközi versenyről egy-egy ezüstéremmel tért haza. A 2020-as évben a pandémia miatt több verseny elmaradt, de így is sikerült az évet egy magyar bajnoki címmel és egy nemzetközi bronzérmmel zárnia. Idén két aranyérmet nyert egy Horvátországban és egy Romániában rendezett nemzetközi versenyen. Június végén Samokovban, Bulgáriában megrendezett kadet Európa-bajnokságról bronzéremmel tért haza, valamint a július végén, fővárosunkban rendezett világbajnokságon is bronzérmet sikerült nyernie.  Szeptembertől Csepelen, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián folytatja tanulmányait és a felkészülést.
 
3. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése kimagasló tanulmányi eredményéért „KIVÁLÓ EGRI DIÁK” kitüntetést adományozott Sallai Nóra, a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulója részére.

Sallai Nóra a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulója, jelenleg a 11 B osztály emelt matematika-informatika tagozatos csoportjába jár. A neumannos évei során mindig kitűnő bizonyítványt szerzett, számtalan szaktanári dicsérettel félévkor és év végén is. Emelt tárgyaiból a csoport egyik legkiemelkedőbb tanulója. A 2020/2021. tanévban az Informatika OKTV alkalmazói kategória országos 2. helyezettje lett, amellyel felsőfokú tanulmányaihoz megszerezte a maximális 100 többletpontot is. Az EKE WebGraf csapatverseny országos 3. helyezettje. Elkötelezett híve az idegen nyelveknek, angol nyelvből az előkészítő évfolyamon szerzett B2-es, majd az idei tanév őszén Cl-es nyelvvizsgát. Az idei őszi érettségi vizsgaidőszakban angol nyelvből és informatikából tett érettségi vizsgát, mindkettőt 99 %-os eredménnyel. A „karantén" ideje alatt elkezdte tanulni a Photoshop használatát, valamint programozói feladatokkal is nagyon szívesen foglalkozik. Kimagasló informatikai ismereteit az egri VOLÁN menetrendjének megszerkesztésénél is hasznosították.


4. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése kiváló tanulmányi eredményéért és kimagasló sportteljesítményéért „EGER VÁROS JÓ TANULÓJA, JÓ SPOTOLÓJA” elismerő címet adományozott az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium tanulója Jacsó Barnabás részére.
Jacsó Barnabás 2011. évben ismerkedett meg a tájékozódási futással, a következő év februárjától már versenyzőként képviselte az Egri Spartacus Tájékozódási Futó Sportegyesületet. Barnabás a megannyi regionális, országos rangú és nemzetközi megmérettetésen is igazolta a tájékozódási futó sport iránti szenvedélyét és elköteleződését, mely számtalan országos egyéni és csapatbajnoki dobogós helyezésben, a Szlovák Karszt kupa nemzetközi versenyen 2019-ben saját korcsoportjában sprint versenyszámon „A nap győztese" cím elnyerésében, továbbá „Aranyjelvényes tájfutó" minősítés megszerzésében nyert visszaigazolást. Teljesítményének elismeréseként 2020. évben a 4 fős magyar nemzeti junior válogatott tagjává választották. Alapfokú tájfutó versenybírói képesítéssel rendelkezik. Kimagasló sportteljesítményének és tanulmányi eredményeinek köszönhetően a 2014/2015. tanév óta minden évben elnyerte a „Magyarország jó tanulója - jó sportolója" kitüntetést. 2021 júniusában a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium Gárdonyi-díjas végzős diákja lett.

 

5. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése kiváló tanulmányi eredményéért és kimagasló sportteljesítményéért „EGER VÁROS JÓ TANULÓJA, JÓ SPOTOLÓJA” elismerő címet adományozott Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulója Sári Pálma részére.
Sári Pálma jelenleg negyedik éve jár az egri Neumann János Gimnáziumba, az angol célnyelvű két tanítási nyelvű osztály tanulója. Pálma életének mindig része volt a sport, az atlétika, ezen belül is a gerelyhajítás, amelyben kiemelkedően tehetséges. Minden nap kitartóan dolgozik eredményeinek eléréséért, de a sport mellett tanulmányaira is kellően odafigyel. Minden tanévben kitűnő vagy jeles a tanulmányi eredménye, a 2020/2021. tanévben átlaga 4,93 volt, és tantárgyi dicséretet kapott testnevelésből. Középiskolai tanulmányainak utolsó két évére (az angol nyelvű két tanítási nyelvű osztályban) az emelt szintű angol és francia nyelv felkészítő mellett az emelt matematikát választotta. Angol nyelvből már nyelvvizsgával és előrehozott érettségivel is rendelkezik. A vírushelyzet ellenére folyamatosan figyelt tanulmányaira és a lehetőségekhez mérten sportolt, mivel az MTK Budapest atlétája (edzője Magyari Zoltán), így rendszeresen a fővárosba utazott edzésekre, és edzőtáborokban is részt vett. 

 

Eger Megyei Jogú Város Polgármestere 70. születésnapja alkalmából köszönti és emléklapban részesíti Lakatos András birkózót.
A idén 100 éves születésnapját ünneplő egri birkózósport legendás birkózója, edzője, nemzetközi szintű versenybírója Lakatos András idén töltötte be a 70 életévét. Lakatos András 1964-ben kötelezte el magát a sportággal. Válogatott versenyzőként Európa Kupa bronzérmes, hétszeres magyar bajnok, továbbá kilenc ezüst és egy bronzérem tulajdonosa. A sikeres pályafutását gazdagítja, hogy a Matura Mihály Nemzetközi emlékversenyt a 68 kg-os súlycsoportban háromszor nyerte meg. 1979 óta – napjainkig bíráskodik, vezetett mérkőzéseket világbajnokságokon és Európa bajnokságokon is. 


Az idén megrendezett Tokiói Olimpián több egri kötődésű sportoló is részt vett, akiknek szintén megköszönték, hogy ilyen sikerekkel viszik tovább és öregbítik Eger hírnevét.

 

Bíró Attila
Egerben született vízilabdázó, edző, játékos pályafutását Egerben kezdte. 2015-től a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Irányításával a válogatott a 2021-re halasztott tokiói olimpián bronzérmet szerzett.

 

Szilágyi Dorottya
Egerben született, majd édesapja munkája miatt nagyon sokáig külföldön élt. Tagja volt a 2017-es úszó-világbajnokságon szereplő magyar női vízilabda-válogatottnak. Tagja volt a 2021-re halasztott tokiói olimpián bronzérmet szerző válogatottnak.

 

Sike András

2015 szeptemberében kinevezték a magyar kötöttfogású válogatott kapitányának.  Jelenleg az FTC birkózó szakosztály vezetője, az FTC elnökségi tagja. A magyar kötöttfogású birkózó válogatott szövetségi kapitánya. A Tokio 2020 olimpiára négy kvótát szereztek a kötöttfogásúak, melyből Lőrincz Tamás aranyérmet, Lőrincz Viktor ezüstérmet szerzett, Szőke Alex pedig az ötödik helyen végzett Sike András irányításával. 

 

Vályi Vanda
Egerben született, majd kezdett vízilabdázni. A felnőtt válogatottban 2015-ben mutatkozott be. 2019-ben tagja volt a világbajnokságon negyedik helyezést elért válogatottnak. Tagja volt a 2021-re halasztott tokiói olimpián bronzérmet szerző válogatottnak.

 

Erdélyi Balázs
Szülővárosában, Egerben kezdett el a vízilabdával foglalkozni. Tagja volt Kemény Dénes keretének is, de a válogatotthoz 2014-ben kapott megint behívót és résztvevője volt a 2014-es férfi vízilabda-Európa-bajnokságnak. 2021-ben, Tokioban olimpiai bronzérmes lett a válogatottal. 

 

Holló Balázs
Ötévesen kezdett el úszni, Egerben. Többször volt országos ifjúsági bajnok, és juniorként az arab felnőtt bajnokságot is megnyerte 200 és 400 méteres vegyesúszásban. Tagja volt a riói 2016. évi nyári olimpiai játékokon részt vevő magyar csapatnak, a tokiói olimpián a 4 × 200 méteres gyorsváltó tagjaként vett részt. 

 

Békési Eszter
Kiscsoportos óvodás korában kezdett el úszni. 2018-tól az Egri Úszó Klub sportolója, ahol leginkább a 100 és 200 m-es távokra edz. 2019 novemberében megnyerte a dohai világkupa verseny 200 méteres mellúszó számát. A tokiói olimpián 200 méteres mellúszásban a 25. helyen végzett.

 

Zalánki Gergő
Egri születésű olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázó. 2015-ben a Grúzia elleni világliga mérkőzésen szerepelt először a válogatottban. 2020-ban Európa-bajnok, 2021-ben olimpiai bronzérmes lett a csapattal.

 

A megemlékezés a Hatvani Kapu téri 1956-os emlékműnél folytatódott, koszorúzással.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló