2024. július 23., Lenke

Eger ügye

#mirkóczki ádám #városháza #gárdonyi géza színház #blaskó balázs

Nem lesz új évad az egri színházban? Mirkóczki szerint viszont 760 millió forintból illene tudni működtetni

Csarnó Ákos 2023.04.26. 13:56

Minden évben megy a hisztéria a színház támogatása körül.

 

Veszélyhelyzetben a színházunk – ezzel a feliálltással kezdi közleményét az Egri Gárdonyi Géza Színház a közösségi oldalán. Az intézmény szerint az egri önkormányzat költségvetése veszélyezteti a színház következő évadjának elindítását. Kérnek mindenkit, hogy jelezzék a döntéshozók felé, ha fontos a színház nekik.

Drága Közönségünk!

 

Mi már nagyon készülünk a következő évad műsortervével, de egyelőre nem tudjuk, hogyan kezdjük majd el az évadot…

Lesz-e továbbra is önálló társulattal rendelkező színháza Egernek? A döntés a politikusok kezében van.

 

Tisztelt Színházszerető Nézőink! Hosszú évek során megtapasztalt visszajelzéseik alapján sokuknak fontos az egri színház, az egri Társulat. Kérjük, jelezzék ezt az önkormányzat, s önkormányzati képviselőjük felé is!

 

2022 októbere óta több alkalommal számoltunk be az illetékeseknek színházunk válságos helyzetéről, s az azt kiváltó okokról. Számos alkalommal jeleztük, hogy a kialakult körülmények lehetetlenné tehetik a 2023/2024-es évad meghirdetését, a Gárdonyi Géza Színház működését. Közgyűlés alkalmával a teljes testület elé tártuk a kétségbeejtő tényállást, az egri társulat kilátástalan helyzetét – sajnos, úgy érezzük, süket fülekre találva.

 

A napokban kaptuk meg színházunk tárgyévi, Eger MJV önkormányzata által biztosított, részletezett költségvetését. Egyértelművé vált, hogy a teátrumtól elvonásra került pályázati források hiányában – amelyek teljes összegével csökkentette az önkormányzat a szakminisztériummal kötött szerződésben vállalt támogatási kötelezettségét – nem hirdethető meg a 2023/2024-es színházi évad.

 

Mivel fenntartó önkormányzatunk nem adta át, illetve a megnyert pályázatok teljes összegével csökkentette a hasonló nagyságrendű kőszínházakéhoz képest amúgy is alacsonyan lévő támogatását, az egri színház 2023 folyamán működésképtelenné válik.

 

Nem pluszforrást igénylünk, kizárólag az önkormányzati támogatás át nem adott hányadát.

 

Mirkóczki Ádám polgármester a heol.hu kérdésére válaszolva kijelentette, hogy az önkormányzat közgyűlése 2023. évi költségvetési rendeletében rendelkezett a Gárdonyi Géza Színház 761 millió 204 ezer 461 forint főösszegű költségvetéséről. 2023. első negyedéve végére az intézmény az éves kiadási előirányzatának szabadon felhasználható összegét teljes egészében kötelezettségvállalással lekötötte.

 

A tervek szerint az önkormányzat 35 millió forinttal emeli az intézmény finanszírozását. Amennyiben ezt az emelést a minisztérium is elfogadja és ugyanannyival emeli a saját hozzájárulását, úgy az intézmény idei költségvetése 70 millió forinttal meg fog emelkedni. A teljes költségvetési keret nagyjából 761 millió forintot tesz ki.

Ha egy igazgató nem képes évi 761 millió forintból évadot hirdetni, akkor ne is hirdessen, de adja át a feladatot másnak, mert számos színház működik Magyarországon, amelyek lényegesen kisebb költségvetésből is sikeresek tudnak lenni – jelezte a portálnak a polgármester.

indexkép: gardonyiszinhaz.hu

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló