2024. június 21., Alajos Leila

Eger ügye

#városháza #evat #tűzoltó múzeum

Mirkóczki Ádám megint az EVAT Zrt-t hibáztatja, de az ún. városvezetés megint nem bontotta ki az igazság minden szeletét

Csarnó Ákos 2023.05.12. 16:50

Megy a huza-vona.

 

Az EVAT Zrt. bezáratná a Tűzoltó Múzeumot a polgármester szerint, a vagyonkezelő viszont cáfolja az állítást.

 

Mirkóczki Ádám a közösségi oldalán megjelent posztból arra következtethetünk, hogy az EVAT Zrt. meg akar válni a Tűzoltó Múzeumtól, illetve nem akarja finanszírozni a veszteséges üzemeltetést.

Szerinte “a város történelmét és identitásának egy részét kívánják aprópénzre váltani azzal, hogy az országban is egyedülálló, több évtizedes múlttal rendelkező Tűzoltó Múzeumot szeretnék október 31-én bezárni.”

Úgy folytatta, hogy „sajnos az már természetesnek mondható, hogy az önkormányzatot, mint tulajdonost erről sem tájékoztatva hoztak meg egy ilyen vérlázító döntést, a 2022-es 17 millió forintos veszteségre hivatkozva.

 

Szerinte az lenne a megoldás – és erre javaslatot is tett – hogy az ingatlan tulajdonjoga kerüljön át az önkormányzathoz és fenntartóként garantálnák annak további működését.

 

Az EVAT Zrt. szerint nem ez a helyzet

 

A cég közleményben utasítja vissza a polgármester állításait.

Az EVAT Zrt. levélben fordult a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, melyben jeleztük, a Tűzoltó Múzeum fenntartása a megnövekedett energiaárak következtében jelentős veszteséget termel a cégnek, melyet a múzeum kigazdálkodni nem tud. Éppen ezért, tekintettel arra, hogy az egyébként is nehéz gazdasági helyzet mellett az Önkormányzat továbbra is több száz millió forinttal tartozik az EVAT Zrt-nek, melyet a polgármester és a városvezetés továbbra sem egyenlített ki az EVAT Zrt. felé, társaságunk kénytelen minden eszközzel küzdeni a financiális csőd ellen.

 

A Múzeum fenntartása csak a legutóbbi időszakban 17 millió forint mínuszt jelentett cégünknek, mely kiesést a fentebb is ismertetett helyzetre való tekintettel nem tudunk megfinanszírozni, hiszen azzal a bérlakások kezelését, a távfűtési szolgáltatást és számos más városi közszolgáltatást sodornánk veszélybe. Így született meg a döntés, hogy a Kat.Véd. Igazgatóság segítségét kérjük a Múzeum megmentéséhez, amennyiben ebben partnerek lennének, valamint kértük azt is, hogy segítsenek felvenni a kapcsolatot az illetékes személyekkel. Szándékunkban állt egyeztetni az Országos Kat. Véd. Főigazgatóság Hivatalával és az Országos Kat. Véd. Főigazgatóság Központi Múzeumának igazgatójával, dr. Berki Imrével is.

 

A levél megszületése után Mirkóczki Ádám polgármester és kollégái egy hivatali egyeztetés keretében teljességgel vállalhatatlan stílusban kérték számon az EVAT Zrt. illetékes kollégáját, többek előtt megalázva és becsmérelve őt és az EVAT Zrt. munkatársait, vezetőjét. A polgármester úr ezután tegnap délután egy bejegyzést tett közzé a közösségi médiában, amivel feltételezhetően szándékosan igyekszik félrevezetni a közvéleményt azzal, hogy valótlan dolgokat állít. Polgármester úr nyilatkozata ismételten tanúbizonyságot tett arról, hogy alapvető tárgybeli tévedésekben van az önkormányzatiság, a kötelező és önként vállalt feladatok, és a városi cégek által ellátott köz- és egyéb feladatok tekintetében.

 

Nem igaz, hogy az EVAT Zrt „be szeretné zárni” a Tűzoltó Múzeumot. A valóság az, hogy a cég október 31. után, a téli időszak megnövekedett rezsiköltsége mellett nem fogja tudni fenntartani azt, éppen abból kifolyólag, hogy a városvezetés több száz millió forintot tart vissza jogtalanul az EVAT Zrt-től.

 

Ahogyan nem igaz az sem, amit a polgármester és kollégája több tanú jelenlétében állított, miszerint cégünk támogatást kap a Múzeum üzemeltetésére. A valóság az, hogy 2018 óta egyetlen forint támogatás nem érkezett az EVAT számláira erre a célra. A 2022. évi költségvetés ugyan tartalmazott erre forrást, de a polgármester ennek a kifizetésétől, továbbá a szociális bérlakások karbantartására fordított összegek, vagy a Katona téri parkolóház üzemeltetési költségeinek megfizetésétől is elzárkózott.

 

Sajnáljuk, hogy a városvezetés az EVAT Zrt. által Eger Városának nyújtott szolgáltatásokat lehetetleníti el politikai céljai elérése érdekében, mindazonáltal szeretnénk leszögezni: a polgármester úr és a városvezetés tagjai hosszú ideje pontosan tisztában vannak vele, hogy a Múzeum mekkora bajban van, hiszen az EVAT Igazgatóságának ülésén ahol először tárgyalta a grémium ezt a kérdést, Mirkóczki Ádám polgármester képviseletében Minczér Gábor alpolgármester is tájékoztatást kapott a Tűzoltó Múzeummal kapcsolatos problémákról, de ezzel kapcsolatban észrevétel, kifogás vagy akár megoldási javaslat alpolgármester úrtól nem hangzott el, és ezt követően sem érkezett a városvezetés részéről ilyen irányú jelzés az EVAT Zrt. felé.

indexkép: visiteger.hu

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló