2024. május 24., Eszter Eliza

Eger ügye

#egri bikavér #gasztronómia #gasztro

Főszerepben az Egri Bikavér

Csarnó Ákos 2023.10.12. 10:45

Ha október, akkor egri bikavér!

 

A ma már Hungarikumok közé tartozó Egri Bikavér az ország és Eger egyik büszkesége, az október 18-28. között zajló Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat pedig a város több helyszínén mutatja meg a látogatók számára a bortípus különleges karakterét és magas minőségét az éttermi élményektől kezdve gálavacsorán, pincetúrán és sétáló kóstolón át.

Az Egri Bikavér az ételekkel sokoldalúan párosítható vörösbor, ezért az éttermekbe betérve séfjeink tudásuk legjavát adják ahhoz, hogy Bikavérünk mellé a legfinomabb ételeket varázsolják tányérunkra.

 

A rendezvénysorozat október 18-án Az Egri Bikavér Napjával veszi kezdetét, ekkor jelentik be a Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior 2021 összefogás bor piacra kerülését, valamint az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceumának aulájában megnyitja kapuit az Eger, Bor, Bikavér képzőművészeti kiállítás, ahol október 28-ig közel 40 műalkotást tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

Programok október 18-án az Eszterházy téren:

14:00 Köszöntők

14:25 Kovászna megyéből érkezők műsora

14:50 Hargita megyéből érkezők műsora

15:15 Przemyśl városából érkezők műsora

15:30 Képzőművészeti kiállítás megnyitó "Eger, Bor, Bikavér" címmel a Líceum aulájában

Az Agria Park Galéria Képzőművész Alkotói Közössége és a EKKE, KMI - Képzőművészeti Tanszék hallgatóinak alkotásai

Köszöntőt mond: Teleki Klára művészetpártoló, a kiállítás szervezője, dr. Lőrincz György borász és Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Egyetem rektora

A megnyitón énekel: Gyura Fanni, az egri Farkas Ferenc Zeneiskola népi énektanára, népdalénekes

15:40 A Blaha Színkör előadása

16:15 Kovászna megyéből érkezők műsora

17:00 Ünnepi műsor az Eszterházy téren

Köszöntők: Farkas László, az EBHT elnöke, dr. Lőrincz György szervező, az Egri Borút Egyesület és az Egri Bikavér Borlovagrend elnöke, Mikuska Péter, az Egri Bikavér Borlovagrend alelnöke

A Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior bor megjelenésének kihirdetése

Az Egri Bikavér Lovagrend 7 új tagjának avatása: Bolyki János, Böjt Gergő, Bukolyi Marcell, Dr. Gál Péter, Gál Tibor, ifj. Lőrincz György, Thummerer Tamás

Az eseményen közreműködnek az Egri Borbarát Hölgyek

17:35 A Kurul dobosok műsora

18:00 Przemyśl városából érkezők műsora

18:25 A Hatvani Szimfonikusok előadása

19:00 A Váraszói citerazenekar előadása

19:25 Mood Garden koncert

 

Október 20-án az Egri Bikavér Gálán a legendás vörösborok társaságában Macsinka János Gundel-díjas séf fogásai kerülnek az asztalra, valamint ezen az eseményen adják át az Egri Bikavérért díjakat.

 

A gasztronómiai rendezvénysorozat központi eseménye az Egri Bikavér Nagykóstoló lesz, melynek október 21-én a Líceum Díszterme ad otthont, ahol az egri borászok személyesen mutatják be a borkedvelőknek legszebb bikavéreiket, köztük a debütáló különlegességet, ami nem más, mint a limitált palackszámú Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior ’21.

(Jegyvásárlás: orszagosbortura.hu)

Az október 28-ig tartó borgasztronómiai rendezvény részletes programját, illetve a résztvevő vendéglátóhelyeket megtalálják ide kattintva!

 

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Van egy jól bevált étel recepted? Befőzöl? Savanyítasz? Bort készítesz vagy szörpöt? Fűszerekkel foglalkozol? Láttál egy jó éttermet? Ajánlanál menüt? Vagy csak egyszerűen érdekel minden ami gasztro? Akkor itt a helyed :) Ha bármi, ami étel-ital-gasztro, színes-szagos és egri, akkor küld el nekünk mi pedig megosztjuk, hogy minél több emberhez eljuthasson! egriugyek(kukac)gmail.com
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló